Könyv

Szinvai Dániel: Párhuzam

Kristály Színtér (Hajó)
2024. május 25. (szombat) 14:00

Helyszín:

Kristály Színtér (Hajó)
1138 Budapest, Margitsziget

A szerzővel Gáspár Sára beszélget, közreműködnek a Telep Társaság színészei


Azt mondják, minden történetnek két oldala van, de vajon hány olvasata? Szinvai Dániel Párhuzam című könyve már könyvtárgyként is felhívja magára a figyelmet: a két borítóval és két fülszöveggel ellátott kiadvány ránk bízza, hogy mi magunk a lány, vagy a fiú oldalán szeretnénk belépni a történetbe. Ha egyáltalán egy, és nem két külön történetről van szó.


Egy lány és egy fiú egymás felé indulnak, vagy csak ugyanoda tartanak? Találkoznak az úton? A könyv középső részén egy felülnézeti képben például igen. Vagy majdnem. Minden attól függ, hogyan forgatjuk a könyvet, a szabad olvasói döntéseknek így éppolyan következményei lehetnek, mint annak, hogy a lány és a fiú mit kezdenek saját történetükkel. Hogyan értelmezik, ami már megtörtént és hogyan szövik tovább, ami még nem.


A lírai hangvételű szöveg szintén két szólamon szólal meg: a páros és páratlan sorok egymásra reflektálnak, külön-külön és egyben is olvashatóak.


A bemutatót egy színházi performansz kíséri, melyben a Telep Társaság négy színésze (Bali Zsófia, Gecse Gábor, Gyenes András, Kovács Adrienn) dolgoz fel részleteket a Párhuzamból, játszva a többszólamúsággal.


A Csimota Kiadó programja