A muskétások

Bakancslistához adom
The Musketeers
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol kalandfilmsorozat, 55 perc, 2014

Értékelés:

57 szavazatból
Szerinted?

A XVII. század Párizsában játszódó kalandfilm-sorozat modern stílusban meséli újra a király és a haza megvédésére felesküdött legendás testőrökről szóló klasszikus történetet.

A fiatal d'Artagnan édesapjával, Alexandre-ral épp Párizsba tart, hogy meghallgatást kérjen a királytól, mikor egy fogadóban megtámadják őket. Alexandre-ral egy olyan férfi végez, aki Athosként, a muskétásként mutatkozik be. A fiú Párizs felé veszi az irányt, hogy bosszút álljon apja gyilkosán. Időközben Athos, Porthos és Aramis azt a feladatot kapják, hogy találjanak meg egy elveszett testőrt, akinél a király számára fontos dokumentumok vannak. Párizsba - üres kézzel - visszatérve d'Artagnan kihívja Athost, ám mielőtt megvívhatnának, az utóbbit letartóztatják. A király elrendeli Athos kivégzését, és hogy bizonyítsák ártatlanságát, Porthos és Aramis d?Artagnan segítségét kéri azon levelek visszaszerzésében, melyet a magát Athosnak kiadó Vörös Őr lopott el. A trió együtt indul el, hogy kiderítse az igazságot.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
John Falcon 2023 ápr. 21. - 20:40:01
Az alkotás erényeit nem ragozom, megtették már előttem itt néhányan, és egyet is értek velük. Csak azt említeném meg, hogy a stáblistában csak Dumas szerepel mint író, pedig nem gondolom, hogy neki sok köze lenne a "Hét mesterlövész" című nagyszerű western, vagy a "Jeanne d'Arc" című szintén nagyszerű film megalkotásához, mert hogy ezek a történetek is szervesen beépültek a sorozatba egy-egy epizód erejéig. A figyelmes néző bizonyára talál még több hasonló forrást is, amelyből merítettek a forgatókönyv írói.
De ezzel nem a sorozatot, hanem csak a stáblistát kritizálom!
9/10
Linaa18 2016 febr. 13. - 23:30:22 9/10 Előzmény gopocher
Bocs, kire gondoltál? Mert én ilyen nevû színésszel még nem találkoztam két évad alatt, se a következõ évadra pletykáltak közt :)
9/10
gopocher 2015 nov. 02. - 21:53:18 9/10
Marc Warren ♥♥♥♥♥
9/10
Kloy 2015 szept. 03. - 21:27:36 9/10
Ez a sorozat egyszerûen fantasztikus. A jelmezek, a zene, a színészi alakítások! Határozottan közelebb hozta hozzám a történetet :) - Én Luke Pasqualinot ^^
Angolul remek szórakozást nyújtott, remélem magyarul is kellemes lesz majd megnézni - és megosztani az édesapámmal, aki nem a feliratok híve. Õszintén bízom abban, hogy egy fantasztikus szinkrondramaturg dolgozott rajta, így a sorozatot magyarul nézõk számára sem marad el a várt hatás.
9/10
gopocher 2014 nov. 22. - 15:53:37 9/10
nem tudjátok hogy hányadik évad hányadik részében lesz Richard Hammond?most olvastam egy cikkben hogy lesz az egyik részben!
filoszemitabélus 2014 okt. 17. - 12:48:36
Valóban róla megfeledkeztem. Egy vadászkésért vásárolta, de megvárta míg megnémítják.
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 12:32:03
Ebben (is) tévedsz.
Monte Cristo grófjának egy néma szerecsen (rab)szolgája van, a neve Ali. Nem fõalak, de olykor sok dolga van és soxor megjelenik.
Remélem, legalább ezt elhiszed egy Edmond Dantesnek.
filoszemitabélus 2014 okt. 17. - 12:12:24
"Dumas apja is félvér volt (ergo Dumas is 1/4 részben fekete volt)."
Ezt nem tudtam. Puskinról tudtam, hogy volt néger õse.

Érdekes, hogy abban a korban egy márki (õrgróf) elvett egy fekete rabszolganõt. Ennek ellenére még halvány utalás sincs Dumas regényeiben fekete szereplõre.

A tévéváltozatban ezt még ki is hangsúlyozzák azzal, hogy Porthos olyan szenvedélyesen kikel a ranszolga kereskedés ellen.
9/10
Linaa18 2014 okt. 16. - 22:00:51 9/10
Na hé, ne essünk át a ló túloldalára. Ez egy jól átgondolt dolog itt, és erre még építkezni fognak, plusz reflektálás arra, hogy Dumas apja is félvér volt (ergo Dumas is 1/4 részben fekete volt). A blind-casting meg hát igen, itthon fura dolog, de máshol egyáltalán nem (könyörgöm '98as nyomorultak film>Enjolras, na ott éreztem felesleges beleszuszakolásnak, hogy fekete a színész, de itt nem).
És én csupán azon csodálkoztam, hogy nem Porthoson fanyalogsz/tál eddig, vagy azon hogy az Aramist játszó színész egy laza 10-15 évvel idõsebb, mint Aramis a könyvekben, hanem, hogy Athos szerinted nem elég jóképû :D

(de mint már mondtam, szerintem nagyon jól eltalált mindenki)
filoszemitabélus 2014 okt. 16. - 14:10:44 Előzmény Linaa18
tegnap jöttem rá, hogy mire célzol: PORTHOS NÉGER!
Viszont egyáltalán nem csodálkozom, hiszen már az egyik Robin Hood filmben is fontos szerepet kapott egy néger.
Micsoda kirekesztés lenne, ha az európai irodalmi mûvek csak fehér emberekrõl szólnának! Az igaz, hogy a rasszista szerzõ annak idején elmulasztott néger szereplõket beleírni a mûvébe, de ezen lehet utólag segíteni.
Hiányolok viszont a "Muskétásokból" legalább egy jó fej meleget, mert így egy kissé homofób a sorozat.
Ha már történelmi regényeknél tartunk, legfõbb ideje egy alaposan átdolgozni Walter Scott "Ivanhoe"c. regényét is, mert a zantiszemita, kirekesztõ skót szerzõ meglehetõsen elõnytelen tulajdonságokkal ruházta fel a yorki Izsákot.
9/10
Linaa18 2014 okt. 11. - 23:54:38 9/10 Előzmény filoszemitabélus
Értem a problémád, bizonyos részekben van is igazság, de nekem speciel épp ez is tetszik ebben a sorozatban, mûvi, maníros, kicsit túljátszott és akkor? :)
Igen, tudom már-már nagyon alacsonyak muskétás témában az elvárásaim, de csak mert láttam olyan förmedvény verziókat mint a 2011es muskétásos film, vagy az a fantasy filmesre vett (katasztrófa szereposztásos) 2005ös 'A három testõr visszatér" film ami bezzeg francia. Azt is próbálom érteni, hogy Athosszal mi a problémád, igen kifejezetten szép, meg nemes vonású, csak hát, akárhogy próbálok visszagondolni még olyat egyik másik feldolgozásban sem láttam és ez él legközelebb az én elképzelésemhez. /Akármilyen is legyen a színész szája :D/
filoszemitabélus 2014 okt. 11. - 15:03:57
A regényben nem jóképû, hanem kifejezetten szép férfi Athos, akin messzirõl látszik a fõnemesi származás. Ezen a nyúlszájú színészen semmi ilyesmi nem fedezhetõ fel.
Más részben, kissé röhejesnek érzek sok jelenetet, pl. amikor egymást fedezve nyomulnak elõre a testõrök, pontosan úgy, ahogy a SWAT kommandó szokta. Csak az M4 gépkarabély hiányzott a kezükbõl.
A film díszletei, jelmezei a kor hangulatának megfelelõek, viszont a cselekmény, a szereplõk játéka túlságosan a mai kort idézi. Amerikai (tudom, hogy igazából angol)akciófilm bõrruhába öltözött, kardos szereplõkkel, mai megnyilvánulásokkal. Ha összehasonlítjuk pl. az "Alatriste kapitány" c. filmmel, akkor tudjátok, mire gondolok.
9/10
Linaa18 2014 okt. 10. - 19:34:18 9/10
/Ja és Tom Burke-öt megvédem, kiváló Athos, annyira kiválóan játssza a figurát, mint még szerintem soha senki (mutassatok jobbat). Athos meg, hogy szép, hát inkább jóképû és szerintem Tom Burke is az, persze ez ízlés kérdése, amúgy nekem Athosra leginkább legelsõ jelzõként a méltóságtejes kifejezés jut eszembe és hát azt egy az egyben hozza a színész (van egy amolyan "ugyan kérlek" pillantása...) na, de nem ragozom tovább kedvenc könyves karakteremrõl beszélünk és oda vagyok ezért a megvalósításért, még ha valóban nem is könyv hû a karakter egy az egyben (azért a karaktereket is kellett csiszolni a történet vérfrissítéséhez). (Ez is olyan majdnem, minthogy Benedict Cumberbatch, egyeseknek mennyire nem Sherlock, és másoknak éppenhogy szakasztott olyan :D)

Egyébként bevallom én azt hittem, hogy ha behozzák a sorozatot hozzánk akkor majd mindenki Howard Charleson, mint Porthos fog nyavalyogni, kellemeset csalódtam :)/
9/10
Linaa18 2014 okt. 10. - 18:57:06 9/10 Előzmény filoszemitabélus
Azért írták a sztorit, mert az eredetit már százszor százan elmesélték, a forgatókönyvírót, mikor a BBC felkereste azzal, hogy egy muskétásos sorozatot akarnak akkor ragaszkodott ahhoz, hogy új sztorit alkothasson az alapokból. Szerintem igaza is volt, mivel a regényfolyam fantasztikus (olvastam, és nagyon szeretem) de nem biztos, hogy úgy, ahogy írva vagyon megállná a helyét sorozatként.
Így a vérfrissítés igenis jogos és szerintem ajánlatos is volt, hogy újraszabják az eredeti történetet (mondom semmi izgalmas nem volna abban, ha azt mondanák el újra amit mindenki betéve fúj, persze így se tudnak nagy meglepetéseket okozni például azzal, hogy Athos és a Milady* valaha...), és a sorozat azzal is indul, hogy az intróban megjegyzik, hogy Dumas regényalakjainak felhasználásával készült, de ebbõl is kitûnik, hogy nem vették át az egész történetet. Illetve maga a cím sem "The three musketeers" csak "The musketeers" szóval utal rá, hogy ez lazábban kapcsolódik.
Egyébként még annyit, hogy ez hûbb az eredetihez, mint azok a filmek amik elõveszik a királynét nyaklánccal mindennel, mert ott bár egyezhet a történet, de láttuk a 2011-es katasztrófális filmet, szóval ahhoz mérten ez jobban visszaadja (számomra) az eredeti hangulatát, ahogy lejjebb is írtam.

*Az õ történetük sem egészen az lesz ami a könyvben, az okok és az indítékok megváltoznak részben.
filoszemitabélus 2014 okt. 08. - 19:26:54
Lehet, hogy Te nézted be. A Dumas regény címe nem "A három testõr", hanem "Les Trois Mousquetaires".
Meg némi egyezést mutat a regénnyel az is, hogy a négy fõszereplõ: D'Artagnan, Athos, Porthos, Aramis.
ABC kiscsacsi 2014 okt. 08. - 18:43:38 Előzmény filoszemitabélus
Ezt benézted, Bélus!
Ez nem a Három testõr, csak egy annak nyomán készült sorozat. Ezért nem használják Dumas regényének címét!
filoszemitabélus 2014 okt. 03. - 12:41:27
Láttam egy részt, talán az elsõt. Annyira eltér a film a regénytõl, hogy nem lehet tudni biztosan.
A sorozat képi világa, a kosztümök és a színészi játék kitûnõ. Azt viszont egyáltalán nem értem, milyen alapon és milyen jogon írták át teljesen a történetet. Gondolom lejárt a szerzõ jogvédelem és nem élnek már Dumas örökösei, de akkor is érthetetlen, hiszen egy jól megírt, fordulatos kalandregény "A három testõr".
A szereplõválasztás általában jó, különösen D'Artagnan alakítója eltalált karakter. Athos figuráját kissé furcsállom, mert a regényben egy szép és elõkelõ férfinak van ábrázolva, a színész pedig nyúlszájú. Jól látható a mûtét helye a bajusza mögött.
civil 2014 okt. 03. - 11:08:05
De bakker hétköznap délután fél 2kor ki tudja ezt nézni??
Miért nem lehet valami épkézlábabb idõpontban ha már adják?
9/10
Linaa18 2014 szept. 10. - 07:24:52 9/10
Imádom, imádom, a sztori oké kissé egy-esetes és nincs annyira "egyben" az évad ez tény, a nagy összetartó szál, mintha hiányozna, meg van az is csak nem hangsúlyos annyira. De az aktuális sztori betudja rántani az embert, a színészek kiválóak, a karakterek tökéletesen adaptáltak, a látvány csodás, és olyan igazi kardozós Dumas regény hangulata van (oké, a tisztelet körök, meg a szóvirágok a könyvbõl el lettek hagyva esetenként), de megkockáztatom, hogy az utóbbi 15-20 év egyik legjobb feldolgozása, még úgy is, hogy nem az eredeti királyné-nyaklánc-Buckhingam sztorit mesélik újra, századjára.