A tízrészes, hetente jelentkező 30 perces magazin az első, országos csatornán jelentkező, a borkultúrát népszerűsítő műsor-sorozat, amely a bort kedvelő és a bor iránt érdeklődők eddigi legszélesebb köréhez jut el. A műsor célja, hogy bemutassa milyen sokszínű a bor világa. Külön hangsúlyt fektet a bor és a gasztronómia elválaszthatatlan egységére. Bor és gasztro rovatában megmutatja, mely borokhoz milyen ételeket válasszunk. Vannak-e alapszabályok, melyek a leggyakoribb tévhitek. Bemutat híres borkedvelő és borhoz értő embereket, ismert és még felfedezésre váró pincéket. Bor és más rovatában szó lesz a bor és a művészet, a turizmus, a wellness, és pl. az egyház kapcsolatáról. A műsor beszámol a legfrissebb borhírekről, rendezvényekről, borversenyekről, s bevezeti a nézőt a kóstolás rejtelmeibe is. Melyik bort hogyan, hány fokosan, milyen pohárból kell kóstolni. Hogyan válasszuk ki kedvenc borunkat? Mi az, amit egy kezdő is megérezhet és felfedezhet a borban? A fiatal iparművészek által tervezett műsor-arculat, a legújabb európai trendeket követő, tapasztalt televíziósokból álló stáb garancia arra, hogy a műsor-sorozat hasznos, izgalmas és egyben szórakoztató boros élményt nyújt majd nézőinek.
Figyelem: A beküldött észrevételeket a szerkesztőink értékelik, csak azok a javasolt változtatások valósulhatnak meg, amik jóváhagyást kapnak. Kérjük, forrásmegjelöléssel támaszd alá a leírtakat!
Hozzászólások
hzsolt
2011 dec. 11. - 20:17:22
Van aki kifelejti a szõlõt, van aki meg elírja az aszút...
Gondolom azt természetesnek gondolta, hogy a bor szõlõbõl készült...
Én személy szerint örülök, hogy nincs 2 puttonyos aszú... Az aszú legyen édes, mézes, illatos - ha lehet legalább 5 puttonyos!
@fredi60: Köszönöm a kiegészítést. A link szerint 1945 elött valóban volt 2 puttonyos aszú. Ez nekem új, de jó pap is holtig... kóstolnék ilyet, ha lenne manapság.
A mai adásban Tokaj - Hegyaljáról volt szó. H. Á.-tól elhangzott a mûsorban egy tévedés, miszerint van 2 puttonyos aszú. 2 puttonyos aszúról nem tudok, legalább is kereskedelmi forgalomban biztos nincs.
Hegyalját és Magyarországot is világhírûvé tette - többek között - e nedü, mely a világ legnemesebb édes bora. Az aszúkat már a töppedt szõlõszemek botrytises (penészgomba fajta), nemes rothadásának eredményeként létrejött szemekbõl készítik. Készülhet: furmintból, hárslevelûbõl sárga muskotályból és zétából. Az aszúk minõségének meghatározására az etiketten (borcímke fõoldal) feltüntetett puttonyszámot használnak. A puttonyok száma alapján 3, 4, 5, 6 puttonyos aszú borokról beszélhetünk. Az adott szám mutatja, hogy a 22 kg töppedt aszútésztát (szemet) tartalmazó "puttonyból" mennyit adnak egy-egy gönci hordó musthoz. (1 gönci hordó ûrmértéke 136 liter). Legkevesebb 2 évig tölgyfa hordóban érlelik, ezután szabad csak palackozni. Elõször Lórántffy Zsuzsanna udvari papja, Szepsi Lackó Máté készítette az 1630 - as években. Leszármazottja, Szepsy István, ma is méltán világhírû aszúkat készít. Az aszú természetes édes borkülönlegesség, melynek magas cukortartalma mellett kiegyensúlyozott, karakteres savgerice is van. A minõségét legtovább megõrzõ, (akár 100 év) hatalmas érési potenciállal rendelkezõ nektár.
A mûsor különben szórakoztatóan informatív szerkesztésû, P. A. igyekszik megfelelni a kihívásnak. www.borkultusz.com .
Az értesítések jelenleg le vannak tiltva! Amennyiben szeretnél cikkajánlókat kapni, kérlek, hogy a böngésző Beállítások / Értesítések menüpontja alatt állítsd be az értesítések engedélyezését!
Hozzászólások