A király halála - II. Lajos élete és rejtélyes halála

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar történelmi dráma, 52 perc, 2005

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

1526. augusztus 29., Mohács. Egy meleg nyár végi nap, melyen az ország egyházi, és világi főurainak jelentős része hősi halált halt. A fiatal király, menekülés közben egy megáradt patakba fulladt. A király nélkül maradt ország az anarchia, a teljes szétesés felé sodródik. Legalábbis a történelemkönyvekben így áll. A tények azt mutatják valójában II. Lajos máig sem tisztázott módon vesztette életét. Mi történt pontosan azon az augusztusi napon? Mi vezetett a csata elvesztéséhez és a király halálához? Érdekek és ellenérdekek, legendák és szóbeszédek zűrzavaros világában próbál a film magyarázatot találni a magyar történelem talán legtragikusabb eseménysorára.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Na ezt már nem 2016 dec. 03. - 22:05:13 2/10
Hát, ez így nem sokat ért. Valamiért a legfontosabb kérdéseket nem teszi fel a film.
Talán, ha Grandpierre K. Endre kutatásait megemlítették volna, de azt sem.
A legnagyobb kérdés, hogy Czettrich, aki saját beszámolója szerint Mária királyné elsõ számú bizalmasa volt, id:\" miután kisujját sem mozdítja a vízbefúlók kimentésére, hanem, mint aki legjobban végezte dolgát, száguld Neszmény felé, hogy ott 1526. augusztus 31-én, tehát nem egé-
szen két nappal a mohácsi csatavesztés után a Budáról Pozsony felé menekülõ királynéval találkozzék.
Nagy kérdés: honnan tudta az esti Dunaparton magára maradt
Czettrich, hogy a Budán hagyott királynét már Neszmélyen találja?
Még nagyobb rejtély: a mohácsi katasztrófa augusztus 29-én
az esti órákban teljesedett ki, miként juthatott hát rengeteg málhájával
és kíséretével Habsburg Mária, az exkirályné már augusztus 31-én a tatai járásban, Komáromtól nem messze fekvõ Neszmélybe?\" /G.K.E/
Edmond Dantes 2016 aug. 31. - 08:45:17
A most vetített 2015-ös film egy 2005-ös film egyfajta remake-je lehet, a rendezõ és a fõszereplõ narrátor azonos. Dokumentarista avagy non-fiction alkotásnak mondanám, amiben dramatizált jelenetek mellett a narrátor történeti elbeszélései valamint néhány tudós (orvos, történész..) szakértõ véleménye is megjelenik. Érdekes film a magyar történelem sorsfordító eseményérõl, amelyrõl kiderül, nem biztos, hogy sorsfordítónak kellett volna lennie, nem biztos, hogy be kellett volna következnie, talán nem így kellett (volna) bekövetkeznie továbbá elgondolkodtatja az embert: vajon mire, mivégre vesztegettünk el Mohács után további 15 évet (1541: Buda bevétele), amely idõ alatt a törökök nemhogy nem szállták meg Magyarországot, hanem az új király, Szapolyai János olykor éppenséggel a török szultánnal mint lehetséges szövetségessel (!) tárgyalt, megerõsítendõ saját pozícióját a "társbérlõ" király, Habsburg Ferdinánd ellenében. Mint utóbb kiderült, ez végzetes hiba volt az ország további sorsának ismeretében. A film ezt a vonalat már nem tárgyal(hat)ta, a hangsúly II. Lajos neveltetésére, uralkodására, az udvari ármánykodásokra,a csata egyes körülményeire és az uralkodó halála körüli rejtélyre, összeesküvés-elméletekre helyezõdött.

Ady örök érvényû verse/szavai pontosabban intelmei: http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/mohacs.htm "Nekünk Mohács kell" azonban most, Mohács után 490 évvel is aktuálisak. Talán aktuálisabbak mint valaha.
napraforgó 2016 aug. 30. - 08:24:47
"1529. augusztus 29., Mohács. Egy meleg nyár végi nap, melyen az ország egyházi, és világi fõurainak jelentõs része hõsi halált halt. A fiatal király, menekülés közben egy megáradt patakba fulladt. A király nélkül maradt ország az anarchia, a teljes szétesés felé sodródik. Legalábbis a történelemkönyvekben így áll."

Nocsak, a mohácsi vészt idõközben áthelyezték 3 évvel késõbbre??? Én még úgy tanultam, hogy ez a történet 1526-ban volt....

Enyje, port.hu...
10/10
Tuti Ágika 2016 aug. 29. - 22:25:34 10/10
Érdekes film. És 2015-ös és nem 2005-ös!
9/10
Csipke Rózsika 2016 aug. 29. - 22:03:30 9/10
Na ez az kérem szépen! Ilyen produktumot kellene rendezni! Ha a narrátor nívósabb kinézetû színész vezette volna le, akkor lett volna 10-es. Így csak 9-est adtam.