A szenvedély íze

Bakancslistához adom
La passion de Dodin Bouffant
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia történelmi dráma, romantikus dráma, 136 perc, 2023

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

A Pot-au-feu/ La passion de Dodin Bouffant című történelmi romantikus dráma a kiváló szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant szerelmét és kapcsolatát mutatja be.

Az 1885-ben játszódó film Marcel Rouff La Vie et la passion de Dodin Bouffant, gourmet (A szenvedélyes ínyenc) című regénye nyomán keletkezett, rendezője Anh Hung Tran (A zöld papaya illata, 1993, Norvég erdő, 2010), főszereplői Juliette Binoche és Benoît Magimel.

A filmet a Loire-menti Segré-en-Anjou Bleu kastélyban forgatták.
Bemutató dátuma: 2024. január 25. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
stefanis febr. 18. 21:46:49 3/10
Hát a sok 10/10-es után kiábrándító lehet a véleményem (és nyilván velem van a baj), az igaz, hogy gyönyörűen fényképezett ételekkel van tele a film, mintha egy öt csillagos hotel éttermének étlapját látnánk megfilmesítve, meg az is igaz, hogy itt valami szeretetet akarnak a főzésen keresztül bemutatni - de ettől még a film - nekem - a felétől már nézhetetlen volt (csak hab a tortán, hogy mintha a szereplőknek nem lenne az életben más témája, csak főzni meg enni szinte állandóan - de akkor miből élnek? Engem ez már nagyon bosszantott a végére...).
10/10
@arch febr. 10. 01:41:09 10/10
Az elején rettenetesen lassúnak éreztem, de aztán valamilyen hipnotikus nyugalomba vitt, és tökéletesen átéreztem ennek a két embernek a jelenlétét és mérhetetlen szeretetét egymás iránt. Én is olyan lassan és olyan jelenléttel akarok élni, hogy az élet apró dolgai - mint pl egy finom étel vagy a madárcsicsergés - élvezetet okozzanak, és ne kelljen túlzásba vitt íz, film, zene meg dráma ahhoz, hogy érezzem, élek.
10/10
Tfanfan febr. 04. 08:15:08 10/10
Egyetértek evamia-val, nagyon szép film, kíváló színészekkel, gyönyörű képekkel. Nem a történet a lényeg, hanem az érzelmi szál.
10/10
evamia febr. 03. 11:42:22 10/10
Sokan beülünk úgy egy filmre, hogy a végén csak annyit állapítsunk meg, hogy jó volt e vagy rossz.
Ha csak ezért megyünk moziba, akkor elfelejtettünk valami nagyon fontosat, és elsiklunk a lényeg felett, mert egy egy film ráébreszthet minket, hogy hogyan érzünk azzal kapcsolatban amit látunk és érzékelünk.
Ez a film nagyszerűen hozza ezt a tapasztalatot a képi hangulatokra, a környezetre helyezve a hangsúlyt, nem véletlen benne a kevés kommunikáció.
Látszólag a főzés és az azzal kapcsolatos tevékenységek vannak a középpontban, de ha nem érzékeljük a film mélyebb mondanivalóját akkor elsiklunk a lényeg felett.
Ha egy férfi szenvedélyesen főz, minden apró részletre gondosan odafigyelve, a fűszerektől kezdve az egyes alkotórészek elkészítés módjáig, akkor milyen lehet a kapcsolata szeretett nőjével?
Erre a kérdésre finom képi utalások formájában kapunk választ.
És igen, ne kapjuk el a tekintetünket amikor megjelenik egy az egyben a "foodporn" a vásznon.
A férfi kibelezi a csirkét, majd a két lába közé helyezi be a legfinomabb és legértékesebb alkotórészeket, amit szó szerint belevarr a csirkébe.
A sok főzés közepedte már már elveszünk, de mégis elképesztő gondossággal készül egy különleges vacsorára. Hogy mi ennek a vacsorának a lényege, azt csak a desszerthez érve tudjuk meg.
És pontosan itt elront valamit, ami a legfinomabb odafigyelést igényli, de nem adja fel, hanem még egyszer megpróbálja, hogy hőn szeretett nőjét elkápráztassa a főztjével.
A már már erotikusan sikamlós körte ropogós rétestészta fátyolba csomagolva rejti azt a titkot amire szeretett nője kimondatlanul is vágyik. Vajon mi ez a titok?
És amikor megfejtjük a titkot, rá kell ébrednünk, hogy egyszer minden elmúlik.
Az utolsó embereket tartalmazó jelenet, amikor a férfi a barátaival kilép az ajtón, hogy új "játékok" új titkok felfedezésére induljon, mert az élet megy tovább...