A keramikus Gorkák

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 25 perc, 2009

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Gorka Géza Kossuth-díjas keramikus úttörő szerepet vállalt a magyar kerámia történetében. Tevékenységének köszönhetően a magyar képzőművészetnek ez az ága is önálló területként emelkedhetett világszínvonalra. Verőcén egykori otthona és műhelye 1972-től múzeum, ahol külön egységet alkot a Gorka Géza-kerámiagyűjtemény. Lánya, Gorka Lívia Munkácsy-díjas művész képes volt kilépni apja árnyékából, és kézzel formázott kerámiáival saját stílust alakított ki. Egyéni technikát dolgozott ki a máz elkészítésére, ezért művei mindig felismerhető, egyedi forma- és színvilágot képviselnek. Unokája, Gorka-Focht Géza is képes volt független művészként folytatni ezt a tevékenységet, visszatérve a korongozáshoz.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
far vik 2011 dec. 17. - 21:21:01
Nekem a kerámiák némelyike tetszik. Azokra vagyok kíváncsi. A gazdagságot nem tisztelem, nem is utálom. Sorsszerû dolog. Ahogy a szegénység is.
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 16. - 18:32:36
Én is lemaradtam róla, pedig kíváncsi lettem volna Gézukára. Gimiben egy évig egy osztályba jártunk. Én késõbb kerültem oda és nem értettem, miért hallgatják végig az osztálytársak türelmesen és kellõ tisztelettel a kissé nyomott, szemüveges, tanulási nehézségekkel küzdõ Gézuka dadogását.
Aztán kiderült, hogy Gézuka mamája híres keramikus és a Rózsadombon laknak, akkori fogalmak szerint, kacsalábon forgó villában. Gézukának szavajárása volt saját meghatározására, hogy "õ rózsadombi kakaón felnõtt gyerek".
Ennyit az ú.n. szocializmusról. A pénzt és gazdagságot akkor is nagyon tisztelték az emberek.
far vik 2011 dec. 16. - 17:47:41 Előzmény far vik
Ez nem igaz! Megint lemaradtam! Ha valaki felvette, átküldené a linket? Köszönöm!
far vik 2010 okt. 24. - 20:42:01
Kíváncsian várom!