Babilon folyói

Bakancslistához adom
Rivers of Babylon
szlovák filmszatíra, 102 perc, 1998

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Vlado Balco filmje a kilencvenes évek egyik szlovák bestsellerének adaptációja. A "Babiloni folyók" szarkasztikus parabola az egyén és a hatalom viszonyáról, történet egy férfiról, aki megállíthatatlanul emelkedik egyre feljebb a hatalom ranglétráján. Az egyszerű, ám ugyanakkor őrült és brutális Rácz úr a főváros egyik legnagyobb szállodájának gépházában kap munkát. Rácz úr ambiciózus: nem riad vissza egyetlen olyan eszköztől sem, amelyet hatalomvágyának kielégítésére és vagyonszerzésre használhat...
A film keserű parabola arról, hogy, aki nem lázad fel a rossz ellen, az elkerülhetetlenül a részévé válik. A meg nem büntetett bűn nem oszlik el a múlt homályában, máig hat és velünk él.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Egy gondolatrendõr 2011 márc. 19. - 19:15:33 9/10
Fura, hogy még senki sem írt errõl a filmrõl.Igazi cseh remekkel van dolgunk ugyanis.Sûrû atmoszféra, meggyõzõ képi világ, görbe tükör, eltalált figurák, poszt-szocializmus feeling.
Kiválóan adja vissza a kelet-európai rendszerváltás utáni évek közhangulatát és a hirtelen jött "nagy szabadság" árnyoldalait,
hátulütõit.Mindezt néha szatirikus és groteszk szituációkkal megfejelve.
Rácz karaktere például már önmagában groteszk (ám egyúttal félelmetes is), és abszurd az a mód, ahogyan a hatalmat megszerzi/átveszi, és válik egyfajta kiskirállyá.De ugyanilyen jól eltalált pl. a Vladimir Hajdu által megformált hõs is, aki magában hordozza a noir-karakterek végzetszerûségét.
Bûnrõl és hatalomvágyról szól itt a nóta, és nem is rosszul.
Részemrõl 9/10