A szertartás

Bakancslistához adom
La cérémonie
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia filmdráma, 107 perc, 1995

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

A hallgatag, igénytelen és szorgalmas fiatal lány, Sophie személyében ideális cselédet talál a gazdag liberális polgárcsalád. A lány problémáira, jelenlétére senki sem szentel figyelmet, egyedüli támasza az agresszív postáskisasszony, Jeanne. Csakhamar kiderül azonban, hogy az okos és ravasz postáskisasszonynak Sophie csak ürügy arra, hogy bejusson a lány gondjaira bízott házba. Az egyszerű sorból származó, és nem éppen makulátlan előéletű háztartási alkalmazott és a szintén kétes múltú postáskisasszony úgy érzi, eljött a bosszú ideje az őket megalázó társadalmat megszemélyesítő családdal szemben...

Chabrol ezúttal is a mindennapi bűnről, s erkölcsről szól. Ezt a történetét sem sorolhatjuk a bűnügyi filmek kizárólagos kategóriájába, művei inkább nevezhetők - ahogyan kritikusai próbálták megfogalmazni - csak Chabrolra jellemző "bűnfilmeknek". Claude Chabrol, az egykori újhullámos rebellis félszáz film után az egyenletes francia minőség megtestesítője lett.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Andrea4378638467587 2021 ápr. 10. - 23:22:39 1/10 Előzmény Trraka DumDum
Szavaztál is, vagy csak beírtad, hogy 1 pont?
1/10
Andrea4378638467587 2021 ápr. 10. - 23:21:56 1/10
Beteg, idegesítő film!
Isabelle Huppertet inkább az Örökség című filmben nézem.
3/10
sorozatneked.hu 2018 jún. 06. - 22:37:19 3/10
3/10

Nekem nem tetszett, unalmas volt, csak az utolsó 10 perc volt értékelhető számomra. :)
tortura 2016 jan. 15. - 10:19:15 Előzmény olang
Egyetértek. Az a szomorú, hogy én ezt napi szinten tapasztalom, és már-már ijesztõ. Még az utcára sem kell kilépni hozzá, elegendõ egy (nõi vagy akármilyen) netes oldal fórumára felmenni és már sistereg is ez az érzés.
Valóban, kb. a film felétõl eléggé kiszámítható a történet.
A rezümé is hemzseg a költõi túlzásoktól. Milyen megaláztatásokról van szó? Tény, hogy nem imádták rajongásig a bejárónõt (a cseléd megnevezés ellen én is berzenkedem), de nem is kell. A lényeg, hogy erkölcsileg, anyagilag megbecsüljék. Minket sem biztos, hogy imádnak a munkahelyen, attól még dolgoznunk kell, ha nem akarunk éhen dögleni. Nos, ennek a nõnek egyáltalán nem volt rossz sora. Talán inkább az elzártság, a (normális) társaság hiánya lehetett a legnagyobb gond, no meg persze legfõképp az, hogy nem volt százas. De semmiféle megalázás nem volt - az én olvasatomban. Amikor még az elején a kávézóban közölte, hogy 5000-et fizettek az elõzõ helyen, a nõ mindjárt hatot ajánlott. Tiszta, normális, kulturált, meleg helyen lakhatott, nem éhezett. Volt telefon, stb. Még a gyerekek is kedvesek voltak hozzá. A pasi valóban nem annyira, de volt benne is gondoskodás (pl. szemüveg-ügy, jogosítvány).
Ahhoz pedig - már bocsánat - de joguk volt, hogy egy számukra irritáló személyt kitiltsanak a házukból (még ha a bejárónõnek õ volt a barátnõje is). Pláne, ismerve az elõéletét, meg a bájos kis szokásait (levelek, csomagok felbontása).
A csaj a képességeit és a múltját tekintve ennél jobb állást keresve sem találhatott volna. De ez sem volt elég neki. Számomra az az üzenete a filmnek, hogy nem érdemes segíteni, jónak lenni másokhoz, mert így fogják meghálálni.
A barátnõs jelenetnél meg nálam az volt a csúcspont, mikor az idõs házaspárnál a segélycsomagot elkezdte szétdobálni. Mondjuk én a háziak helyében a lépcsõn rugdaltam volna le a csajt, az tuti.
Edmond Dantes 2015 aug. 28. - 09:14:59
Néhány nappal A romlás virága után ebbe a Chabrol-opuszba is belefutottam. (Lehet h a filmcafé Chabrol-sorozatot indított?)
Amit ott = http://forum.port.hu/viewtopic.php?topic_id=60253 leírtam, azt ennél a filmnél fokozottan érvényesnek gondolom. A "normális" mederben, neves színészekkel csordogáló cselekmény -ha nem is teljesen váratlan, de- hirtelen fordulattal csavarodik egyet, aztán még egyet meg még egyet, aztán...de nem éri meg spoilerezni, bár az utolsó csavar valóban jó. Többrõl van szó.

Annak a francia "új hullámnak" egy kései hajtása ez a film -a Chabrol-"istálló" ismét teljes harci díszben vonul fel- amely a 60-70-es években fesztiválok, magasmûvelt kritikusok és igen csekélyke közönség nagy örömére és csápolása közepette ontotta a lila ködöt és írta be magát a filmtörténetbe...ma már láthatóan annak nem az igazán dicsõ, hanem max az agyonhájpolt, tabu-szenttehén lapjaira. Tarantino véres és vaskos paródiakészsége kellett h néhány filmjében e stílus mulatságos torzképét nyújtva az egész francia újhullám-termést a múzeumok poros polcaira küldje...vagy éppenséggel onnan levéve leporolja, újraértelmezze azt.
olang 2015 aug. 22. - 21:03:50
Nincs ijesztõbb és félelmetesebb, mint amikor az ostobaság a gonoszsággal egyesül, és hatalomhoz jut.
Mentsen meg az isten tõle.
olang 2015 aug. 22. - 20:59:29 Előzmény alex4427
"Talán ez a két (magányos, keserû) nõ a családot, a békességet, a jómódot, a szeretet utálja?
Merthogy nekik nincs?"

Bizony.
Ráadásul - érzelmi intelligencia hiánya és némi szellemi fogyatékosság miatt - gyûlölik azt, ami számukra érthetetlen és elérhetetlen.
olang 2015 aug. 22. - 20:53:41 Előzmény morpet
"Érdekes módon, bár nem tetszett a film, azért jó volt megnéznem."

Ez aranyos....
Kedves Morpet, bizony így van, ha egy mestermûvet néz meg az ember. :))
Trraka DumDum 2015 ápr. 28. - 22:58:34
juj, így elsõre. semmiféle Édes Anna nincs a filmben, ha így volna, akkor a dallas és a szomszédok közötti párhuzammal is lehetne dobálózi. a filmben lényegében a satnya párbeszédeken kívül sok minden nem történik. társadalomkritikának nagyon gyenge és szájbarágósan direkt. slusszpoén inkább a tom jerry-re jellemzõ, mint erre a filmre, bár annak idején a derrick felügyelõben, vagy a meghökkentõ mesékben, mint fordulat még elment volna. sem a rendezés, sem a vágás, de más se nagyon tudott meggyõzni, a zeneszerzõ pedig merénylet-szintû nyekergést produkált, mindezt a hazai szinkron arany-málna díjas alakításai koronázták. az ajánló szerint a család liberális, aha ... a liberálisok lecselédezik a háztartási alkalmazottat? tény h a csak a családfõ cseszteti a lányt, de ha az én kölykömet zsarolná meg vki - pláne ha jobbító szándékkal áll hozzá - én is kipenderíteném. sztem a csaj nem debil, és együgyû, hanem van egy szégyellt fogyatékossága, ami a munkájában csak részben akadályozza. összebarátkozik egy domináns, vihogó, uszító szándékú libával, aki irányítja...ha jól emlékszem Édes Anna múltjában nincsen hasonló apját elégetõ sötét tett. ez a film egy szenvedés volt (nekünk). 1/10
Gina424 2014 márc. 09. - 14:31:23
Végig olyan érzésem volt, mintha Kosztolányi Édes Annáját nézném. De a végére megváltozott a véleményem. Mert ez egy anti Édes Anna. SPOILER Ez egy kedves család és Sophie volt teljesen õrült. Az apa azzal kezdte, hogy szemüveget akart csináltatni neki, olvasni is akarták tanítani. Végig teljesen korrektül bántak vele. SPOILER vége
A slusszpoén nekem is tetszett.
szuszuki 2012 máj. 07. - 20:37:41
Mintha Kosztolányi Édes Annájának feldolgozása lenne...
Az a történet jobb.
kisGabi 2008 jan. 09. - 19:13:03 Előzmény alex4427
Az igen... Mi minden lehet egy ilyen kijelentés mögött, jobb nem is belegondolni.
10/10
alex4427 2008 jan. 07. - 21:49:00 10/10 Előzmény kisGabi
Meg a kultúrát is gyûlölik! Ugye, adtak a könyveknek is a végén!
Hogy mi reális? Alább egy kis adalék. (Ha nem látom, el sem hiszem!)

Nemrég történt. Utaztam a metrón: az utasok közül sokan olvastunk, ki könyvet, ki újságot!
Egyszer csak felszállt egy középkorú férfi, megállt kb. elõttem, és hangosan és gyûlölködve sziszegte: "Folyna ki a szemük!"
kisGabi 2008 jan. 06. - 11:42:27
Könnyen elképzelhetõ. Ismertem ilyen embert én is. Abban nyilvánul meg abnormális voltuk, hogy ez a negatív érzés annyira erõs bennük, hogy akár még ölni is képesek. Ez a része már inkább filmszerû, kevésbé reális.
10/10
alex4427 2008 jan. 06. - 00:49:49 10/10
Talán ez a két (magányos, keserû) nõ a családot, a békességet, a jómódot, a szeretet utálja?
Merthogy nekik nincs?
kisGabi 2008 jan. 06. - 00:31:55
"akkor sem értettem, mi vezetett oda (azon kívül, hogy adott egy õrült és egy gyengeelméjû)" - ezt én se nagyon, mert nem bántak rosszul szegénnyel. Isabelle Huppert karaktere engem is nagyon idegesített. Egyébként meg létezik ennyire együgyû egyén, aki ráhagyja az õrültre, hogy tomboljon, romboljon? Miután annyit dolgozott abban a házban? Mondjuk, az látható volt, hogy a család minden igyekezete ellenére utálta vagy talán meg is vetette õket. Elképesztõ fura történet.
morpet 2008 jan. 05. - 19:43:48
Nekem az jött le a filmbõl, hogy a két fõszereplõnõ teljesen érthetetlen és degenerált viselkedésû, az egyik szimplán õrült, a másik együgyû, debil. Nem vagyok benne biztos, hogy a rendezõ is ezt kívánta mutatni.
A liberális polgári család minden hibája ellenére egy meleg és érzõ szívû igazi családnak tûnt, a két fõszereplõ lánnyal szembeállítva.
Érdekes módon, bár nem tetszett a film, azért jó volt megnéznem.

Kicsit SPOILER:
A film közepétõl sejtettem, hogy mi lesz a vége, de amikor megtörtént, akkor sem értettem, mi vezetett oda (azon kívül, hogy adott egy õrült és egy gyengeelméjû).
k11zoltan 2008 jan. 05. - 18:02:42
Isabelle Huppert nem tetszett a filmben...
10/10
alex4427 2008 jan. 05. - 17:04:09 10/10
Az egyik legkülönösebb (és legjobb!) film, amit valaha láttam!
Elképesztõen jó színészekkel, ill. alakításokkal!
kisGabi 2008 jan. 05. - 16:01:29
Teljes döbbenet a csattanója, tátva maradt a szám. Látta valaki?
Összes hozzászólás