Nyugati nyaralás

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar krimi vígjáték, 90 perc, 2022

Értékelés:

168 szavazatból
Szerinted?

Magyarország a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…
Bemutató dátuma: 2022. szeptember 15. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
kissmárti okt. 19. 11:24:10 10/10
Nagyon bejött
5/10
ligetiz51 okt. 12. 18:54:57 5/10 Előzmény janecska
Igen egy hamis Mézga család, 1-2 jó poén és operatőr snittek ill, sok jó karakter,amit jól színjátszásnak. Egyszer nézhető.
7/10
Lámai Dala szept. 24. 19:52:28 7/10
A film 84 nyarán játszódik, az E30-as BMW kabrió 85-ben jött ki Münchenben a gyárból.
A főszerepet játszó Mészáros Máté 84-ben 9 éves volt.
És sorolhatnánk még a felháborító bakikat.
Az igazán korrekt és hiteles az lett volna, ha a film készítői, építettek volna 1 időgépet, és visszapattintották volna magukat kompletten 84-be.
Aztán ORWO-ra forgattak volna VHS minőségben.
10/10
M41 2150 szept. 24. 18:03:33 10/10
Szórakoztató film. Nekem tetszett!
7/10
itsme1 aug. 21. 08:39:10 7/10
Lehet itt kérem a szőrszálat hasogatni, én akkor is azt mondom, hogy aki ennyi félévszázados autót és tárgyat felhajtott, az külön gratulációt érdemel.
Amúgy a történet remek, az alakítások parádésak, és ha már nosztalgia, a bohózat műfaja is illik hozzá.
6/10
kaszikaport aug. 15. 08:20:04 6/10 Előzmény Xxy92
Ha már így összegyűjtötted, akkor én is ideírom ami bennem maradt mint hiteltelen dolog. Akkor még nem voltak műanyag vizibiciklik. A rendőrautó szirénahangja teljesen más volt. Senki nem majszolt késő este főtt kukoricát mert azt max a strandon lehetett venni napközben. Még 84-ben sem lehetett a tekercs filmet belerakni a diaváltós vetítőbe, különösen úgy, hhogy előtte csak úgy kitekertük a negatívot a fényképezőgépből előhívás nélkül.
9/10
Morten aug. 02. 15:27:29 9/10
Nem voltak nagy elvárásaim. De teljesen pozitív a véleményem! Könnyed vicces, korrajz azokból az időkből. Van története! Sok poén...amit csak azok értenek, akik benne éltek ebben a gennyes korban. Kimondottan üdítő kikapcsolódás volt....TETSZETT!
8/10
janecska júl. 25. 22:34:14 8/10
Ez egy kibaszott Mézga család! :) Nagyon jó!
8/10
HakapesziM júl. 10. 09:35:34 8/10
Mikor kijött ez a film, valami kritikus úgy lehúzta, hogy nagyon. Meg se nézzük - ajánlotta. He? Ez azért már a legalja, egyszer hadd nézzem már meg, mielőtt kialakítom az álláspontomat!
Lényeg a lényeg: tegnap megnéztük. Magyar film - tartottam tőle, annyi csalódás ért már. Ehhez képest egy egész emészthető, szórakoztató filmet láttam, bele lehet kötni, de nem volt rossz. Jól adta a kora '80 - as évek hangulatát, Soltész Rezsővel, Ladákkal, Balatonnal stb.

Annyi gond esetleg lehet, hogy rengeteg olyan utalás hangzik el benne, amit egy '90 után szocializálódott ember nem ért, külön el kell neki magyarázni.

De ettől függetlenül ajánlom, üdítően szórakoztató film, tetszett.
5/10
APBT júl. 06. 21:31:16 5/10
Régi felvételekkel és zenékkel próbálja nagyrészt eladni a régi "nosztalgikus szép" komcsi időket.
Ettől függetlenül nem a legalja magyar filmek kategória. Egyszer meg lehet nézni.
4/10
Pünkösdi Kató júl. 02. 15:15:49 4/10
Nagyon vártam a filmet, nagyon örültem neki, amikor leadták a tévében, a moziról lemaradtam. Addig tetszett, amíg Liára rá nem jött a hoppáré, hogy semmi nem tetszik neki, mindennel baja van. Amikor a hotelszobában ültek a férjével. Utána rémesen unalmassá változott a történet, számomra követhetetlenné vált. Egyszerűbb, kalandosabb történet jobban tetszett volna. A film első kb. fél órája nagyon retro volt, ez nagyon tetszett. :) A többi nem, örültem, hogy vége lett. :( Tetszett Liának a filmbeli frizurája.
8/10
alien1976 jún. 12. 06:07:25 8/10
Tetszett a film. A sztori is jó volt, s egy - két poén is jól ült a filmben. A '80-as évek bemutatása kicsit felszínesre sikerült. Egy délutáni pihizős filmnézésre teljesen megfelelő.
offtopic
Ahoj poplacsek máj. 30. 14:56:48 Előzmény janderka
Így van. A Kubatov lista még nem volt kifejlesztve de offline karton mindenkiről született. Rólam is, aki végzős főiskolásként váltottam rendszert. A polgári alkalmazotti elhelyezkedéskor a politikai tiszt (!) ecsetelte, hogy melyik szokásaimat kell javítani. Volt csoporttársam, akinek pl. javasolták az "angol kislánnyal" való levelezésének a befejezését. Én kevésbé voltam problémás, de pár jó tanáccsal azért elláttak a politikai nézetek terén.
10/10
janderka máj. 30. 14:26:36 10/10 Előzmény bsand
Ha be nem is szerveztek mindenkit, de titkon bizony ellehetelenítették aki nem tetszett a rendszernek. Akár politikai, akár "szocialista erkölcsi" okból. Kb mint most. Ha nem nyalsz a fidessnek, nincs állami állás, nincs támogatás a cégednek, nincs ösztöndíj a gyereknek. Se pályázati pénz a településnek, pláne közmunka a falu népének. És néha igen furcsa körülmények között tünnek el, majd kerülnek elő holtan igen fiatal, ámde rendszerkritikus személyek.
1/10
bsand máj. 30. 13:07:04 1/10
Annyira fárasztó, hogy csak olyan filmekre adnak pénzt, ami a régi rendszert savazza! Már azóta eltelt 35 év!!!
Biztos akkor mindenkit figyelt a titkosrendőrség, biztos mindenkit be akartak szervezni és biztos mindenki csak azért is elárulta a hazáját. Érdekes, hogy én ebből semmit nem vettem észre, annak ellenére, hogy járt a szám rendesen.
A film lapos, semmi poén sajnos.
5/10
The Cortez máj. 29. 14:21:28 5/10 Előzmény Kuttyánszki
Miért nem költözöl Észa-Koreába, ha nem tetszik a szólásszabadság? A hozzád hasonló álszentek bazdmegolnak meg kurvaanyáznak ok nélkül a valóságban. A szenny jelenleg pont a te fasiszta kommentedből árad büntetlenül.
6/10
Xxy92 máj. 29. 12:20:44 6/10
Kissé meglepődtem, mikor a mozipremiertől számított alig fél éven belül leadta a TV2, ráadásul főműsoridőben, így hát megnéztem. Egynek jó volt, de a mozijegy árát sajnáltam volna.

A színészek szerethetőek, Mészáros Mátét a Rólunk szól c. sorozat Toby-jaként sokat hallottam, de látni nem láttam még, így ez egy plusz mindenképp. Bár a megjelenített korszakban nem éltem, de mindig is vonzott a járművek, az öltözetek, a színek, a zenék és a korábbi kommunista terror enyhülése nyomán. A hangulatot felszínesen jól vissza sikerült adni, de szemfüles nézők rengeteg bakit fedezhetnek fel, melyekből alább mazsolázgatok néhányat:

- a Veszprémből a Balatonra leautózás során a BMW mögötti járművekre figyeltek, hogy korhűek legyenek; ám a másik irányba haladó s csak elmosódottan látszóakra ügyet sem vetettek. tehát lazán elhúzott egy Toyota Avensis meg egy újgenerációs Suzuki Swift is, 1984-ben..
- a szállodák csillag-besorolása bőven a rendszerváltás után jelent meg, itt mégis több jelentben látszódik a ***
- a Kádár Jánost megjeleníteni hivatott színész a lehető legkevésbé hasonlít! az hagyján, hogy külsőleg kb. annyi a közös, hogy mindkettő férfi, de még a személyisége s beszédmódja is egészen más
- oké, hogy vígjáték, de könyörgöm hogyan lehetne 1984-ben DÍSZVENDÉGként meghívni az ellenséges hatalmi tömb egy külügyminiszterét?! ez olyan, mintha holnap Putyin Londonba utazna és ott boldogan vacsorázna a királlyal meg az elnökkel..
- teljesen irrealisztikus, hogy a 16 és 10 éves gyerekek folyékonyan beszélnek németül, hiszen gyakorlatilag nem volt németnyelv-oktatás
- a közlekedési táblákkal sem törődött senki; oké, hogy az alapminta nem változott, de a dizájn bizony egészen más volt akkoriban!

Ettől függetlenül egy alapvetően jól sikerült filmnek tartom, csak tudni kell helyén kezelni és sokat nem várni tőle.
1/10
mjoee máj. 28. 23:10:13 1/10
borzasztó...
9/10
konyvvadasz máj. 28. 22:51:25 9/10
Nagyon jókat nevettünk rajta, szerintem könnyed magyar vígjáték, nem kell komolyan venni. Sok jó poén volt benne, és a karakterek is szépen hozták az elvárhatót. Nem a legjobb magyar vígjáték, de én elszórakoztam rajta. Nosztalgiázásnak elment.
1/10
hoffmann_egy máj. 28. 21:41:47 1/10
Tizenöt perc után döntöttem el, hogy elfogyott a megelőlegezett bizalom, mely jóindulatomnak köszönhető, s mely a magyar filmnek szólt. Mert ami képes negyedórán át ennyire SEMMILYEN lenni, az képes ugyanerre két órán át is. Ha vígjáték, hogy lehet, hogy a humornak még az árnyékát, a morzsáját se lehet benne felfedezni, ha pedig még krimi is, akkor mitől az? Egyetlen-egy dolgot lehet felfedezni percenkét újra és újra, s ez a korabeliség illúziójára való törekvés mindenáron és kötelezően, a rekvizitumok, slágerek stb. erőltetett, tananyagszerű felsorolásával - de bosszantó hibákkal. (A nyolcvanas években nem hangozhatott el az, hogy „ne már.”)

Ennyi szürkeséghez és dilettantizmushoz már tehetség kell, remélhetőleg az alkotók a jövőben ezt máshol kamatoztatják.
Összes hozzászólás