Bohóc a falon

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 72 perc, 1967

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

A szabad asszociációk logikáján alapuló új hullámos film a tizenévesekről. Három fiú egy balatoni villába húzódik a vihar elől. Amikor váratlanul megérkeznek a tulajdonosok, csak ketten tudnak meglépni, Kiki a kamrában marad. Kiszabadítására várakozva emlékei és képzeletének játékai keverednek egymással. Az első félszeg udvarlás, a heves lázadás az érettségi után a felnőtt-világ kötelmei ellen, polgárpukkasztó kalandok és heccek, stoppolás a Balatonra, megszeppent szembesülés a zord vihar képében közelítő nagybetűs Élettel és az elkerülhetetlen felnőtté válással...
A film díjai: Chicago: a legjobb ifjúsági film díja, Karlovy Vary: forgatókönyv különdíj, a Magyar Játékfilmszemle és a Magyar Filmkritikusok Díja a legjobb operatőr kategóriában.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
M41 2150 2022 aug. 14. - 22:05:31 10/10
Ez nem dráma, hanem vígjáték vagy szatíra!!!
kecsup 2018 dec. 28. - 00:35:59
A korban élt embereknek biztosan ad egy életérzést ez a film, de számomra egy nagy össze-vissza katyvasz az egész. Nem egy nagy film, mivel a hatvanas években nem élvén nem értelmezhető semennyire se.
ww95 2014 jan. 26. - 14:03:35 Előzmény tibici59
Teljesen igazad van! Az utolsó harmad valóban kissé kaotikus, de egyébként tényleg zseniális film! A zenéje is telitalálat. A Balaton egyébként is a szívem csücske, életem azon idõsíkjában,mely megfeleltethetõ a filmben szereplõ srácok idõintervallumával,magam is minden nyáron a Balatonon voltam. A vad és nem vad kempingezések, parti kóborlások, kamaszos udvarlások idõszaka, a part mellett futó vasúti sínek édeskés olajszaga a bevezetõ képsorok és a zene hatására egycsapásra fölelevenednek bennem.
tibici59 2012 nov. 18. - 22:59:22
Ez a filmje az igaz, hogy nem egyenletes,de az elsõ fele szinte megismételhetetlen remekmû, elképesztõ amatõrökkel !!!
tibici59 2012 nov. 18. - 22:57:01 Előzmény vino-et-veritas
Aki azt írta,hogy Sándor Pál életmûve egy üres falra hajaz, nem ért a filmekhez, nézzen inkább Gyõzike show epizódokat....
vino-et-veritas 2012 nov. 18. - 19:01:30
OFF

Nem mintha ez nagyon számítana, de a Petõfi Irodalmi Múzeum anyaga szerint hárman írák a Régi idõk focija forgatókönyvét (Sándor, Mándy, Tóth) - tehát Mándy tevõlegesen részt vehetett benne.
LexH 2012 nov. 18. - 18:13:56
Mindig Tóth Zsuzsa írta a forgatókönyveit (és Bíró Zsuzsa). Mándy novellájából készült a Régi idõk focija, amelyet mint az elsõ jó Mándy-megfilmesítést értékeltek - mintha a Csutak és a szürke ló vagy a Sziget a szárazföldön el sem készült volna.
vino-et-veritas 2012 nov. 18. - 17:36:40
Sommás vélemény...

Persze, nem egy Fábri formátumú filmes. Az is igaz, hogy a 80-as évek óta nemigen alkotott "nagyot", de elõtte voltak jó filmei. Sõt rendezõként inkább eltûnt, mint amennyire a felszínen maradt (inkább producerként mozgolódik).

Nem emlékszem pontosan, de a Régi idõk focijához nem éppen maga Mándy írta a forgatókönyvét? Így ezt az erõszakos kiragadást akkor õ maga követte el...

Másrészt meg rendezett akkoriban "unortodoxnak" minõsített LGT-mûsort. Õk is a kedvenceim...
LexH 2012 nov. 18. - 14:04:21
Sándor Pálnak minden lehetõsége meglett volna arra, hogy jelentõs életmûvet alkosson. Fiatalon bizalmat szavaztak számára, mestere, Herskó János távozása után is felszínen tudott maradni, s a rendszerváltás után sem tûnt el a filmes szakmából, sõt…
A transzparensekre csak jelmondatok kerültek. Például:„Kell egy csapat!”, amely akkor is üres május elsejei jelszó, ha kedvenc íróm, Mándy életmûvébõl lett erõszakkal kiragadva.
Sándor Pál életmûve viszont jelentéktelen. Üres a tábla.
vino-et-veritas 2012 nov. 18. - 10:04:24
Ezt a megjegyzést nem egészen értem.

Az alant felsorolt filmjeivel azért bizonyított valamit, semmint üres táblákat mutogatna...
LexH 2012 nov. 18. - 08:20:24
Sándor Pál azóta is jól elszaladgál az üres transzparenseivel.
Syssiee 2011 ápr. 20. - 00:00:01
A film szuletes utan 1 evvel bukkantam elo szetnezni ezen a vilagon. Kozepiskolas lehettem amikor lattam a filmet, de azota is erdekes modon legalabb hetente dudolom a zenejet, imadni valo kis film volt ez akkoron.
perry 2009 jan. 22. - 08:50:59 Előzmény mérlegelõ
'976- ban magam középiskolás voltam , beléptetve a KISZ- be és ragozva a semmit.
Uniformizált mondatok, egyen gondolatok sûrûjében egyszer csak olyan volt a Bohóc a falon , mint valamilyen sziget a szárazföldön, egy kicsit megemelt jelen, egy kicsit játék és egy kicsit színház a filmben.
Kicsit többet gondoltam bele , hogy a munka ünnepén milyen
lenne üres transzparenssel felvonulni?
Vagy mi lenne ha mi is elvonulhatnánk egy lepukkant házba , de az csak a mi ifjú világunk lenne.?
A Sándor Pálra jellemzõ ironikus, kissé groteszk képi világot ott és elõször sikerült megtapasztalnom, nem gondolva, hogy ennek a filmnek a köpenye alól , fog majd kibújni Minarik, Miss. Arizona, vagy a Ripacsok és a Szabadíts meg a gonosztól.
mérlegelõ 2009 jan. 22. - 03:03:57
Elég régen láttam, de kifejezetten tetszett. Ahogy akkoriban fogalmaztam, az "üdesége" és a
"szokatlansága"; összeségében eredetisége, ami miatt "magasabb polcra" helyeztem magamban!
bourne 2009 jan. 21. - 04:04:18
nekem nagyon tetszett a film és csodálkozom rajta, h senki nem nagyon emlékszik rá ... pedig tényleg nagyon aranyos ...

a legjobb amikor az üres transzparensekkel futnak