56 villanás

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 52 perc, 2007

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Ha 1956 októberében 28 éves lennél, mi történne veled?
Észrevennéd, hogy hová kell menned, mit kell tenned?
Fegyvert is fognál a kezedbe? El tudnád érni, hogy a hirtelen támadt barátaid hallgassanak rád? Mivel győznéd meg őket?
Felelősnek éreznéd magad, mindazok miatt, akik vezetőjüknek ismernek el? Ha az árulás, az ármány letipor, téged is elfognak, megtagadnád a forradalmat? Megpróbálnád az igazadról meggyőzni a vallató tiszteket? Biztos, hogy nem alázkodnál meg? Te se kérnél kegyelmet, és te se mutatnál bűnbánatot, mert mélységesen hinnél önmagadban? Lennél te Angyal István, a Tűzoltó utcai forradalmárok vezetője, ha 1956-ban 28 éves vagy?

Angyal Istvánt 1958. december elsején felakasztották. Az 56 villanás című filmünkben korabeli dokumentumok, jegyzőkönyvek alapján rekonstruáltuk az elfogásától történteket. Számtalan kihallgatási jegyzőkönyvben tárult fel előttünk Angyal István arcéle. Azé a fiatalemberé, aki úgy gondolta, az égvilágon semmi titkolnivalója sem lehet a kommunista néphatalom politikai rendőrsége előtt, hiszen ő nem a nép ellensége. Mint ahogy nem lehet a nép ellensége Kádár János sem, akire igen sokat hivatkozott kihallgatásai során, mivelhogy a Parlamentben november elseje előtt többször is tárgyaltak. Még tanúnak is be akarta idéztetni, mert biztos volt abban, hogy Kádár János igazolni tudná őt. Azt hitte, hogy csak félreértés lehet az ő lefogása, hiszen - annak ellenére, hogy a pártba sohasem lépett be - kommunista módon gondolkodik.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
LajtaJ 2014 okt. 20. - 03:02:18
A filmet nézve már az elején gyanúsnak tûnt, hogy a rendõrök vállapjai, rangjelzéseivel gondok lehetnek (pedig akkoriban még nem is éltem).

Feltételeztem ugyanis 1957. november közepén a rendõrtisztek még nem azt fajta rangjelzést, vállapokat használták, ami a filmben látható, ezért rákerestem erre a témára az interneten. Zeidler Sándor
A magyar rendõri rangok fejlõdéstörténete a kiegyezéstõl az ezredfordulóig c. mûvét találtam meg, amely a http://epa.oszk.hu/02100/02176/00003/pdf/RTF_17_116-137.pdf linken elérhetõ.

A leírás szerint az adott idõszak rendõri rangjelzése "Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc kitörése után hamar lekerültek a szovjet mintájú rangjelzések a rendõrök válláról és október 31. után a rendfokozati jelzések ideiglenesen a gallérra kerültek. (XIII. sz. melléklet)
1957 tavaszán ismét változás történt. Nagyjából az 1947-es rendfokozati jelzéseket hozták vissza,
azonban ötágú csillaggal és azok hosszanti elhelyezésével. (XIV. sz. melléklet)"
10/10
pupac80 2010 márc. 13. - 23:31:12 10/10 Előzmény mulao
Megrendítõ portré egy forradalmárról. Érdemes megnézni. A Magyar Tv videótárában is elérhetõ ingyen.
Itt-> http://videotar.mtv.hu/Videok/2008/10/23/17/56_villanas.aspx

Adalék:A Tûzoltó utcai fegyveresek parancsnoka november 7-én a nemzeti zászló és a fekete gyászlobogó mellé a vörös zászlót is kitûzette a barikádra. Azt hitte, hogy a szovjetek respektálják a gesztust, s mivel õ hithû kommunistának vallotta magát - bár nem volt párttag - így baj nem eshet. Aztán november 17-én a Péterfy Sándor utcai kórházban tartóztatták le. Különös figurája volt a forradalomnak ez a 28 éves építésvezetõ. Bajtársai csak ezen a népdal-szerû, szinte mesebeli néven emlegették: az Angyal Pista.
(1956.blog.hu)
mulao 2009 ápr. 07. - 08:17:18
Az jó,hogy Bálint András szerepel benne (kedvelem),de mást, nem tudok errõl a filmrõl.De megnyítom a fórumját.:)