vuvuvu 2008 okt. 06. - 15:24:37
(7/7)
Bocs, az elõbb franciásan írtam, pegig Nigella folyamatan az angol verziót használta, azaz Peach Melba a fagyiköltemény neve.

Recept (angolul):
http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/
peach-melba-recipe/index.html

Ingredients
Peaches:
3 cups water
3 1/2 cups sugar
1 vanilla pod, split lengthwise
2 tablespoons lemon juice
8 peaches
Raspberry sauce:
3 cups raspberries
1/4 cup confectioners' sugar
1 tablespoon lemon juice
To serve:
1 large tub vanilla ice
Directions
Put the water, sugar, lemon juice, and vanilla pod into a wide saucepan and heat gently to dissolve the sugar. Bring the pan to the boil and let it bubble away for about 5 minutes, then turn the heat down to a fast simmer.

Cut the peaches in half, and if the stones come out easily then remove them, if not then you can get them out later. Poach the peach halves in the sugar syrup for about 2 to 3 minutes on each side depending on the ripeness of the fruit. Test the cut side with the sharp point of a knife to see if they are soft, and then remove them to a plate with a slotted spoon.

When all the peaches are poached, peel off their skins and let them cool (then you can remove any remaining stones). If you are making them a day in advance then let the poaching syrup cool and then pour into a dish with the peaches. Otherwise just bag up the syrup and freeze it for the next time you poach peaches.

To make the raspberry sauce, liquidize the raspberries, confectioners' sugar, and lemon juice in a blender or a food processor. Sieve to remove the pits and pour the puree into a jug.

To assemble the Peach Melba, allow 2 peach halves per person and sit them on each plate alongside a scoop or 2 of ice cream. Spoon the raspberry sauce over each.
vuvuvu 2008 okt. 06. - 14:30:19 Előzmény Magenta99
(6/7)
tegnap is nagyon jó ki dolgokat eszkábált össze nigella.
a peche melba nagyon gusztusos volt.
de volt egy sütõben sült csokikrémje, az sem volt rossz.
Magenta99 2008 szept. 30. - 06:09:02 Előzmény vuvuvu
(5/7)
Nagyon köszönöm!
Szuper, hétvégén ki is próbálom.

Láttam tõle egy csupacsoki csokitortát is, azt leírtam, meg is csináltam, de valami kimaradhatott a receptbõl, mert a tészta nem lett az igazi, túl sûrû, morzsás, tört százfelé.
A nigella.com-on meg annyi recept van, hogy nem tudom beazonosítani.
vuvuvu 2008 szept. 29. - 13:51:42
(4/7)
négyszeres csokis püspökkenyér pontos receptje angolul
(elõbb általam közölt magyar nyelvû receptben több apró hiba is van):

http://www.grouprecipes.com/sr/25166/quadruple-chocolate-loaf-cake/recipe/

ingredients:
175 g unsalted butter .
275 g sugar .
2 eggs .
50 g cocoa .
80 ml sour cream .
1 tbsp vanilla extract .
1/2 tsp baking soda .
200 g plain flour .
for the cake
+
125 ml boiling water .
175 g dark chocolate chips .

for the syrup .
125 ml water .
1 tsp cocoa .
100 g sugar .

25 g dark chocolate (from a thick chocolate bar) .

directions:
Step #1 Preheat oven to 350F, putting in a baking sheet as you do, & line a loaf tin (21x11cm) with baking parchment.
Step #2 Put the flour, eggs, sugar, vanilla & sour cream into the food processor/blender & blitz till a smooth, cocoa, baking soda, butter, satiny brown batter.
Step #3 Scrape down with a spatula & process again while pouring the boiling water down the funnel.
Step #4 Switch it off, remove lid & blade, then stir in the the chocolate chips.
Step #5 Scrape & pour this beautiful batter into the prepared loaf tin & slide into the oven, cooking for about an hr.
Step #6 When it's ready, the loaf will be risen & split down the middle -- but your cake skewer may come out a bit sticky, as this is a very damp cake -- this is a good thing.
Step #7 When the cake has had about 45 mins of baking, water, smokey, & sugar into a small saucepan & boil hard for 5 mins or more, until it reduces into a dark, put the syrup ingredients of cocoa, chocolatey syrup.
Step #8 Take cake out of oven & set on cooling rack & still in it's pan, pierce here & there with a skewer.
Step #9 Then pour the syrup as evenly as possible, which is not very, over the surface of the cake.
Step #10 It will run to the sides of the pan, but some will absorb in the middle.
Step #11 Once the cake is completely cold, remove this from pan & remove the parchment.
Step #12 Sit on oblong plate.
Step #13 Now take bar of chocolate & cut with a very sharp knife so that it splinters & flakes & falls in slices of varying thickness & thinness.
Step #14 Scatter these pieces all over the surface of the cake.
vuvuvu 2008 szept. 29. - 13:24:42
(3/7)
http://5perckonyha.hu/mindennapra/desszertek/287.html

fenti linken a keresett csokis sajttorta receptje megtalálható.
vuvuvu 2008 szept. 29. - 13:06:45
(2/7)
tegnap a 7-8.rész ment.
a 7.részben volt egy 4-szeres csokis süti/püspökkenyér.
sajnos nem tudtam leírni pontosan a hozzávalókat, de majdnem a teljes recept megvan.

tésztához:
20 dkg liszt
27 dkg kristálycukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
5 dkg kakaó
2 tojás
17-18 dkg vaj
kis vaníliaaromaû
és ??? dl tejföl (1 vagy 2 dl azt hiszem)
ezeket a hozzávalókat össze kell keverni, majd vízgõz fölött kikeverni. aztán belekeverni 17 dkg csokipasztillát.

ezt a keveréket egy 90 dkg-s süti-méretû õzgerincbe kell tölteni és 1 óráig sütni 170 fokon.
amikor elkészült akkor át kell itatni csokisziruppal és a végén a tetejét/oldalát megszórni csokiforgáccsal. (a csokiforgácsot úgy készítette, hogy késsel levagdosott forgácsokat egész tábla csokiból.)

csokiszirup készítése:
1 1/4 dl víz
10 dkg cukor
melyet össze kell forralni 1dkg kakaóval pár percig, közben lehet kevergetni.

ha valakinek megvan hogy hány dl tejföl kell a tésztába, kérem jelezze itt. köszi!
Magenta99 2008 szept. 29. - 06:27:01
(1/7)
Szokta nézni valaki ezt a mûsort?
Ahogy nézem a port.hu-n, nem ismétlik egyelõre, pedig kivételesen örülnék neki.
Az 5-6 részben klf. csokis sütiket sütött, de sajna késõn vettem észre és már csak az elkészült csokis sajttortát láttam. :((
Nem ismeri véletlenül valaki a receptet?