A legyek ura

Bakancslistához adom
Lord of the Flies
angol filmdráma, 90 perc, 1963

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Mi történik egy lakatlan szigeten egy magárahagyott gyermeksereggel? Egykor Isten áldását kérték a kadétiskola növendékei és Shakespeare-t olvastak. "Nem vagyunk mi vademberek, angolok vagyunk" - hangzik el egy gyermekszájból. A gyermekek eleinte megpróbálnak valamiféle demokratikus rendet tartani: akinél a kagyló, az szólhat. A megpróbáltatások, az éhség, a magáramaradottság azonban hamarosan kikezdi a józan, s egyben játékos gyermeki gondolkodást. A rend felbomlik, s a fiúk két táborra szakadnak. Természetesen az a csapat népszerűbb, amelyikben nem kell semmilyen szabálynak megfelelni. A másik csapat parancsnoka, Ralph félelemmel tapasztalja, hogy már csak néhányan maradtak a fékezhetőbb gyermekek közül. A két tábor között végeláthatatlan küzdelem kezdődik.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Sadenal 2011 dec. 30. - 12:11:03
Annak idején én is áldottam a tanárokat, hogy milyen jó kis kötelezõ olvasmányt adtak végre és évekkel késõbb, mikor a Mediában portyáztam kedvencek után, megpillantottam DVD-ben a Legyek Urá-t és egész jó kis ára volt, úgyhogy megvettem. De csak kb. 1 évvel késõbb néztem meg és jobban örültem volna ha azért hosszabb az a film, mert eléggé csonkított volt. Mondjuk még így is átadta az elvadulást, a regény azért klasszisokkal jobb. Az utolsó jelentet én is valahogy úgy képzeltem el. :)


7/10
valamit 2009 okt. 11. - 11:51:21 Előzmény ELog
Az ami a legyek ura társadalomképét megkülönbözteti a jelenlegitõl az nagyrészt a megtévesztés és annak az élet minden szegmensére kiterjedõ részletes kidolgozottsága.

A törvények ma sem vonatkoznak mindenkire egyenlõn. De míg ott ez a maga durva és kis közösségi egyszerûségében jelenik meg, addig egy több milliós társadalomban több lépcsõs papírokkal "igazolt" törvénytelenségek lehetségesek, és itt ha már csak a korrupcióra gondolsz vagy a törvényhozás visszaéléseire, akkor már láthatsz is egészen jó szemléltetõ példákat.
heritage 2009 márc. 25. - 14:25:32
> Egy kis hozzászólás > a film 1990 - es
> ezért szines a film és nem olyan mint ,
> a régi verzió 1963-as fekete-fehér
> ott sokkal valóság hû, mint a mostani.
DonPollak 2009 márc. 25. - 01:12:00
Csak a (remélem termékeny) vita kedvéért...

Az, hogy a történt szereplöi gyerekek, annyira nem fontos, hogy a regényben csupán az ELEJÉN és a VÉGÉN szerepel a "gyerek" szó egyáltalán, az események kibontakozásakor a szerzõ tudatosan nem utal arra, hogy a szereplök kiskoruak lennének. Annyira, hogy - számomra legalább is - teljesen hasbarugo felismerés volt a partra szálló (felnött) tengerészek megjelenésekor, hogy a szereplök eddig "csak" gyerekek voltak. Valahogy addig elsikkadt ez a tény...

Az ironak ezt a kis csusztatását persze könnyen magyarázhatjuk azzal, hogy erösen frajdista-fraezerista volt - nem igazán lévén más, elfogadható alternativája a -, amely szemlélet társadalom- és civilizácio-fejlödési modeljének alapelve az volt, hogy a primitiv (ösi) népek gondolkodás és viselkedésmodja sok hasonloságot mutat bizonyos elmebetegek és a GYERMEKEK gondolkodásmodjával. Vagyis az embrionális fejlödésünkhöz hasonloan - amikor is megismételjük a törzsfejlödés lépéseit az egysejtütöl a halakon és hüllökön át az emberig -, a szellemi és szociális (viselkedési) fejlödésünk is végiglépked egy hasonló létrán.

Ami azt illeti, az iro nem áll meg a "társadalmi fejlõdés, szervezõdés e kezdeti szakaszának bemutatásánánál", hanem LESÜLLYED odáig, és igy tekinti azt végeredménynek. Ugyanakkor a gödör aljárol csak felfelé lehet menni, tehát ez nem egy VÉGÁLLAPOT, csak az emberi lélek és ösztön legmélyebb és legsötétebb bugyra - a civilizácio kezdete. Gondolok itt a "spontán" kialakulo vallásra - fétisre -, totemre (disznokoponya), a vad és vérgözös ritusokra... Talán, ha elég idejük (néhány évezred) lett volna a srácoknak, hogy ujra végigjárják a "kultura ösvényeit", ismét eljuthattak volna a "nem vagyunk mi vademberek: angolok vagyunk!" állapotába.

Mindez csak az én véleményem, de valoszinüleg a Nobel-dij bizottság is többet látott benne, mint egy kicsit felturbozott "Kétévi vakáciot" - gyermekkorom kedvenc Verne-regényét.
Swa 2009 márc. 25. - 00:22:20
Naná, hogy az 1980-as színes változatot nyomták le!
Most egy kicsit csalódtam...
ELog 2009 márc. 25. - 00:02:55
Azért itt külön jeletõsége van annak, hogy gyerekek a szereplõk. Ha "csak" annyiról lenne szó, hogy hogyan kopik le rólunk a kultúrmáz, nyugodtan játszathatnák felnõttekkel, hiszen azokon ebbõl már vastagabb a réteg. Inkább arról lehet szó, hogy ha nincsenek szabályok, akkor mi tör elõ az emberbõl. És a gyerekek inkább alkalmasabbak arra, hogy sem a szabályozpttsággal, sem a szabályozatlansággal ne legyenek megfertõzötteknek tekinthetõk. Ami érdekes, hogy nem csak a vadállati ösztön tör elõ az író rémképe szerint (hiszen a vadállat ritkán kegyetlen, nem öl, ha nem éhes), hanem az értelmetlen, "céltalan" erõszak is, a pusztán hatalomszerzésre és megtartásra utaló magatartás. Én egyébként a könyvet olvastam a filmbe épp csak belenéztem, túl sok hangulatom nem volt hozzá. Egyébként mint rendesen mindenki, az író is megáll a társadalmi fejlõdés, szervezõdés e kezdeti szakaszának bemutatásánánál és ezt tekinti végeredménynek. Pedig ha ez lenne a végeredmény, akkor ma nem lenne kultúra, törvények, társadalmi rend, merthogy mindezek az erõszakból fejlõdtek ki.
ELog 2009 márc. 24. - 23:50:37 Előzmény aboriginal
Akkor úgy látszik a film készítõi is eltévesztettek valamit, mert színes... :)
DonPollak 2009 márc. 24. - 23:03:30 Előzmény aboriginal
Az az érzésem, hogy kissé az ismertetöben kissé háttérbe szorult az a tény, hogy a Nobel-dijas William Golding hátborzongato remekmüvének - egyébként nem igazán jol sikerült - filmes adaptáciojárol van szo.

A könyv biztosan, de azért egy kicsit a film is, NEM gyerekekröl szol.

Arrol szol, hogy milyen könnyen kopik le az emberekröl a kulturmáz, ha mindennapi létük alapja bizonytalanná válik, és a "mit eszünk holnap" fontosabb kérdéssé válik, mint az, hogy Shakespeare melyik remekéböl tudunk idézni.

Arrol szol, hogyan válik "bizonytalan gazdasági helyzetben" az eröszak elöbb elfogatható reakciová végül életformává, miként fanatizálódik a tömeg, hogyan teremt magának (hamis) isteneket (ne feledjük: a Legyek Ura nem más mint Belzebub, a Pokol egyik hercege) és miként alakulnak ki véres ritusai...

Érdekes, nekem mai szemmel sem tünik "réginek" ez a film...

Söt, mintha nagyon is aktuális lenne...
aboriginal 2009 febr. 01. - 13:11:08
Érdekes mai szemmel nézni ezt a régi filmet. Az alkotók a társadalom szabályozottságát állítják szembe a kordában tartott vad ösztönökkel. Civilizáció avagy anarchia. Cseppet sem véletlen, hogy ez egy angol író mûve, angol gyerekekrõl. Egyetlen stúdióban forgatott jelent sincs a filmben, ez sokat hozzáad a drámaisághoz.
Amúgy fekete-fehér a film, a DVD borítóján tévesen színesként tüntették fel.
offtopic
meszag 2009 jan. 29. - 19:06:20
Errõl a változatról eddig lemaradtam, hát lássuk.
jamamura szadakó 2008 nov. 03. - 16:10:38
és már elõ is rendelhetõ. :)
http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=10055
jamamura szadakó 2008 okt. 22. - 00:05:45
nem vagyunk mi vademberek: angolok vagyunk!
http://www.xpress.hu/HIREK/news.asp?KOD=85512376950592498873035961
jamamura szadakó 2008 szept. 10. - 10:11:35
õsszel végre megjelenik dvd-n!
http://aeonflux.freeblog.hu/archives
/2008/09/09/sajtokozlemeny_CORNERfilm
_oszi_megjelenesek/
Humpy 2008 aug. 22. - 21:56:54 Előzmény Moldávia bánata
A könyv nemhogy jó, egyenesen remekmû, kötelezõ olvasmány. Nagy kár, ha ez nem kerül be iskolai tananyagba!
Mit ér az emberi civilizáció, ha eltûnnek a korlátok, a tiltások, ha elõjönnek az agresszív ösztönök és kezdõdik a küzdelem a létért életre-halálra?
Az 1963-as film is megrázó, a lényeget mutatja nagyon megrázóan. Vajon milyen a másik?
Moldávia bánata 2008 aug. 22. - 10:42:08 Előzmény Humpy
Mondom a regény jó, s hogy melyik film a jobb, az más kérdés, mivel csak az egyiket láttam.
Petrapetrus 2008 aug. 22. - 10:40:53
Nekem a régi van meg felirattal. Amúgy képtelenség volt megszerezni 1-2 éve. Nem hogy szinkronnal, felirattal is...
Humpy 2008 aug. 22. - 10:29:48
Melyik film tetszett jobban, ha láttad mindkettõt.
Moldávia bánata 2008 aug. 22. - 08:47:40
Hát jó kis regény, az biztos. Hogy melyik filmes feldolgozás a jobb, az már más tészta.
Humpy 2008 aug. 22. - 08:10:18
Nekem ez az igazi filmes adaptációja a 'Legyek urá'-nak. Az újabb amerikai változatot nem láttam.
Az 1963-as Peter Brook fekete-fehér filmjét nem hiszem h felül lehet múlni. A regény mondanivalóját tökéletesen adja vissza a film. A másik 'Legyek ura' topikba nem írok, de ide szívesen.
A cím 'Legyek Ura' egyébként a héber Belzebúb-ra utal, állítólag. Ez gyakran használatos a Sátán megfelelõjeként.
offtopic
Humpy 2008 júl. 17. - 15:40:01
kösz, nekünk ennyi is elég lesz. Egyébként tényleg jó, ha valakibe ilyen sok jókedély szorult. Mi is tanulhatunk...
Összes hozzászólás