05.06. - Az összeesküvés

Bakancslistához adom
2009.06.05.
16 éven aluliak számára nem ajánlott holland thriller, 117 perc, 2004

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

2002. május 6-án Pim Fortuyn, az ellenzéki párt bevándorlásellenes politikusa utcai merénylet áldozata lett. A valós esemény köré Theo Van Gogh filmrendező izgalmas politikai thrillert épített fel. A merénylet helyszínéhez közel egy fotóriporter, Jim de Booy egy sztárról készít felvételeket, amelyeken később furcsa részleteket vesz észre, amelyek gyanús összefüggésekre engednek következtetni. Az összeesküvés szálai egy készülő fegyvervásárlási szerződés irányába mutatnak, amelyben szerepet játszik a holland titkosszolgálat és bizonyos amerikai üzleti körök is érintettek. A nyomozás kulcsa egy fiatal török nő, Ayse Him, szélsőséges állatjogi aktivista, akit nemrég engedtek ki a börtönből. A titkosszolgálat hamar felfigyel Jim tevékenységére, és minden eszközzel meg akarja állítani.

A film tragikus különlegessége, hogy rendezője, Theo Van Gogh még a bemutató előtt a filmbelihez hasonló merénylet következtében vesztette életét.

Stáblista:

Szereplők

Jim de Booy
Ayse Him
Erdogan Demir
Marije de Booy

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes 2014 jan. 12. - 11:07:41
Zaklatott tónusú, pörgõs film, sokszor gyors vágásokkal, egy lehetséges alternatív (a hivatalos verziótól eltérõ) összeesküvés-változat. Megrendítõ tudni, h a rendezõ Theo van Gogh nem sokkal a film befejezése után (marokkói elkövetõ által) ugyancsak merénylet áldozata lett. A XVII.szd. óta a Fortuyn elleni merénylet volt az elsõ politikai merénylet/gyilkosság Hollandiában. OFF: Theo Van Gogh azonos nevû dédnagyapja a festõ Vincent van Gogh testvére volt.
ida555 2013 dec. 29. - 19:23:29
"A merénylet helyszínéhez közel egy fotóriporter, Jim de Booy egy sztárról készít felvételeket, amelyeken késõbb furcsa részleteket vesz észre," Nem lehet, hogy az ötletet a híres Nagyításból lopták? (Antonioni, 1966)
anybody 2010 máj. 08. - 15:42:47 Előzmény Daydream Believer
Egyszerû. "Elvarrták a szálakat a holland elvtársak". Mocskos világ, ennyi.
7/10
Anélia 2009 máj. 09. - 13:19:14 7/10
Hááát...nem rossz a film, de azért jónak se mondanám...a film ütõkártyája valóban, hogy valós esemény az alapja...az összeesküvéselmélet meg szerintem nem volt elég jól felépítve...nálam 7 pont :(
Daydream Believer 2009 máj. 08. - 23:18:01
Nagyon durva, az ember nem is gondolná, hogy ilyen Hollandiában elõfordulhat, hogy két embert meggyilkolnak politikai nézetei miatt. 7 éve volt, én már nem emlékszem a dologra, ezért is volt meglepõ. A film összeesküvés-elmélete nem tudom mennyire igaz, de a bírósági ítélet nem errõl szólt.