A szép és a szörnyeteg

Bakancslistához adom
La Belle et la bete
francia filmdráma, 90 perc, 1946

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

A költő, festő és filozófus Jean Cocteau megfilmesítette a gyönyörű lány és a csúf Szörnyeteg jól ismert meséjét. A nemesszívű lány a Szörnyeteg kertészének gyermeke. Apja életéért a lány hajlandó beköltözni a bestia komor várába. A Szörnyeteg látványa először halálra rémíszti őt, de idővel megsajnálja a rettenetes testbe zárt teremtményt. Nemes természetéből fakadóan fokozatosan kezdi felfedezni a ronda külső alatt rejtőző értékeket. Szerelme végül felszabadítja az átok alól a jóvágású herceget.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Avenant, a Szörnyeteg, a Herceg
Belle, a Szépség
Adelaide

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Ayrton Corvus 2011 máj. 12. - 16:29:16 10/10
Mivel a hazánkban megjelent kiadás minõsége olyan amilyen, hosszas kutató munka után sikerült beszerezni a Criterion Collection kiadását.
A film a 2002-es felújítás, ha jól tudom ez az utolsó. Ez a kópia már nem karcos a kép szélei se húznak be. A hang 1.0-ás mono, ahogy a Criterion kiadásoknál megszokott. A lemezen található egy 5.1-es hang amin Philip Glass operája hallható. Ezenkívül két kommentár elemzi a filmet. Két angol felirat, a filmhez és az operához.
Rengeteg extra:
-Egy dokumentumfilm amiben 51 év elteltével megnézhetjük hol forgatták a filmet, Jean Marais, Mila Parély és az operatõr Henri Alekan kalauzol minket.
-Egy 95-ös stúdióbeszélgetés Alekannal.
-Egy 64-es kisfilm a sminkmesterrel.
-Eredeti elõzetes.
-Restaurált elõzetes.
-Kisfilm a film restaurálásáról (ez még a 90-es évekbeli restaurálásról szól).
-Fotó galéria, forgatási képek, aláírt fotók, Jean Marais szörnyeteggé válása stb.

Egyszóval minõségi kiadás, de a Criteriontól idáig csak minõségit láttam.
8/10
Sadenal 2011 febr. 28. - 22:40:35 8/10
Az Orfeusz után ez is tetszett és még jobban meglepõdtem, hogy milyen trükkök (lassítás, visszafelé lejátszás) már ilyenkor elõfordultak...Meg azok a mozgó szobrok. Igazán lenyûgözõ. Mindenki úgy el van szállva Mr. Welles-tõl, Cocteau mellett meg elmennek. Pedig szerintem õ forradalmasított egy csomó még most is hatásos trükköt.....Mondjuk az Orfeusz nekem is jobban tetszett.


8/10
frenchbullie 2010 nov. 07. - 15:00:41
Üdv! Különleges film... Szerintem kimondottan jó, hogy fekete-fehérben készült, egyfajta pluszt ad a sejtelmes, szürrealista hangulathoz.
10/10
Ayrton Corvus 2009 aug. 08. - 18:10:00 10/10
Eszméletlen nagy alkotás! 2007-ben vettem meg DVD-n és szinte ledöbbentem, a látottaktól. Amikor Szépség apja bemegy a Szörnyeteg kastélyába és kinyúlnak a lámpatartó kezek, az mai szemmel is lenyûgözõ. A világítás a díszletek és Jean Marais játéka egyszerûen leírhatatlan. Sajnos a kópia minõsége, olyan amilyen pedig felújították, de egy 1946-s filmtõl többet nem lehet elvárni. Külföldön duplalemezes változatba jelent meg! Nemrég 300 forintért láttam bedobálva egy turkálóba. Gyalázat! Aki szereti a régi fekete-fehér filmeket ne hagyja ki.
verdeleth 2008 márc. 01. - 23:30:55
Bár sokan dicsérték a filmet, én egy picit csalódtam benne Az Orfeusz után érzett katarzishoz hasonló érzés nem kapott el sõt Ha nem mondják, hogy ez Cocteau film, én ki nem találtam volna Sehol az a mélység, a mûvésziség, ami annyira jellemzõ rá Persze szép film, a technikai megoldások is nagyon ötletesek, de nem több egy szép mesénél azért 1000 forintot bõven megér, vegyétek meg, elvarázsol, de utána nem fogsz sokat gondolkodni, ami Cocteau esetében egy kicsit furcsa