A kivételes Karajan

Bakancslistához adom
Das Phänomen Karajan / Phenomenon Karajan
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott osztrák portréfilm, 58 perc, 2004

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Herbert von Karajan osztrák karmester 1908. április 5-én született Salzburgban. Ő volt a20. század egyik legjelentősebb karmestere. Karajan a Berlini Filharmonikus Zenekarban vezényelt 35 éven keresztül. 1916-1926 között a Mozarteum Konzervatóriumban tanult Salzburgban. Karajan 1933-ban belépett Adolf Hitler pártjába, és a Führer ünnepelt karmestere lett. A háború után Karajan újra a csúcsra került: 1956-ban kinevezték a Salzburgi Ünnepi Játékok élére. Karajan valóságos birodalmat épített fel önmaga körül, olykor nem mindenkinek tetszőt. De kivételes tehetségét ma már senki sem vitatja, ő csak jó zenét akart csinálni, ami megszólítja a közönséget.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
feketevipera 2010 okt. 14. - 13:56:13 Előzmény mz73
A szerencsésebbek egy-két évig kihúzzák. Ha máshogy nem, akkor levetkõznek valamelyik magazinnak, esetleg tesznek valami olyasmit, hogy a bulvármûsorok foglalkozzanak velük. Aki annyira béna, hogy pár hét alatt elfelejtik, az igazán élhetetlen.
mz73 2010 okt. 14. - 09:19:09 Előzmény feketevipera
"...néhány éven belül..."
Sajnos nálam a monitoron nagyon kicsik a betûk, de ugye jól olvastam, hogy "néhány héten belül"? :-)
feketevipera 2010 okt. 02. - 19:48:40
Karajan tényleg nem lehetett könnyû eset, de szerintem ha valaki hivatásnak tekinti a mesterségét, akkor nem érdemes máshogyan ûznie, mint ahogyan Karajan tette. Szívvel-lélekkel, néha odamondogatva, elhivatottsággal, kellõ határozottsággal és önbizalommal. Nyilvánvalóan sokak számára nehéz lehetett együtt dolgozni egy ilyen emberrel, de azt hiszem, minden oka megvolt az önbizalomra. Maga a film is egészen különleges volt, rengeteg archív felvétellel, amelyeket nem sûrûn látunk manapság, de némelyiket talán régebben sem nagyon mutatták be. Több ilyen mûsor kellene, hogy a fiatalok számára pozitív példaképek is legyenek, ne csak senkiházi "sztárocskák", akiket néhány éven belül el lehet felejteni.
kgyuri0 2010 okt. 02. - 00:30:06
Jól megcsinált szép film a nagy karmesterrõl, néhány különlegességgel(Karajan énekel KarlBöhm tiszteletére), néhány figyelemre méltó részlet operákból a legnagyobb énekesekkel, egész különleges szemelvény a IX. szimfóniából, amely manapság szinte elcsépelõdik azzal, hogy az EU himnuszának választották és orrba-szájba, ha esik ha fúj hallható, ebben a filmben annyira egyéni és különös volt a hangzása, muszáj volt odafigyelni rá, s kiderült, hogy milyen remek.
Köszönet a mûsorért.