Koncert

pion x krizso – népi líra

Pion István költő
Kristály Színtér (Könyves Magazin színpad)
2024. május 25. (szombat) 20:30

Helyszín:


A pion x krizso friss zenei formáció: persze nem annyira új, mint amilyennek első ránézésre tűnik, ugyanis a 2021-es Őszi Margón álltak együtt színpadon először – krizso (Vranik Krisztián zeneszerző, zenei producer) az akkori szólóprodukciójához kérte fel közreműködőnek piont (Pion István költő, slammer, újságíró), és láthatóan a dolog nagyon úgy maradt, ugyanis a 2024-es Tavaszi Margóra időzítve zárják le népi líra című első közös lemezüket, amelynek teljes anyaga itt lesz hallható élőben először.


A kéttagú formációban pion hozza a szöveget, krizso a zenét, a kettő pedig közös ízlésük mentén találkozik. Az anyag kiszámított dramaturgia mentén indít nagyon változatos utazásra, a modern népi líra lüktető szövegvilága egy elég sötét magyar vidéken vezet keresztül, a sick-hop zenei konstrucióban pedig az absztrakt hip-hop, a jazz, a népzene, a trip-hop, a drum-and-bass, a rap, a slam, a spoken word és a költészet, valamint az ének keveredik.


A népi líra tehát konceptlemez, ami április végén, május elején is tartogat új megjelenéseket, ahogy a koncert is, hiszen lesznek meglepetésvendégek.


Vranik Krisztián „krizso” – zeneszerző, zenei producer. 20 évesen alapította a Realistic Crew-t, amely először alkotói csoportként működött, aztán egy kisebb live act, majd egy 8 tagú zenekar lett. Kalotás Csaba szerzőtársával a projekt szinte csak nemzetközi kiadóknál jegyzett lemezeket, számszerint 4 LP-nyit. A Realistic Crew-n kívül 3 nagyjátékfilm soundtrackjét és sok-sok rövidfilm zenéjét szerezte, későbbi alkalmazott munkái pedig leginkább színházi zeneszerzésben jelentek meg, Schilling Árpád, Kristian Smeds, Ascher Tamás, Bánki Gergely, Vajdai Vilmos, Dömötör András, Ördög Tamás rendezéseiben. 2017–2019-ig a Jónás Vera Experiment producereként dolgozott. 5 év hallgatás után Krizso megjelentette visszatérő albumát egy saját, szóló EP formájában, ami a Klinik kiadó gondozásában jelent meg 2017 decemberében – ezen közreműködik többek között Jónás Vera, Judie Jay és Odett is. 2019-ben jelen meg a “Boys from the city, Girls from the woods” c. lemeze, amely a következő évben Fonogram-díjat kapott, mint legjobb elektronikus zenei lemez. 2022-ben szívügyein dolgozott, azaz 3 remixe jelent meg egy mini EP-n, egy Kispál, egy Barkóczy Noémi és egy múltban vájkálós Realistic Crew.


Pion István „pion” – költő, slammer, újságíró. Versei 2006 óta jelennek meg országos folyóiratokban és külföldön egyaránt, első verseskötetének anyaga tíz év munkáját foglalja össze, 2013. április 11-én került a könyvesboltok polcaira Atlasz bírja címmel a Helikon Kiadó gondozásában. Szerkesztőként számos könyvet jegyez. A magyar slam poetry kiemelkedő alakja, az első Országos Slam Poetry Bajnokság 3. helyezettje. Amatőr színészként játszott az Oscar-díjas Saul fiában, a Napszállta és A legjobb dolgokon bőgni kell című nagyjátékfilmekben, valamint rövidfilmekben. Újságíróként sokáig országos napilapoknál dolgozott, egy ideje Budapest a fő területe. A zenével sem most találkozik először, élete első önálló zenei estjét 10 évvel ezelőtt az Amoeba zenekarral rakta össze, később alapító tagja volt a Gourmand zenekarnak, de dolgozott együtt Szendrői Csabával és az Elfánt zenekarral, valamint Weil Andrással, Hock Ernővel és Boros Leventével is, és Csider István Zoltánnal (Oriza) közösen szervezték éveken át az első magyarországi spoken word showcase-eket Beatz x Poe’s címmel az A38-on, ahol fellépett többek között Lil Frakk, BetonHofi és szinte az összes olyan egykori slammer, aki ma már a zenei színteret erősíti.