A kertbérlő

Bakancslistához adom
The Lady in the Van
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol életrajzi dráma, 104 perc, 2015

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

Miss Shepherd egy régi baleset miatt a társadalom peremére száműzi magát. Házsártos hajléktalanként tengeti életét, távol tartva magától a kíváncsiskodókat. Roncs járgányával és szagával riogatja környezetét. Alan Bennett író nemrég költözött az újgazdagok lakta környékre. A férfi megengedi Miss Shepherdnek, hogy ideiglenesen beköltözzön a kertjébe. Arra azonban ő sem számít, hogy tizenöt hosszú esztendő lesz belőle. Kapcsolatuk örökre megváltoztatja mindkettőjük életét. Igaz történet.

Stáblista:

Szereplők

Miss Shepherd
Street Trader
Underwood
Ursula Vaughan Williams
Alan Bennett

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb női alakítás jelölés: Maggie Smith
  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Maggie Smith

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Jim Hacker 2019 okt. 17. - 08:41:43 10/10 Előzmény Jim Hacker
Akit tényleg érdekel a film legalább olvassa el kiről is szól valójában.
Margaret / Mary Fairchild: https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Fairchild
10/10
Jim Hacker 2019 okt. 17. - 08:39:56 10/10
Ez a film valóságos személyekről szól, sok iróniával de tisztelettel.
Ellenpéldaként hoztam föl az "Életrevalókat" amely fiktív személyekről szól és végig poénkodik.

Aki pedig nem látta "The Lady in the Van"-t angolul az ne üzengessen nekem, hacsak nem akar olyan kulturálatlannak tűnni amilyen valójában. A magyar szinkron teljesen meghamisítja a filmet, főleg a darab szerzőjét Alan Bennett-et, egy rossz karikatúrát kínál. Meg kell nézni és hallgatni az eredeti verziót és ez rögtön kiderül.
10/10
Jim Hacker 2019 okt. 16. - 20:56:47 10/10
Lenyűgöző, földhöz vágó produkció. Látszólag egy együgyű hajléktalan öregasszonyról szól azonban tele van bájjal és (élet)filozófiával. Kb. a felénél elhangzik, hogy az ápolás nagyrészt a kakáról szól, tetszik vagy nem teszik. Gyenge idegzetűeknek ill. gyomrúaknak ez lehet hogy nem jön be de ez biztosan nem a film hibája.
Aztán vannak akik vevők az angol humorra és ez mégsem jön be nekik. Nos, némi humor akad benne de itt sokkal inkább a szarkazmus a jellemző. Igaz, van olyan hogy majd öt percig kell várni a következő szarkasztikus megjegyzésre, pl. amikor senki nem beszél. Az utolsó fél órában az őszinte megrázó drámai felhangok uralkodnak de lehet hogy addigra a kényesebb nézők már kikapcsoltak.
A karakter megformálások és a látvány is remek, az 1-2 pontra értékelők nyilván komoly empátia hiánnyal küszködnek de nem kell feladni mert később, sok-sok évvel később, újra meg lehet nézni.
Természetesen ez is csak az eredeti hanggal élvezhető. Olykor belehallgattam a szinkronba, a női főszereplő hangja (talán Pártos Erzsi) nagyjából rendben volt de amit az író (Alan Bennett) szinkronizálásával műveltek az szánalmas. Ostoba viccelődőre vették a figurát holott a filmben ilyen egy pillanatra sincs.

Az olcsó poénkodás kedvelőinek inkább ajánlom a szuper gagyi "Életrevalók"-at, attól az én gyomrom forgott, nem is vártam meg a végét. Ízlések és pofonok különböznek, ill. gyomrok és erkölcsök nemkülönben.
1/10
Nótárius 2018 febr. 02. - 02:02:09 1/10
Én úgy jártam evvel a filmmel, hogy az író mindjárt az elején olyan érzékletesen leírta az idõs nõ szagát, hogy azonmód megcsappant a kezdeti érdeklõdésem. Ez aztán beleivódott nekem a film egészébe. Ellenszenves volt számomra az író és a hajléktalan nõ karaktere mindkettõ másért. Talán azért is, mert a tétován tûnõdõ-tépelõdõ, szenvelgés és az együttmûködés-hiányos rátarti modortalanság egyaránt visszataszító számomra; az érintettek élethelyzetétõl függetlenül. Én, bár szerfelett kedvelem, de az angol humort sem érzékeltem. Annak ellenére, hogy valós az alapja, a történetvezetés mégis összefüggés-hiányos, néhol hiteltelen volt. Pozitívumként talán csak az angol környezet és tárgyi világ megjelenítését tudnám említeni.
7/10
Makk Marci 2017 júl. 03. - 11:27:01 7/10 Előzmény gazsiga
Szívembõl szólsz ennél jobban még én se tudnám összefoglalni :-), a fõszereplõ meg Pásztor Erzsi szinkronjával csúcs, nálam 7/10.
9/10
doktormacko1 2017 júl. 01. - 21:55:42 9/10
9 / 10 Nagyon tetszett és egy kicsit a szívemhez is szólt.
10/10
Cucu01 2017 máj. 29. - 01:25:47 10/10
Nekem nagyon-nagyon tetszett!
Gollam24 2016 aug. 05. - 15:12:24 Előzmény sofi 72
Hát érdekes egy véleményed van a filmrõl az biztos, nekem egyáltalán nem ez jött le.

Sokkal inkább a toleranciáról, a másik elfogadásáról szól, illetve látszólag értéktelen emberekkel való barátságból is kisülhet nagyon pozitív dolog, hisz az író a hajléktalan hölgyrõl írta a bestseller-é vált könyvét és a hölgy autója mind a mai napig turista-látványosság, ha jól tudom.

A film egyetlen hibája a kissé szegényes cselekmény, dehát ez ez egy ilyen film.
5/10
Atis88 2016 aug. 02. - 18:08:18 5/10
Az angol humor nagyon érzõdik rajta, általában szeretem is, de itt sajna valahogy nekem kevés volt, sok üresjárattal. 5/10.
10/10
gazsiga 2016 júl. 26. - 08:38:38 10/10 Előzmény sofi 72
Ezek a karakterek melyek a filmben fõszerepet alkotnak, valós, emiatt a film nagyon hiteles. Sajnos a társadalom a lecsúszott embereket kirekeszti, ugyanúgy a különc, maguknak való, anyagilag jól álló értelmiségi embereket is. Idegesítõnek hatnak, de meg kéne tanulni elviselni egymást egy kis toleranciával, errõl szól a film.
sofi 72 2016 júl. 18. - 15:10:11
Igen lassan kibontakozó film. Az író karaktere kimondottan idegesítõ, és nem csak azért, mert balek módjára mindent elnéz M. S-nek.
Nekem túl sokat nem adott a film, csak egy dologban erõsített meg, mégpedig abban, hogy a perem szélére kerülõ emberek, akiknek már minden mindegy, átmennek teljesen arcátlanba. Egyszerûen minden segítséget magától értetõdõnek tartanak, és folyamatosan feszegetik a határokat. Persze a lelkiismeret furdalásukkal küzdõ alanyok, jó prédái ezeknek a hiénáknak, amit õk nagyon szépen ki is használnak. Számomra mindkét fajta nagyon irritáló, és megvetendõ.
Sem egyikhez, sem másikhoz nem szeretnék tartozni, és szerintem nem is fogok.
Ami még érdekes volt, hogy ez a jelenség országhatárokon átívelõ. Nincs különbség keleti, nyugati régió között, tehát ez egy alapvetõ emberi tulajdonság.
A professzionális lehúzást meg lehet a filmbõl tanulni, tehát ha valaki így szeretne a továbbiakban boldogulni, kiváló leckét vehet. Az most lényegtelen, hogy a filmnek mi is volt a háttér sztorija. Nekem ez volt a fõ szál.
Amúgy számomra nem volt kínszenvedés, mert M. S. egyik kedvenc színésznõm, és itt is maximálisat alakított! :)
3/10
pihes 2016 júl. 17. - 13:27:07 3/10
Egy idõ után, mikor észrevettem, hogy nem fog kiváltani belõlem semmi pozitívumot ez a film, inkább, nem is erõltettem. Nem is ajánlatos, az olyat.
2/10
expa 2016 júl. 16. - 21:53:01 2/10
Iszonyat gyengusz, elpocsékolt idõ volt...