A tinilány naplója

Bakancslistához adom
The Diary of a Teenage Girl
amerikai filmdráma, 102 perc, 2015

Értékelés:

37 szavazatból
Szerinted?

San Francisco a hetvenes évek közepén, a halványuló hippi mozgalom, illetve a punk rock kibontakozásának hajnalán. Mint a legtöbb tizenéves lány, Minnie Goetze is szeretetre vágyik, arra, hogy elfogadják, és megtalálja helyét a világban. Minnie bonyolult szerelmi viszonyt folytat Monroe-val, "a leghelyesebb férfival a világon", aki nem mellesleg az anyja pasija. Egy vicces és provokatív lány felnőtté válását, szexuális és művészi ébredését kísérhetjük végig, mindenféle ítélkezés nélkül.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Mario Rodriguez 2020 jún. 10. - 08:13:30 Előzmény Kovácsné Tordai Vendi
Ha már olyan szépen leirta a véleményét akkor arra is ügyelhetett volna hogy ne áruljon el a filmből dolgokat. Esetleg egy SPOILER felirat segitett volna... persze ha tudja mi az.
1/10
csomolungma 2018 márc. 22. - 17:22:18 1/10
hanyingerkelto ha a mostani generacio ilyen, en felpofoznam az ilyen kislanyt ha ilyen nyomorult lenne,hogy a pasimra masszon. Meg azt a hapsit is agyonutnem aki a lanyomat kostolgatja
Killer_Frost 2017 jan. 24. - 12:20:54
Úgy tûnik a kommentelõk/értékelõk nagy része egyszerûen nem értette a film lényegét (fõleg kedves Kovácsné Tordai Vendire gondolok itt). És ezzel semmi gond nincsen de emiatt nem kellene lehúzni a filmet hiszen ez nem a film hibája :) Véleményem szerint a történet tökéletesen ábrázolja egy tinédzser szexuális kibontakozását aki az alábbi körülmények között él: egy erkölcsileg kissé fellazult korszakban/helyszínen (a 70es évek San Franciscoja) egy nem megfelelõ családban (hiányzó apakép/férfikép, az anyja egyszerûen nem viselkedik felelõsségteljes szülõként bulizik, drogozik stb.) valamint van a közvetlen környezetében egy jóképû, erõsnek tûnõ férfi aki kissé perverz módon vonzódik a fiatal lányhoz (azt tegyük hozzá, hogy Monroe 35 éves a filmben Minnie pedig azt hiszem 16...azért szerintem ez nem annyira durva, hogy \'\'visszataszító\" és \"undorító\" jelzõkkel kellene illetni a szituációt).

*SPOILER*
Tehát véleményem szerint teljesen érthetõ, hogy Minnie belemegy ebbe a \"kapcsolatba\" és felfedezi a számára eddig ismeretlen dolgokat, érzéseket majd beleesik abba a hibába, hogy többre vágyik és már nem elég a szex, a férfi szerelme és figyelme kell neki. Monroe ezt persze kurvára nem akarja (az elején legalábbis), többször is visszautasítja a lányt akit ez mélyen megérint és emiatt gyakran menekül olyan dolgokba amiket normális esetben nem tenne meg (szex pénzért, drogok, leszbikus kalandok stb). A film egyik fordulópontja szerintem az amikor Monroe gyengének mutatkozik és sírva mondogatja Minnienek, hogy szereti viszont a lány ebben a pillanatban kiábrándul belõle (ez is érthetõ reakció - addig érdekes számára amíg elérhetetlen és erõs) Ezen kívül igenis van egyértelmû mondanivalója a filmnek mégpedig az, hogy nem feltétlenül kell egy másik ember ahhoz, hogy boldogok legyünk valamint elsõsorban magunkat kell megszeretni.
Ezen kivül nekem nagyon tetszett az, hogy a mûvészet fontossága is megjelenik a filmben, számomra nagyon inspiráló volt (pl. a grafikus nõ tanácsa, hogy rajzolj, alkoss valamit minden nap) Összességében ez a film azoknak való akik szeretnek (tudnak) egy kicsit benézni a felszín alá hiszen így sokkal érthetõbb, élvezhetõbb és kevésbé gusztustalan a egész :) Ha pedig ez nem megy akkor maradjanak csak a Titanicnál meg a Bajos csajoknál, mert ez a film nem nekik való :) Én biztos, hogy meg fogom még jópárszor nézni.
10/10
A l a d á r 2017 jan. 24. - 00:06:34 10/10
Hihetetlen, mennyi hülyeséget olvasni errõl a filmrõl itt a hozzászólásokban. :)
Elõször is, kedves zellerke, nem szabad feltételeznünk olyan szintû butaságot
egyetlen embertársunkról sem, hogy egyáltalán felmerülne bárkiben is a
lehetõség, hogy ezt a filmet szexfilmnek nézi. Mondom ezt annak tudatában,
hogy van olyan lény társaságunkban, aki az amerikai pite címû primitív
bohózathoz hasonlítja, amit egyetlen egy esetben lehet elfogadni, ha csak ezt
két filmet látta az illetõ. Kovácsné szerint minden filmnek erkölcsi nevelést kell
nyújtania, a gonosz megbûnhõdik, a jó gyõz, javaslom neki, hogy nézzen
sok mesét és tartsa be a 12-es karikát!
Az igazság pedig az, hogy azoknak ajánlom, akik értenek is valamit a filmekhez
és nem sértõdnek meg azon, hogy egy õszinte film készült egy tinilány érzelmeirõl,
olyan hangulattal, amit már nagyon régen éreztem film kapcsán. Ha valamihez
hasonlítani kellene, akkor talán az utolsó tangó Párizsban film közben éreztem
hasonló hangulatot. Mert bizony az igazán jó film nem egy érdekes történetet
mesél el és végképp nem erkölcsi nevelést ad, hanem hangulatot sugároz,
érzelmeket vált ki, ami átragad az emberre a film nézésekor. Kovácsné is ezért
akadt ki ennyire, mert olyan erõs érzelmeket váltott ki belõle a film, ami az õ
erkölcsrendszerében elfogadhatatlan. Ugyanakkor meggyõzõdésem, hogy
mindenkibõl mást és mást vált ki ez a film, személyiségétõl függõen.
Az utóbbi idõk legjobb filmje volt, persze itt a futószalagon gyártott szupermen
filmek és a szintén futószalagon gyártott vígjátékok rajongói pontoznak, így
jelen esetben a pontszám nem a filmet minõsíti, hanem a nézõk szinvonalát...
zellerke 2017 jan. 23. - 22:46:57 Előzmény trudy
Mondjuk, aki ugy nézi mintha szexfilm lenne, az nem veszi észre azt az arculcsapást, ami nekünk, szülõknek is szól, , hogy vegyétek már észre, hogy oda kell figyelni, beszélgetni, megtudni, mit szeretnének, mik a vágyaik.
zellerke 2017 jan. 23. - 22:34:31 Előzmény Kovácsné Tordai Vendi
érdekes film.Érdekes hozzászólás
1/10
Kovácsné Tordai Vendi 2016 jún. 18. - 20:22:06 1/10
Amikor megláttam, hogy ez a film, IMDB-n 6,9es értékelést kapott, nem hittem el. Ennél undorítóbb, visszataszítóbb filmet, nem is tudom, hogy láttam e dráma kategóriában. Nem mintha prûd lennék, nem tartom annak magam, mégis az elsõ 10 perc után olyan ellenérzést váltott ki belõlem, hogy nem is tudom kifejezni. Végignéztem, már vártam, mikor lesz a kislány terhes, (sajnos nem lett az, pedig megérdemelte volna a felelõtlen szeximádatával) de inkább az tette be a kaput, mikor már egy leszbikus csajjal is összeállt. Nálam 1/10.
Rövid G. atya 2016 máj. 25. - 12:12:23
Nem akarom elhinni, hogy ez amcsi film. Ugyan a hetvenes évekrõl nem sok fogalmuk lehetett az alkotóknak, de ha ettõl elvonatkoztatunk, akkor nem egy rossz film. Egyszer mindenképp nézhetõ.
Az Amerikai pite nem tudom, hogy jön ide, szerintem semmi közük egymáshoz.
A pontozásból nekem az jött le, hogy a pontozók vagy szexfilmet láttak vagy agyatlan erkölcscsõszök. Az imdb-s 6.x sokkal közelebb áll a reálishoz.
Cheryl 7 2016 máj. 23. - 13:29:56
A lényege az, hogy az Amerikai pite és hasonló 6025496560000 film ellenpontjaként, amik a tini fiúk szexualitását ábrázolják, alig van olyan film, ami a tinilányokét is hasonlóan õszintén ábrázolja és nem úgy jeleníti meg õket, mint valamiféle földöntúli nimfákat, hanem mint embereket, szexuális vággyal. Nyilván nem a történések azok a filmben, amikkel azonosulni kell, inkább az érzések. Mindegy is, mikor láttam, hogy leszinkronizálták, elõre féltem, hogy béna lesz, de egyáltalán nem tudom utálni a szinkront, a hibák ellenére sem, mert végre nem elcsépelt (és irritáló) Molnár Ilonákat választottak a fõszereplõ hangjának. Berkes Boglárka szerintem az egyik legjobb nõi szinkronhang jelenleg. Imádom a hangját.
delfinoraptor 2016 febr. 21. - 16:45:07
A hetvenes évek, San Fransisco, hippik, szex, drogok, igazából semmi sztorija nincs a filmnek, így különösebb mondanivalója sem. Akármelyik hippi naplója lehetett volna. Bizonyos jelenetekkel a határon táncol, így prûdek ne nézzék meg, aki meg a szex miatt nézné, az is inkább mást válasszon.
1/10
trudy 2016 jan. 08. - 02:03:20 1/10
Nem tudom ki a film célközönsége. Csajok, akik szeretik a tunya párjuk helyébe Alexander Skarsgardot képzelni vagy azok a még kiskorú, de koraérett csajok, akik hasonlóan élnek, mint a fõszereplõ. A többieknek felváltva unalmas és visszataszító élmény lesz a film. Amikor épp nem a kiscsaj (aki mellesleg a film szerint 15 éves) érett nõket megszégyenítõ szexuális életét látjuk zajlani, akkor épp valami klisés családi vagy barátnõs ömlengésnek lehetünk a tanúi. Nem akarok nagyon kitérni arra, hogy miért nem egészséges ez a film. Én a Lolita c. filmet sem tartottam túl jónak, de ott legalább volt némi morális tartalom és lélektan. Itt nincs. Továbbá nem tudom eldönteni, hogy én láttam már régen mai 15 éves lányokat vagy a rendezõ, de a fõszereplõ csaj úgy kezeli a kapcsolatokat, mint egy tapasztalt, sokat megélt nõ. Ezzel nem tudom ki tud azonosulni, mindenesetre én nem és tinikoromban sem tudtam volna.