Elveszett illúziók

Bakancslistához adom
Illusions perdues
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-belga történelmi dráma, 149 perc, 2021

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Lucien Chardon irodalmi ambícióktól vezérelve érkezik Párizsba. Célja, hogy irodalmi, karriert fusson be, és a társadalmi ranglétrán is felkapaszkodjon. Újságírónak áll, és a napi újságírás piszkos világában elmerülve szép lassan elveszíti álmait, illúzióit, elárulja elveit, hogy aztán anyagilag és erkölcsileg is bukott emberként térjen vissza oda, ahonnan jött.

Xavier Giannoli új adaptációja különös élességgel mutatja be a sajtó manipulált és romlott világát, amely egyúttal a társadalom tükre. A XIX. század első felének francia társadalmát ábrázolva tükröt tart a mának is.
Bemutató dátuma: 2023. március 2. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Szereplők

Lucien Chardon
Louise de Bargeton
Etienne Lousteau
Nathan d'Anastazio

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Donuts márc. 28. 16:10:20 10/10
nagyon tetszett a film
10/10
Tfanfan márc. 26. 09:38:13 10/10
Nekem is nagyon tetszett a film. Egy 19. századi remekmű méltó 21. századi adaptációja, bár kosztümös, mégis modernnek tűnő alkotás, talán a rengeteg (de nem erőltetett) aktuálpolitikai áthallásnak köszönhetően, a fake news, a bulvár sajtó működése, a korrupció ás a politikai ármánykodás stb. vonatkozásában. Emellett persze megvannak a mondanivalóban a klasszikus irodalmi értékek is, mint az igaz szerelem, a féltékenység és bosszúvágy, a hirtelen jött siker nehéz feldolgozása, vagy a siker és bukás okozta érzelmi hullámvasút stb ábrázolása... Mindez remek színészi teljesítményekkel, jó fényképezéssel és kiváló rendezéssel alátámasztva. Elvből nem szoktam filmet 10/10-re pontozni, de most megtettem, hogy a film megtekintéséhez másoknak is kedvet adjak!
9/10
Emerenzi márc. 04. 21:17:25 9/10
Nagyon tetszett. Bár a regényt nem ismerem, úgy tűnik, hogy próbálták tiszteletben tartani (pl. van, amit narrátor mond, ezek a regényből vett idézeteknek tűnnek).