A vasálarcos

Bakancslistához adom
The Man in the Iron Mask
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai kalandfilm, 100 perc, 1977

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

XIV. Lajos, az ifjú és kegyetlen király hosszú évek óta sanyargatja népét. A három testőr, Athos, Porthos és Aramis olyannyira csalódottak, hogy úgy döntenek, többé nem szolgálják a királyt, s megszabadítják a népet kizsákmányolójától. A három kiváló testőr a cél érdekében kiszabadítja a Bastille-ban raboskodó Vasálarcost, azt a férfit, akinek kilétét homály fedi, s akinek arcát még nem látta senki. Hamarosan kiderül, hogy a vasálarcos férfi Fülöp (Richard Chamberlain), a király ikertestvére, akit a testőrök titokban Lajos (Richard Chamberlain) helyére ültetnek.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
meinfuhrer 2011 márc. 13. - 20:23:56
A legremekebb feldolgozás... A Káprió féle már nem tetszett annyira. Más korosztálynak, és más kornak a terméke.
Ez a film minden tekintetben remek. Nagyszerû színészek, kiváló operatõri munka, fergeteges vívó jelenetek... Ja és remek szinkron...
Petterson 2010 okt. 17. - 14:38:35 Előzmény seelöwe
A vasálarcosnak van még egy verziója, miszerint õ volt a király ikertestvére...
10/10
Ayrton Corvus 2010 máj. 16. - 18:21:44 10/10
Port hu adatbázisában kétszer is szerepel, A Vasálarcos férfi, ami film igazi magyar címe. A 80-as években milliószor láttam videón, majd vagy négy éve megvettem dvd-n, és végre eredeti nyelven is nézhetem. Imádom ezt a filmet. Elsõrangú színészek, Richard Chamberlain az egyik legjobb XIV. Lajos. Nem akarom bántani, de aki a kilencvenes években játszotta valami leo dinyál, baromira szánalmas ebben a szerepben. A tavaly elhunyt Patrick McGoohan szintén zseniális. A néhai Ralph Richardson, Ian Holm, Jenny Agutter mind remekül mutatnak a filmen. D'Artagnan szerepében Louis Jourdan, aki most lesz 91 éves Június 19-én, elõre is boldog születésnapot. Elvileg ez a film tv-re készült, mégis ezerszer jobb, mint amit a 90-es években készítettek.
10/10
seelöwe 2010 máj. 08. - 06:18:44 10/10
A Vasálarcos-legendának van történelmi alapja. Egy Mattioli nevezetû szavójai diplomatát egy kémkedési ügyön kaptak; a dolog kényes volta miatt megölni nem akarták, így titokban elzárták a Bastille-ba. A titok megõrzése végett M.-ra az egészségügyi sétái alkalmával egy fekete selyemálarcot adtak; az emberek messzirõl csak annyit láttak, hogy idõnként a Bastille bástyáin egy álarcos alak tûnik fel. A nép persze sohasem éri be az egyszerû magyarázattal, így keletkeztek különféle mendemondák, ez juthatott közel kétszáz év múlva Dumas fülébe. Több se kellett neki...
Amúgy, szerintem ez, a Chamberlain-féle verzió az igazi, a késõbbi változatban a királyt/Fülöpöt alakító di Caprio egész habitusa alkalmatlan erre a szerepre. XIV. Lajos ugyanis minden volt, csak nem nyálas szépfiú...
moksa 2010 febr. 28. - 05:27:54 Előzmény olivabogyó
Na, ja...ne magyarázkodj.... :))))))))

Nagyon alapfilm. Kívülrõl fújok már egyes párbeszédeket, ezt a filmet egyszerûen nem lehet megunni. A szereplõgárdát úgy válogatták össze, hogy az ember nem gyõzi kapkodni a fejét, melyik karakter is a jobb- merthogy mindegyik nagyon profi.
Di Caprio kettõs szerepe nyilvánvalóan zseniális, nálam teljesen feledtette a Titanic-os "Rómeó"-skatulyát, és vérbeli, igazi színésszé nõtte ki magát.
A többiek pedig mindig is profik voltak....
apuska 2009 dec. 05. - 23:02:39
Már megint olyan valaki írta a tartalmi ismertetõt, aki vagy nem látta a filmet, vagy látta, csak nagyon régen, és így összekeverte az 1977-es és az újabb verziót. Hiszen ebben a filmben nem a Bastille-ból szabadítják ki a Vasálarcost, akinek egyébként már sokan látták az arcát, és lehet ugyan, hogy a három testõr is szerepel benne, de csak nagyon szerényen, a háttérben munkálkodnak. Valószínûleg a névtelenül lovagló testõrök álruhájába bújtak. Persze, a figyelmes szemlélõ sok egyéb irodalmi és filmhõst is odaképzelhetett volna, ha azonosulni tud az ismertetõt író Absztraháló (Bruce) Zseni-vel. (A szabólegényt egyébként maga A. Dumas alakította, ez kimaradt az összefoglalóból.)
gg630504 2009 dec. 05. - 21:18:25
De hogyan borotválkozik?
olivabogyó 2009 dec. 05. - 20:58:10
júúúúj, ez nagyon jó film :)
én mondjuk Depardieau miatt szeretem ;) ne nem azért mert meztelen ...