Téma: 127 óra

_notanywho 2011 ápr. 04. - 17:53:35
(142/302)
Egyáltalán nem szutyok a film!
9/10
LaciG 2011 ápr. 03. - 12:28:46 9/10 Előzmény Képkockaördög
(141/302)
SPOILER

Szerintem egyértelmûen álomjelenet a viharos rész. Úgy az ember biztos nem hallucinál, hogy mérföldeket gyalogol, elmegy a városba, és közbe mégse. De az elsõ fele (míg nem emeli fel a sziklát) akár lehet hallucináció.
Egy másik álomjelenet az egy autónál játszódik. Az emberek a kocsiban (már nem nagyon emlékszem) buliztak, ittak, meg minden, és akkor látta meg elõször a jövendõbeli menyasszonyát (ha most nagy baromságot mondtam, javíts ki!). Meg rémlik valami olyan, mikor valami sportmérkõzést néz a jövõ-feleségével, és akkor ott történik valami. Asszem ennyi volt, ami szerintem álom volt.

SPOILER VÉGE

Nem olvastam még a könyvet, de nagyon érdekel.
8/10
Képkockaördög 2011 ápr. 03. - 04:52:46 8/10
(140/302)
* "több", nem "többet" - csak nem tudok írni :D
8/10
Képkockaördög 2011 ápr. 03. - 04:51:10 8/10
(139/302)
***SPOILER***
A vizes dolog is megtörtént (legalábbis a könyv szerint), csak nem akkor és nem ezekkel a lányokkal :) Szóval alapja annak is van, de tény, hogy sok köze nem volt a "127 óra történethez". Viszont pl. a "morning show", amit Franco elõad az nem volt egyáltalán, azt Boyle-ék találták ki.
***SPOILER VÉGE***
Van egy jó kis interjú Ralstonnal, többet is van persze, de itt pl. beszél arról is, hogy mi fikció, mi nem. Nekem nagyon tetszett. http://www.cinemasoldier.com/articles/2010/9/7/fascinating-interview-with-aron-ralston-the-real-life-star-o.html
Hencegõ Lepedõ Hercegnõ 2011 ápr. 03. - 03:49:34 Előzmény Képkockaördög
(138/302)
A fikcióval kapcsolatban csak annyit a 127 órával kapcsolatban, igaz én a könyvét nem olvastam, de egy filmmel kapcsolatos riportban azt mondta, hogy csak a vizes barlangnál lévõ jelenet volt fikció a lányokkal, mert ilyet nem csinált velük, csak pár mászó fogást mutatott meg nekik.A többi dokumentarista jellegû, bár való igaz magáról az emberrõl sokat nem is tudunk meg, nem mintha szükséges lenne.
8/10
offtopic
Képkockaördög 2011 ápr. 03. - 02:35:45 8/10
(137/302)
Szívesen. Szerintem is rossz ilyet olvasni...
(És elnézést, hogy ilyen hosszú lett az elõzõ :$ )
offtopic
lilahagyma 2011 ápr. 03. - 00:39:30 Előzmény Képkockaördög
(136/302)
Hát, nagyon szépen köszönöm. Tényleg ijesztõ és szomorú, rossz volt olvasni, de kétségtelen, amit írtál: "van benne valami".
8/10
offtopic
Képkockaördög 2011 ápr. 02. - 19:18:34 8/10 Előzmény lilahagyma
(135/302)
Tévedtem, Adam nem skizofrén, hanem disszociatív személyiség ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Disszociat%C3%ADv_szem%C3%A9lyis%C3%A9g ) Hasonlít, de nem ugyanaz, ettõl függetlenül nekem ez "szimpatikusabb" Chris esetében, mint hogy azt mondjuk, hogy skizofrén, de bármi lehet... (Hasonló karakter volt egyébként a Lie to Me-ben is valamikor régen, az egy lány volt.)
8/10
Képkockaördög 2011 ápr. 02. - 19:09:30 8/10
(134/302)
***SPOILER***

Le tudod írni, melyikre gondolsz? Mikor néztem, nekem is álomjelenetnek tûnt nem egy közülük (nem tudnám már megmondani, melyik), de - a könyv szerint - a kiszáradástól, bezártságtól érezhetõen romlottak a mentális képességei, hallucinálni kezdett és "transzba esett". Mikor "magához nyúl" a filmben, az számomra egyértelmûen fantáziálás :) Utána meg jön az esõ, és nem hinném, hogy közben elaludt. Vagy mégis? :D
A többi miatt majd odafigyelek, ha lesz idõm újra megnézni, de a könyvben, úgy emlékszem, tényleges álomról nem volt szó, mert mire végre elaludt, elkezdtek fájni a tagjai vagy fázni kezdett, és felébredt, hogy mozogjon. Mondjuk amúgy lehet, hogy ilyen rövid idõ alatt is álmodott, szóval nem mondom, hogy nincs igazad :) Lehet, hogy el kéne olvasnom újra...

***SPOILER VÉGE***

Te olvastad a könyvet vagy érdekel?
8/10
offtopic
Képkockaördög 2011 ápr. 02. - 19:00:28 8/10 Előzmény lilahagyma
(133/302)
Nem vagyok meggyõzõdve róla, hogy skizofrén volt, de úgy látom, hogy nincs kizárva. Az igazságot egyébként valósznûleg soha nem fogjuk megtudni. Az sem biztos, hogy úgy utazgatott és oda, ahogyan mi tudjuk. Bárki bármit kitalálhat, a meglévõ "bizonyítékok" alapján is alakíthatja úgy az eseményeket, ahogyan az neki tetszik. Mondhatjuk erre, hogy akkor ezek szerint az Into the Wild-ot és a 127 Hours-t is (a filmeket) fikciós alkotásoknak kell tekinteni, és mikor valaki azt mondja, hogy "Aron Ralston egy idióta", akkor az a filmbeli karakterre igaz lehet - hiszen a filmbõl vajmi kevés derül ki róla, és hiába hivatkozom én a könyvére, ellent mondva annak, aki szerint nem épelméjû a srác, mert a könyvében is azt írt, amit akart (hiába igaz történet, lehetnek benne így is fikciós elemek), a valódi személyiségét úgysem fogjuk soha megismerni (csak ha van akkora mázlink, hogy találkozzunk vele, és a barátunk legyen vagy legalábbis legyen elég idõnk beszélgetni :) ) Szóval lehet, hogy érdemes külön választani a dolgokat.

Chris McCandless az alaszkaiak szerint kb. hülye volt (és most nem a filmrõl beszélek), nem lepõdtek meg azon, hogy találtak egy "holttestet" (akkor már inkább csontvázat) az "erdõ közepén", mert arrafelé majdhogynem jellemzõ, hogy felkészületlenül nekivágnak az emberek a természetnek. Szóval õk nem teljesen értettek egyet ezzel a "csináljunk hõst McCandless-bõl" dologgal.
Ezeket a cikkeket olvastam el, és mint ahogy ki is derül a leírtakból, pszichiáterekkel, pszichológusokkal olvastatták el a könyvet, tehát nem hasraütésszerûen mondták azt, hogy McCandless skizofrén. 1. http://holdensmith.com/wordpress/?p=122 2. http://www.farnorthscience.com/2007/10/09/media-watch/out-of-the-wild/ 3. http://www.farnorthscience.com/2007/10/13/media-watch/into-the-wild-the-false-being-within/ Persze a "normális" emberek is beszélhetnek arról, hogy kvázi meg akarják szüntetni a "rossz énjüket", teszemazt, lusta vagyok, és ezen mindenképpen változtatni szeretnék vagy felismerem a társadalomnak azt az oldalát, a hátrányait, amit Chris is (a kommentárokban is írtak hasonlót, hogy miért is nem volt beteg). De már a film nézésekor feltûnt nekem is az, hogy a "naplóját" hogy írja. Nem éppen azzal a korrekt angollal, és nem eléggé kifejtve, mint ahogyan az egy ilyen tanult könyvmolytól várható lenne. (Ez is érdekes: http://www.xtimeline.com/evt/list.aspx?id=128115 ) A skizofréniának is több fajtája van, és aki ebben a betegségben szenved, az eredetileg nem bolond (tehát én egy szóval nem mondom azt, hogy bolond volt, az viszont, hogy sokat szenvedett, ha ilyen betegsége volt, az biztos). Jellemzõen (akár a borderline kór) a kifejezetten intelligens, értelmes fiatalokat "támadja meg" sokszor. (A skizofréniáról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Skizofr%C3%A9nia és a borderlineról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Borderline_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar )

Nem akarok okoskodni, nem értek hozzá, de eddigi olvasmányaim, filmélményeim alapján, és egy ismerõsöm elmondása alapján, akinek sajnos több mondjuk úgy hozzátartozója szenved hasonló betegségben (egyikük közös ismerõs ráadásul), ezekre jutottam. Érdemes elolvasni a cikkeket, szerintem te is azt fogod mondani, hogy "van benne valami". Azért értek egyet vele vagy legalábbis azért látok én is rációt a dologban, amiért a cikkírók is. (Ezért ezzel nem is szeretnék senkit untatni.) Persze egyáltalán nem biztos, hogy beteg volt, ezt nem tudhatjuk.

A Criminal Minds c. sorozatot nézi valaki? (Többnyire sorozatgyilkosok után nyomoznak.) Dr. Spencer Reid ( http://www.criminalmindsfanwiki.com/page/Spencer+Reid ), aki az egyik FBI-os is hajlamos skizofréniára (az anyukája is beteg). Az IQ-ja 187, ami azért "elég magasnak" számít :) Eidetikus (fotografikus) memóriája van, 20.000 szót olvas percenként, ilyesmi. Az egyik részben (4x20) volt egy srác (SPOILER), akivel nem bánt éppen szépen az apja kiskorában, a lényeg az, hogy kialakult egy másik személyisége, aki tulajdonképpen megvédte õt, mikor a srác "eredetije" gyengének bizonyult (SPOILER VÉGE).
Chrisnek sem volt éppen felhõtlen a gyerekkora, így könnyen elképzelhetõ, hogy valami hasonló alakult ki benne. Tudom, ez csak egy sorozat, az sem biztos, hogy van bármilyen tudományos alapja (ezt egy hozzáértõ jobban meg tudná mondani), de számomra a két dolog hasonló, és (laikusként) elképzelhetõnek tartom az ilyesmit.
Az adott részrõl részletesen itt: http://www.imdb.com/title/tt1256097/synopsis magáról a karakterrõl pedig itt: http://criminalminds.wikia.com/wiki/Adam_Jackson lehet olvasni. Bevallom nem olvastam végig, mert a sorozatot nézem, de majd még sort kerítek rá, hátha van benne olyasmi, ami a filmbõl nem derült ki.

Az Into the Wild az egyik kedvenc filmem, és valamennyire fel is nézek Chrisre (mostmár Aronnal is így vagyok).
(SPOILER) Azt viszont nem értem, miért nem mondta a szüleinek vagy legalább a húgának, hogy ne aggódjanak, ne keressék, elmegy világot látni, szóval ez a része nem szimpatikus, és az sem, hogy mindenkit otthagyott, aki szerette. (SPOILER VÉGE)
Szóval azt, hogy skizofrén nem ítéletként írtam és nem azért, mert nem kedvelem õt vagy a történetét, csak egy érdekes feltevésnek tartom, és szeretek utánaolvasni az ilyesminek.

Majd írd meg, mit gondolsz a leírtak alapján, kiváncsi vagyok!
9/10
LaciG 2011 ápr. 02. - 11:35:10 9/10 Előzmény Képkockaördög
(132/302)
Most jöttem csak rá, hogy BIZTOS, hogy aludt. Voltak álom-jelenetek a filmben, és ez nem lehetséges alvás nélkül.
offtopic
lilahagyma 2011 ápr. 01. - 21:16:26
(131/302)
Hol olvastad, hogy Chris Mccandless skizofrén volt? Erre a következtetésre ki és mi alapján jutott? Meglehetõsen furcsa dolog elmebetegséggel magyarázni a történteket. Te miért értesz ezzel egyet? Normális ember nem tévedhet tragikusan, csak ha bolond?
8/10
offtopic
Képkockaördög 2011 ápr. 01. - 20:21:50 8/10
(130/302)
Ettõl a felvételtõl mindig kiráz a hideg...
Köszi, hogy megosztottad, itt a helye :)
miénkittatér 2011 ápr. 01. - 19:08:28
(129/302)
Nagyon tetszett a film.És tán nem csak azért mert régen túrab.uzi voltam (ma is kicsit)
Itt egy részlet a valódi kaziról:
http://www.youtube.com/watch?v=NerTo86BE9w
reika 2011 ápr. 01. - 16:49:30
(128/302)
életem legnagyobb filmélménye volt... még 1 hét után is csak a filmen járt az eszem. ZSENIÁLIS
8/10
offtopic
Képkockaördög 2011 ápr. 01. - 16:39:25 8/10 Előzmény nagyjano
(127/302)
Azért ezeket elemzésnek nem nevezném... Max vélemény, de érzésem szerint meg sincs indokolva rendesen, sok szempontot nem vesznek figyelembe, látszólag annak sem néztek utána, ki is ez az Aron Ralston.
Persze, keverjük ide az Alive-ot, és az Into the Wild-ot (ezeket én is szeretem, fõleg az utóbbit, de akkor már a Touching the Void-ot sem szabadna kihagyni), na de Ralstonban nincs semmiféle társadalom-ellenesség. (És ha már belekeverjük, akkor se ezekrõl szóljon az egész cikk, hanem az eredetileg kritizált filmrõl :) ) Aron Ralston nem menekül, nem "vonul ki" a társadalomból, egyszerûen csak kikapcsolódik, feltöltõdik, kísérti a sorsot, feszegeti a határait.
Nem olvastak utána, hogy nem az nála az általános, hogy nem szól, mert alapvetõen annyira azért nem hülye, sõt, egy tapasztalt hegymászóról beszélünk (sajnos erre a film sem tér ki, így aki csak onnan tájékozódik, könnyen eshet abba a hibába, amibe sok, a filmrõl véleményt, kritikát írónak sikerült). Illetve Chris McCandless esetében sem, aki ugye sokak számára példakép, és tényleg gyönyörû a film, és igazi romantikus történetet találtak ki a srác köré (Krakauer és Penn egyaránt), de egyes elméletek szerint skizofrén volt, és a történéseket jobban megvizsgálva ez talán nem is akkora tévedés, és egészen más megvilágításba helyez mindent, amit azelõtt tudtunk róla.
Nem tudom, milyen mentalitás olyasmirõl írni, amit nem ismer az ember, és hangsúlyozni is, hogy nem ismeri, majd olyat állítani nulla ismeret alapján, ami nem (feltétlenül) igaz (gondolok itt a Slumdog Millionaire-re). Mire jó? :)
Nagyon bírom Danny Boyle-t, a régebbi és a mostani filmjeit egyaránt, és tényleg mások, de azért sok a hasonlóság is (pl. a 127 óra és a Trainspotting esetében is felfedezhetõ azért).
Nekem is megvan a 'Between a Rock and a Hard Place' és az 'Into the Wild' angolul és magyarul is, de azért nem csak ezeket érdemes elolvasni a témában, ha már valaki ír a filmekrõl.

(Nem biztos, hogy erre bárki is kíváncsi volt, de ha már megosztottad velünk ezt a linket, akkor gondoltam, véleményezem :) )
nagyjano 2011 márc. 31. - 22:52:11
(126/302)
smvsp 2011 márc. 28. - 20:26:44
(125/302)
Jóember, te is csak láttad a filmet, de nem nézted...

****SPOILER
Mondja Aron a lányoknak, hogy ez a vidék a második otthona. Tehát nem elõször jár erre. Levehetõ ez abból is, hogy a lányoknak kapásból meg tudja mutatni, a térképen hol vannak.

Ebbõl adódóan, amikor lecsúsznak a barlangi tóba, az csak a nézõknek, meg a lányoknak volt meglepetés, õ tudta mi várja lent.

Szóval ezen a túrán túl sok ismeretlenre nem számít. Nem vakmerõsködik. Mert a fadarabot és a sziklát is leteszteli, hogy nem mozog-e, mielõtt belekapaszkodik.
****SPOILER

Gondolom, mielõtt átmégy otthon a szomszéd szobába olvasni, felhívod a családtagjaidat...
9/10
RobertDowneyJr 2011 márc. 27. - 20:54:12 9/10
(124/302)
Nagy idegrendszer kell ehhez a filmhez. Egybevéve egy remek filmet láttam, és ráadásul nagyon tetszett.
9/10
dismay111 2011 márc. 26. - 21:21:27 Előzmény Pista15
(123/302)
***moderálva***
Ahogy olvastam a szuper kommentjeid nagyjából ezt sikerült leszûrni, hogy ezt gondolod: dögöljön meg az összes olyan aki szereti az "adrenalin hajhászást." Ebbõl is sok pozitívumot le lehet szûrni, gratu
Egy: az téged miért zavar, ha valaki ilyesmit csinál?
kettõ: a barlangászás jó, ha valaki szereti miért ne csinálhassa?
meg jajj, háttérbe szorítja a családját! mert azt csinál amit akar? tudtommal szabad akarata van az embernek. és azért nem hiszem hogy ezzel tönkre tenné akárki családját is.