Smoke Sauna Sisterhood

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott észt-francia-izlandi dokumentumfilm, 89 perc, 2023

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segíti. Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.

A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be 2023-ban, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.
Bemutató dátuma: 2024. február 1. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Sundance Filmfesztivál

    2023
    Legjobb rendezés (dokumentumfilm)

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Anna Dé febr. 01. 11:53:23 Előzmény zimzum1111
Egy kicsit én is beléd szerettem. :) Szépen írsz. Érződik a tisztelet is a női nem irányába a szavaidból. Engem megfogtál. A filmet meg majd megnézem. ;)
zimzum1111 jan. 31. 10:10:03
Bele lehet szeretni a Nőkbe!

Tényleg csak ezt a filmet kell megnézni, hogy tudatosodjon az a szépérzéke a világ hím másik felének, hogy az egyik fele Ő, a NŐ.

Az a természet és az a természetesség, ami árad ebből a filmből egészen meditatívvá teszi a nézés élményt. Érdekes, hogy nagyon nehéz rájönni, milyen trükkel vonódik be a néző ebbe a közös szaunázásba.

A testek miatt olyan közel jön ennek a filmnek a hangulata, hogy jómagam sokat megértettem abból a NŐIESSÉGből, amelyre egy élet is kevés néha.
A testek formái, a természet állandón megnyilvánuló lágy nőies öle, valahogy harsogósan szeretetreméltóvá teszi ezeket a kedves lényeket.
Talán a néző - és talán egy nem túlzás - maga is résztvevő. Ott vagyunk, ott ülünk és mi is csak hallgatunk és véleményünk keletkezik a gőzben.

A történetek viszonyrendszere kedvesen simogatja, vagy éppen karistolja végig a nézőt. A meztelenség fel sem tűnik, mert az erotikát mellőzi ez a közeg, viszont az anyák és nagymamák testi szépségéből mindent átenged a zsöllyére. A nők egyszerre változnak a filmben, és szerintem mi is, a nézők is le tudjuk követni a változást történetükön keresztül. A bizalmasan, a szauna nyugalmában minden történet másként, hat. A meztelen mesélő közvetlenebbé tesz minden történetet, és ezáltal már talán mese lesz belőle, vagy éppen tanmese. Ez utóbbi felerősödik, mert minden simán mezítelen, ezért az igazság is felerősödik. Az erőszakos férfiakról szóló monológok ebben a filmben nem sima elbeszélések, hanem egész egyszerűen a férfiak világ elleni árulásának lehet megélni. Joggal.

A varázs, amit a sugalmazás szerint a - BTW a világörökség része a FINN szaunakultúra - a kunyhó tud, az évezredes. A megtisztulás a film végén egyértelmű. Jó érzés, pont mint egy felöntés után, vaníliával...