Az utolsó völgy

Bakancslistához adom
The Last Valley
angol-amerikai kalandfilm, 125 perc, 1971

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Dúl a harmincéves háború, és már nincs is olyan falu, amit ne fosztottak volna ki, és ne gyújtottak volna fel. Egyet kivéve: a vérontás elől menekülő tanár, Vogel és egy zsoldoscsapat, élén a kapitányukkal, rábukkan egy völgyre, amiben az emberek még békében és nyugalomban élnek. Vogel és a kapitány úgy dönt, ott maradnak, és maguk mögött hagyják a háborút - ám a konfliktusok előbb-utóbb itt is felütik a fejüket.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
jsfelms@gmail.com 2020 máj. 03. - 11:56:48 10/10 Előzmény filmbarbár
Egyetértek. Kiváló film, amely méltatlanul feledésbe merült.
filmbarbár 2011 jan. 12. - 18:04:01
Az egyik legjobb történelmi és társadalmi filmdráma. A helyszín valahol Németország, a kor a Harmincéves Háború, az 1640-es évek.

A film egy völgyben játszódik, ami szerencsésen megmenekül az esztelen és kegyetlen pusztítások java részétõl. A 17. sz-i Európa a nagy vallásos konfliktusok kora a katolikus és a sokféle protestáns hit és azok hívõi között. A katolikus (Habsburg) Római Anyaszentegyház fokozatosan veszti el befolyását az egykori római birodalom sok kis királyságában, hercegségében, ahol sokan áttértek a lutheránus vagy a kálvinista hitre. Egy sor európai ország vett részt a véres harcokban, melyeknek a vallás mellet a legfõbb oka, Európa legjelentõsebb uralkodóinak hatalmi vetélkedése volt.

A film valósághûen mutatja be a lakosság szinte teljes kiszolgáltatottságát, a fegyveresek által végrehajtott mindennapos szabad rablást. Nem látunk hõsöket, jelentõs hatalmi pozícióban lévõ ún. sorsfordító személyeket, hanem az egyszerû dolgos, szegény és éppen ezért a kevés mindenét féltõ, a gyakran fosztogató katonáktól rettegõ parasztokat. Másrészrõl megismerünk egy elég jól vezetett, de lényegében átlagos rabló gyilkoló katonai csoportot, melyet a Kapitány irányít. A parasztok és a fegyveresek között próbál valamiféle békét teremteni a völgybe menekülõ, igen tanult Vogel, elsõsorban azért, hogy a saját életét megmentse. A viszonylagos béke nagyon törékeny, minden a zavaros külvilági eseményektõl és a kemény tél hosszától függ. A tavasz beálltáig látszik némi remény, azonban a nagy történelmi eseményeket senkinek sem áll módjában befolyásolni.

Az is megér egy vagy több misét, hogy egy ilyen különleges és remek történelmi film miért kallódik el. Iskolák történelem óráin is be lehetne mutatni, és még inkább megvitatni a vallás nevében elkövetett esztelen pusztítást, vérengzést. Csupán azért, mert ezt sokan elfelejtik, vagy nem szeretnének beszélni róla, attól még megtörtént, sajnos.