A házvezetőnő

Bakancslistához adom
Cotton Mary
amerikai-angol-francia filmdráma, 119 perc, 1999

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

1954, Dél-India, Malabar-part: az angol gyarmatosítók az őslakosoktól elhatárolva élnek. Lily (Greta Scacchi), egy angol tiszt elhanyagolt felesége sokat gyengélkedő kisgyermeket szül. Nem tud anyatejet biztosítani számára, ezért felfogadja Cotton Mary-t (Madhur Jaffrey) dadának. Mary titokban elviszi a gyermeket nővéréhez is. Ahogy egyre bensőségesebb viszonyba kerül a ház úrnőjével, Mary egyre többet parancsolgat környezetének, a többi szolgának. Lily férje, John (James Wilby) felfogadja Mary unokahúgát tolmácsnak, akihez hamarosan titkos kapcsolat fűzi. A ki nem mondott feszültségek nőnek a házban. A csodálatos indiai képeket felvillantó film éles véleményt alkot az angol gyarmatbirodalom képmutató világáról és a helybéliek elérhetetlen álmairól.

Stáblista:

Szereplők

Lily Macintosh
Cotton Mary
John Macintosh
Mrs Evans

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2014 szept. 20. - 15:33:06
Romantikusnak tûnõ film, valójában elég lehangoló képet fest a betelepülõ britekrõl és az õket kiszolgáló indiaiakról.

Cotton Mary nem kis személyiségzavarral küszködik, ami jól szimbolizálja a gyarmatosítók felsõbbrendûségét elfogadó (anglo-)indiaik mentalitását. A határozatlan Lily (Greta Scacchi) kissé hasonlóan nem találja helyét Indiában. Ritkaság, hogy az anyaság és szoptatás ilyen központi helyre kerüljön, itt azonban ennek szinte csak negatív hozadéka van. A dada, Cotton Mary gyakorlatilag zsarolja a ház úrnõjét és lejáratja Abrahamot, a régi lojális szolgát.

Ki parancsolgat kinek, talán így lehet legjobban összefoglalni a szomorú tanulságát ennek a gyarmati idõkben játszódó történetnek.

Az alkotó és szereplõ gárdának egy másik filmje "Heat and dust" sokkal érdekfeszítõbb, élvezetesebb és árnyaltabb képet festõ volt a számomra.
perry 2007 okt. 22. - 15:08:52
Láttam, szép film aki szereti a romantikus drámákat nézze meg.