A csóró

Bakancslistához adom
Accattone
olasz filmdráma, 115 perc, 1961

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Pasolini első filmje a római külvárosok reménytelen, lepusztult világában játszódik. Főszereplője cinikus és brutális, dolgozni nem hajlandó Vittorio, aki egy prostituálton élősködik. Amikor beleszeret egy lányba, addigi élete válságba kerül. A hozzá hasonló szociális körülmények között élő fiatalok számára azonban - ahogy Pasolini megfogalmazta - "a megváltás mégoly halvány és csalóka reményét kizárólag a halál jelentheti".

"Egy olyan ember megalázottságát és nyomorult emberi állapotát akartam bemutatni, aki a római borgate mocsarában él. Éreztem és tudtam, hogy ebben a megalázottságban van valami szent... és Bach zenéje segített abban, hogy a nagyközönséggel megismertessem szándékaimat. A megváltás mégoly halvány és csalóka reményét kizárólag a halál jelentheti" a lopásból és utcalány-élettársa kizsákmányolásából élő ifjú főhős számára, aki szorgalmasan dolgozó öccsét hergelendő még dicsekszik is munkátlan függetlenségével és elzülleszti az életében felbukkanó tiszta nőt." - vallja Pasolini.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    1963
    Legjobb férfi alakítás jelölés: Franco Citti

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
aser10 2016 jan. 25. - 11:06:06 10/10
A napokban 80 éves korában elhunyt Franco Citti, a film fõszereplõje és Pasolini kedvenc színésze. RIP:(

Ez a megrázó, tökéletes remekmû, P. elsõ filmje volt, amit eredetileg Federico Fellini szponzorált volna,
de mikor megtudta, hogy P. az ismeretlenségbõl és a lelencházból jövõ Citti-t akarja fõszereplõnek,
elállt az ötlettõl, mondván Citti bárgyú és kommunkációképtelen ember. A film mégis Pasolinit igazolta,
mert õt is és Citti-t is ez a film tette úgymond "sztárrá".
7/10
Sasha Wins 2011 dec. 05. - 22:53:54 7/10
Tényleg és amikor a kicsi fiának a nyakából kiveszi az arany nyakláncot és eladja
7/10
Sasha Wins 2011 dec. 05. - 22:51:54 7/10
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Amikor a telepen meglesz egy kis étel, és mivel azt nincs min megfõzni, ezért a jóbarátok elmennek a másik barátjukhoz hogy ott megfõzzék a spagettit. közben a csórónak támad egy ötlete miszerint kevés lesz ez a kis spagetti ennyi embernek, ezért a házigazdával megbeszéli, hogy kezdje el õket szidni aljas dolgokat a fejükhöz vágni és akkor a többiek elmennek mert bár nagyon éhesek és jól jönne az a kevés kaja de azért ha a méltóságukba belegázolnak azt már nem türhetik és elmennek.
Nagyon jó film. Még most kezdenek eszembe jutni róla dolgok, durva.
7/10
Sasha Wins 2011 szept. 09. - 22:58:47 7/10
Jó film volt. Voltak benne jó részek, kemény dolgok. Szomorú volt, jó színész jó rendezõ, de annyira nem hatott meg. 7/10
verdeleth 2007 júl. 17. - 02:15:57
Bár engem néha kicsit fárasztott a film, talán túl hosszú és néha vontatott volt, de a hangulat amit áraszt, a teljes elkeseredettség nagyon tud hatni az emberre Nem a legjobb Pasolini, de hát az elsõ filmje ez, nem is kell olyan kiforrottnak lenni Groteszk és ma is érvényes kórkép nemcsak az olasz társadalomról, a mai világról A szinészek nagy része OK fõleg Citti, de a szinkronért újból csak kár volt
9/10
mikka 2007 jún. 19. - 16:27:39 9/10
[Ma épp modernista filmbõl vizsgáztam, így jó volt elõtte még újra megnézni tegnap:)] Amúgy is ez az egyik kedvenc filmem Pasolinitõl, sok egyéb remekmûve mellett, kár, hogy nem tudtam felvenni videóra, pedig nem hiszem, hogy a közeljövõben megint adnák valamikor.. Azt szeretem Pasoliniben, hogy sokkal költõibben modernista, mint például a francia újhullámosok és nagyon szimpatikus az, ahogy a vallásossághoz hozzááll. Akármennyire alávaló szemét alak is ez a Vittorio, mégis együtt tudok érezni vele és sajnálni tudom. Az õt alakító színész pedig zseniális, másik filmjeiben is nagyon karakteres. És a szinkron se volt rossz.
perry 2007 jún. 18. - 19:04:36
Mint minden Pasolini film ez is az ember és a társadalom ütközésérõl szól,legyen az arab mese vagy angol sikamlós középkori történet.
Vitathatalan felkészültséggel és nagyon érzékeny színészvezetéssel.
Errõl a filmrõl nem beszélni kell, megnézni és számtalan kérdés
merül fel bennünk.