A maja kód megfejtése

Bakancslistához adom
Cracking the Maya Code
amerikai ismeretterjesztő film, 2008

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az ősi, közép-amerikai maja civilizáció szobrokba vésve, cserépedényekre festve és kézzel, fakéregpapírból készített könyvekbe rajzolva hátrahagyott egy bonyolult és titokzatos hieroglif írást. Évszázadokig úgy vélték a kutatók, hogy ez túl bonyolult ahhoz, hogy valaha is megérthessük. Nemrég azonban egy sor ötletes újítással sikerült végre megtalálni a kulcsot, és ez szabad utat engedett a maják viharos múltjával kapcsolatos új vizsgálódások áradatának. Első ízben mutatjuk be a hieroglifák megfejtésének történetét - Dél-Mexikó és Közép-Amerika eldugott őserdőibe utazunk, hogy kinyomozzuk, miként sikerült rálelni a megfejtés kulcsára, és mi újat tudunk meg a maják írásából.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 aug. 28. - 00:35:39
A maja írás, vagy a maja hieroglifák a Kolombusz elõtti Közép-Amerika maja civilizációjának írásrendszere volt. Mára túlnyomórészt sikerült megfejteni.
A maja írást alkalmazó legkorábbi feliratok az i.e. 3. századból találták a mai San Bartolomeo, Guatemala területén. Az írás folyamatosan használatban volt a spanyol konkvisztárodorok érkezéséig, illetve amíg spanyol hittérítõk ki nem szorították azt a használatból.
Az írás képírás-jelek és fonetikai tartalmû szótagjelek kombinációja, kissé hasonlóan a modern japán íráshoz. A korai európai utazók és kutatók hieroglifa-írásnak nevezték az egyiptomi íráshoz való hasonlósága miatt, de azzal egyáltalán nem áll rokonságban.