Sötét anyag

Bakancslistához adom
Dark Matter
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi sorozat, 2024

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A Blake Crouch nemzetközi bestsellere alapján készült sorozatban Jason Dessent elrabolják élete egy alternatív változatába. Hogy visszatérhessen igazi családjához, gyötrelmes utazásra indul, hogy megmentse őket a lehető legfélelmetesebb ellenségtől: saját magától.
Forgalmazó: AppleTV+

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
tesz-vesz szept. 06. 17:57:18 Előzmény pop3
nem a Rick és Mortyból lopták ennek a filmnek a sztoriját?
eléggé unalmas
10/10
4anyreg júl. 16. 11:54:10 10/10 Előzmény gyereamozibabe
Szuper észrevétel, ott a pont: időben tényleg konstansok a párhuzamosak a világok!
9/10
gyereamozibabe júl. 08. 21:12:17 9/10 Előzmény 4anyreg
SPIOLER: (a Constellation-re is SPORILER!!!) Még annyit, hogy a Constellation-ben egyértleműbb lesz, hogy a párhuzamos világban élők a téridőben nem mozognak. Egyszerre lehetnek ugyanazon a helyen, és egy titokzatos szerkezet hatására képesek átlátni a másik világba. És aztán néha át is esnek. Annyiban tudományosabb az a sori, hogy az átesés csakis cserével történhet meg. Tehát a "másik felüknek" is épp ott kell tatózkodni, és így megtörténhet a csere.
9/10
gyereamozibabe júl. 08. 20:50:16 9/10 Előzmény 4anyreg
Ahogy én kivettem, ezek térben és időben nem tudnak mozogni. Ameddig kalandozik, addig telik az "itteni" idő is, és csak ide tud visszaérkezni. Ha korábbra is vissza tudna, akkor Jason1 (én egyesnek a tudóst hívom) hiába betonozná le a dobozt, elég lenne egy nappal azelőtt jönni. És a kamera is fölösleges lenne. Szóval szerencse, hogy ennyire már nem kezdtek bonyolódni a dolgok.
Akinek ez a sori bejött, annak ajánlom a Constellation-t is. (szintén 2024-es)
10/10
4anyreg júl. 07. 18:39:51 10/10 Előzmény pop3

A kérdésed is SPOILERES, ezt megjelölhetted volna. A válaszom is SPOLIERES: Jason 1-ek tudják, a Jason 2-es nem tudja, és ha van esetleg más (3., 4., stb) Jason, azok sem tudják. A Jason 1-esek helyzete pont ezért közel lehetetlen, mert az 1-es verzió első dobozba lépése után keletkeztek/sokasodtak, tehát mindegyik egyformán jogot tarthatna az első ábrázolt világban élő feleségre, mégis le kell mondaniuk róla a feleség döntése értelmében. Nem azt nem tudják, hol nyaraltak (stb), hanem a feleség által kért esemény lett a kulcs, de azt csak az tudja, amelyikkel megállapodott abban, mi a kulcs. Az egyáltalán nem biztos, hogy az volt a valóságban elsőnek dobozba belépő Jason 1 (az orr sebe még megvolt, a többiek valószínűleg hosszabb időket töltöttek más párhuzamos univerzumokban, mire visszataláltak, mert nekik nem volt meg, és lehetett volna akár 80 éves Jason 1-es is közöttük), akivel a végén lelépett a feleség. Szerintem pont ez a jó, hogy nem egyértelmű, de helyzet brutális hatását jól kifejezi. Ezért nem lenne jó átlépni bárkinek is egy párhuzamos univerzumba - nem lehet lelkileg/agyilag befogadni.
9/10
gyereamozibabe júl. 07. 11:18:20 9/10
Nagyon jó sorozat. A téma hasonlít a Sliders-re, de komolyabb. Az első résznél mérgelődtem, hogy "ez csak ennyi?".. de a második után elkezdett érdekelni, és egy nap alatt ledaráltam. Ötlet: Jason1 sok családi veszekedést megúszhatott volna, ha balesetet rendez magának, ami után eljátssza, hogy amnéziás. A dobozt (vagy a környezetét) is inkább csak zártam volna lebetonozás/feltörés helyett.
9/10
gyereamozibabe júl. 07. 10:56:43 9/10 Előzmény pop3
SPOILER A jelek szerint nem figyeltél. Csak Jason1 nem tudja hol nyaraltak. A többiek mind tudják mert ők már az elrablásuk utáni bolyongás alatt keletkeztek.
5/10
pop3 júl. 05. 09:13:59 5/10 Előzmény 4anyreg
az hogy lehet szerinted hogy tökegyforma Jasonoknak nem egyforma a tudata és nem tudják hol nyaraltak tavaly meg ilyesmik? De ha már NEM egyforma a tudatuk, akkor miért is mindegyikük ugyanarra a nőre vágyik? nekem ez zavaros.
5/10
pop3 júl. 05. 09:11:28 5/10
Sajnos óriási logikai bukfenc van a sorozatban, ami teljesen hiteltelenné tette nálam.
SPOILER:
A szuperpozició a fizikában azt jelenti hogy a részecske állapotáról nincs információnk, bármi lehet. De abban a pillanatban hogy megfigyeljük, akkor beáll egyik vagy másik fix állapotba. Emiatt nem létezhetne két vagy több példány a főhősből. Pláne hogy egymással harcolnak.
Sajnos nekem filmként sem tetszett, mert ez a "szerelem mindenek felet"t dolog már elcsépelt és ennél tovább nem jutnak fantáziában a szerzők, mert a közönség csak ezt tudja megemészteni. Infantilizmus.
10/10
4anyreg jún. 20. 16:35:35 10/10
De rég vártam már egy igazán jó sci-fi-re. Sok hasonló témájú (és nem is rossz) sorozat/film készült mostanság, de ez nagyon-nagyon veri őket. Kiváló főszereplő, szuper történet, és a 8. részben előkerül egy olyan csavar, ami nagyon hozza a párhuzamos univerzumok alaptézisét, mégsem használta ki eddig senki (vagy nem is jutott eszébe senkinek sem, pedig..:!). Csak jókat tudok mondani a filmről, akit érdekel a téma, ki ne hagyja!

SPOILER: még nem derült ki eddig, hogy Jason2 szétvált másolatai hol járnak, jönnek-e később, pedig ő is 1.5 évet bolyongott a dobozban, mielőtt megtalálta, hogyan kell használni a megfelelő kilépőre, így biztosan sok új verziója alakult ki neki is. Másrészről Jason1 új verziói is mind ugyanabból a magból indultak ki, mint akit Jason2 elrabolt, így mindegyik pont olyan elánnal akarja visszakapni ugyan azt az eredeti világot, feleséget és gyereket, ez elég gyilkos helyzet nekik, továbbá a 8. rész végén használt kódot sajnos mindegyikük ismeri éppen ezért, így már mi sem tudjuk biztosan, melyik az eredeti, innentől ez már nem jelenthető ki biztosan egyikre sem (bár a kérdést Daniela tette fel, így talán van kapaszkodó). Nagyon coool!!!