A Wilkói kisasszonyok

Bakancslistához adom
Panny z Wilka
lengyel-francia filmdráma, 111 perc, 1979

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Andrzej Wajda kedvenc írója, Iwaszkiewicz novellájából készült film, melyért Wajdát Oscar-díjra is jelölték.
A költői történet a 20-as években játszódik, főhőse Wiktor Ruben, a harmincas év körüli gyáros fiatalember. Egy barátja temetéséről jövet elhatározza, hogy meglátogatja vidéken élő nagybátyját és nagynénjét. A házban nagyobb rokonságot talál, köztük öt olyan asszonyt, akik valamikor nagyon szerették, talán szerelemmel is. Wiktor azonban csak egyet szeretett közülük igazán, de ő már meghalt miután Wiktor elhagyta a birtokot. Reményvesztett asszonyi sorsok bontakoznak ki előttünk a falusi nyárdélután lusta, kicsit dekadens mégis bukolikus harmóniájában.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Kóbor Gramofon 2010 ápr. 04. - 19:40:15
A film számomra visszaadja Iwaszkiewicz novellájának hangulatát. Jó megnézni, mert a tökéletes külsejû/belsejû színészek nem is tudnák átadni azt a légteret melyet a könyv nyújt. Érdekes arcok, jó színészi játék, lengyel hangulat, jó képek és különös érzések játéka.
feketevipera 2009 márc. 24. - 18:25:13
Hát szerintem nem ez volt Wajda legjobb filmje. Engem kicsit a csehovi drámákra emlékeztetett, ahol nem nagyon történik semmi, minden marad a régiben. Itt is hasonló a helyzet: jön Wiktor, felkavarja az állóvizet, de az igazán nagy dráma (és a valódi megoldás) elmarad. Meg lehetett nézni, de rám nem gyakorolt maradandó hatást. Viszont egy-két tájkép csodálatosra sikerült, amiért külön gratula az operatõrnek (habár azt hiszem, ezt megszokhattuk K³osinskitõl).