Semmi – Báb-film-színház

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar bábfilm, bábjáték, 101 perc, 2023

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Semmi – Báb-film-színház a Budapest Bábszínház előadásának filmes feldolgozása.

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Ezekkel a szavakkal viharzik ki a nyolcadikos Pierre-Anthon az osztályából. Ezt követően felmászik a kertjük fájára, hogy onnan demonstrálja a semmittevést. Osztálytársai szeretnék bebizonyítani a fiúnak, hogy az életnek van értelme, ezért egy sajátos paktumot kötnek: egy elhagyott épületben fontosnak tartott tárgyakat kezdenek összegyűjteni. A fontosság azonban hamarosan egyre elvontabb fogalmakba csap át, a játék pedig túllép minden addigi szabályon, és egyre veszélyesebbé válik.

A Semmi című legendás bábelőadás filmes feldolgozása különös új műfajt hozott létre, melynek segítségével bábok és mozgatóik viszonya még plasztikusabban érzékelhető, hisz a nézői tekintetet ezúttal a kamera vezeti. A közelik és totálok, a klipszerűen felvett zenekari számok, a színházi térből átlényegülő meta-terek, az előadás báb és színészi munkájának fúziója által egy nem mindennapi, a kamera optikájára alkalmazott ifjúsági televíziós bábjáték született.

A Semmi Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének feldolgozása. A Semmi több helyen az oktatási anyag részévé vált. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A belőle készült filmváltozat elkészítését az EMMI támogatta. Zenéjét a Quimby zenekar frontembere, Kiss Tibor jegyzi.
Bemutató dátuma: 2023. május 11. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?