Amerikai anzix

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 92 perc, 1975

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

Bódy Gábor mannheimi nagydíjas elsőfilmjében az amerikai polgárháborúban harcoló negyvennyolcas magyar emigrációnak állított emléket. A film három alapvető karaktert jelenít meg: a racionalistát, aki eredményei révén boldogul, a tragikus-fatalistát és az érzelmes, a gyökereihez ragaszkodó magyart. Sorsuk eltérő ábrázolása alkalmat adott arra, hogy Bódy Gábor a filmes narráció önreflektív lehetőségeivel kísérletezzen. Tímár Péter trükkoperatőrrel a hagyományos filmanyagról a trükkasztalon új felvételeket készítettek, s ily módon a fényvágással, maszkolással, torzított hangeffektusokkal manipulált anyaggal olyan hatást értek el, mintha korabeli amatőr felvételeket látnánk. Filmjükben a remekmű szintjén valósul meg a majdnem lehetetlen célkitűzés: az élvezhető, fordulatos látványmozi és a kísérleti, avantgarde törekvések ötvözése.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Sadenal 2014 szept. 21. - 23:37:55 6/10
Nehezebb filmre számítottam, de kellemeset csalódtam.


6/10
cellasto 2013 jún. 02. - 22:04:24
Elõvehetnék a többi bódy filmet is...
feketevipera 2010 nov. 10. - 09:08:28
Az biztos, hogy eredeti hangulatú film, de én személy szerint kicsit hiányoltam azoknak a vitáknak a konkrét ábrázolását, amelyek minden bizonnyal lezajlottak az emigrációban is. Illetve pl. Fiala és Boldogh beszélgetéseiben ez többé-kevésbé megvan, ám úgy gondolom, ez sokkal élesebben a felszínre bukkanhatott. Egyszóval kicsit több feszültségre számítottam a filmtõl. Ráadásul rám helyenként zavaróan hatott a fényviszonyokkal történõ kísérletezés, bántotta a szemem a vibrálás. A jellemek viszont egyénítettek voltak, jól kiviláglott az, hogy mekkora különbségek voltak a jövõjükhöz való hozzáállásukban. Tény, hogy nem lehetett könnyû a választás: hazatérni vagy Amerikában, a hazától távol találni új otthonra. Akinek lelkileg könnyebb volt, és még a szerencse is mellészegõdött, az az Újvilágban kezdhetett új életet, mint Fiala. Vannak a filmnek pozitívumai és negatívumai egyaránt, de kísérletképpen érdemes megnézni, ritkán látunk hasonlót.
toshiba321 2010 jan. 26. - 19:01:38
ez egy érdekes film szerintem nem rossz csak kár hogy sohasem adják. Az amerikai polgárháború magyar szemmel :)))
offtopic
Coleman 2008 dec. 23. - 13:55:19 Előzmény Miki1900
Ez nem az a Fiala János, úgyhogy felesleges volt írnod. Néha gondolkodni kellene: ez esetben utánajárni a dolgoknak, aztán pampogni, ha van rá egyáltalán ok.
Coleman 2008 dec. 23. - 13:36:48
Zseniális film, rendkívül eredeti, úttörõ vállalkozás! Szerencsére nem csak stílusában ad sokat és különlegeset, belsõ értékei is impozánsak!
Miki1900 2008 aug. 04. - 21:31:03
Cserhalmi miatt megnézném, de h már itt is Fiala legyen.