Bosszúvágy

Bakancslistához adom
Death Wish
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 96 perc, 1974

Értékelés:

127 szavazatból
Szerinted?

Paul Kersey átlagos, nyugodt és boldog életet él feleségével és lányával. Építészként dolgozik és soha nem szerette az erőszakot. Az élete azonban gyökeresen megváltozik, amikor szeretett feleségét rablók gyilkolják meg, lánya pedig katatóniába zuhan az események hatására. Nem sokkal később Paul egy kézifegyverhez jut, amely akkor is a zsebében lapul, amikor egy éjszaka őt is ki akarják rabolni. Egy lövés, és a rabló máris holtan terül el, Paul pedig rájön, hogy mit kell tennie. Attól kezdve az utcákat járja, veszélyes környékeken bóklászik és alig várja, hogy áldozattá váljon - és megvédhesse magát... Útját hullák szegélyezik, nem kíméli sem a piti zsebtolvajt, sem a kőkemény bűnbandák tagjait, miközben a rendőrség az önjelölt tisztogatót keresi.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Medve90 2020 jún. 05. - 10:42:51 10/10
Hihetetlennek tartom, hogy miket képesek belelátni ebbe a kétség kívűl klasszikus 70- es évekbeli filmbe.Propagandálja az önbíráskodást stb -.- Nyílvánvalóan ez történik a filmben, de könyörgöm ez egy film.Ilyen alapon akkor a Piszkos Harry c. film főszereplője egy fasiszta öntörvényű rendőr, ami szintén egy nettó baromság.A szori maga szuper, a színészek kiválóak, a zene félelmetesen hozza a hangulatát.Eléggé komor és sötét tónusa van, ami mondjuk ilyen történet esetében nem is véletlen.Ráadásul zseniális a film cselekménye is.Jól fel van építve ahogy a törvénytisztelő család apa szépen lassan "bósszúállóvá" válik a családja megtámadása és végső soron megcsonkítása révén elszenvedett trauma következtében.Továbbá nem szabad elmenni a főszereplő, a Paul Kerseyt megformáló Charles Bronson mellett.Bár állítólag nem ő lett volna, ezt a karaktert Bronsonra írták és így senki sem hozta volna utána.Számomra 10/10.
10/10
zimike 2020 jan. 30. - 22:37:44 10/10 Előzmény Midnight67
Én is ezt szerettem eme filmben , MEGTISZTÍTOTTA a várost a férgektől , amire a rendőrség
képtelen volt. Nagyon át lehetett élni a könyörtelen DÜHét .
Hatalmas KULTIKUS FILMMÉ nőtte ki magát ....SOSE FOG ELJÁRNI FELETTE AZ IDŐ !
Hiszen gonosz, szadista emberek mindig voltak és mindig lesznek . Bronzos Csárli
igazi hős ! Ezzel a filmmel megválaszolta , a nagy humanisták kérdését :
Eltöröljük -e vagy ne a halálbűntetést ? ....
Minden férfi megkérdezheti magától mit is tenne ,ha megerőszakolnák és
meggyilkolnák a feleségét vagy a lányát ???
Bedugnád a gyilkosokat valamilyen luxus átnevelő börtönbe - amit a te
adóforintodból építettek - hátha megjavulnak (15-20 év alatt) vagy
valami egészén másra gondoltál ...???
8/10
Midnight67 2019 dec. 15. - 20:27:45 8/10
Jaj de jó, végre adják! Ja, hogy 03:05-kor.. Hogy pusztuljanak meg.
seberla 2019 szept. 15. - 15:44:02
imádtam, ahogy irtotta a férgesét!
offtopic
cellasto 2016 febr. 24. - 18:52:53
olyan a nicked,mint bronson ebben a fimben:

kegyetlen :D
10/10
Kolompár Vinetu 2016 febr. 24. - 18:37:48 10/10
Ez egy jó film, százszor többet ér, mint a mai látványorgazmusra menõ semmik. Ebben van történet, van dráma, feszültség, a fõszereplõ kiváló színész, azonosulni lehet a problémáival, de ugyanakkor belsõ feszültséget is kelt a film morális kérdése, hogy szabad-e bosszúból ölni, van-e joga az embernek az önbíráskodásra, ha a rendõrség már tehetetlen. És hogy a "vagányok" megérdemlik-e a halált, hiszen õket is a körülmények tették ilyenné stb. (bár ezt az utóbbi kérdést a film nem veti fel, csak bennem fogalmazódott meg). A sorozat második része már kevésbé tetszett, a harmadik résznél meg már pislogtam, hogy ez mi a franc... A többi részét már nem néztem meg... De az elsõt mindenképpen érdemes megnézni, mert ez jó film. 10/10
8/10
idõjós1010 2016 jan. 20. - 13:25:53 8/10
Nekem ez bejött nagyon, de azért voltak hibái. Elõször is, New York utcáin valóban ilyen mérvû bûnözés hullám söpört volna végig a hetvenes évek derekán ? Gyakorlatilag minden késõ este kószáló emberre jutott egy huligán, vagy tolvaj. Számomra ez eltúlzottnak, és hihetetlennek tûnt. SPOIILER Estérõl estére belebotlott valakibe, anélkül hogy kereste volna a bajt. No meg aztán a feleségét azért szerintem annyira nem verték meg, hogy túl ne élhesse az esetet. A másik problémám az volt, hogy hát a sajtó mindig nagyon ügyes. Amikor õt beszállították a kórházba, akkor is rögtön ott teremtek, és máris kispekulálták, hogy bizony valószínûleg õ az elsõ számú gyanúsított, de komolyan úgy gondolta a rendõrég, hogyha õ hirtelen felszívódik, azután majd nem nyomoznak utána. Nem lesz gyanús a sajtónak ? Pláne ha odaát is feltûnik az a legendás Büntetõ ? Az is érdekelt volna, hogyan talált rá a rendõrség, mert a lövöldözés eredeti helyszínét bizony elhagyták már jócskán. A két holttest tõlük jóval messzebb volt. Oda kellett volna sietnie a rendõröknek. No mindegy. Mindezek ellenére nekem tetszett.
ujvareg 2015 dec. 16. - 23:55:44
Alapmû akár csak az utána következõ két rész!! Manapság már nem készülnek ilyen erõs filmek. Bár a sztorit sokszor lerágták.
10/10
trebihun 2015 febr. 06. - 21:31:21 10/10 Előzmény -pandy-
Hamar bevégzi a sikátoros jelenetben :-).Ja és Jeff Goldblumnak is ez a filmes bemutatkozása .
offtopic
cellasto 2015 jan. 13. - 20:44:09
a második részben pedig laurence fishburne játszik még baromi fiatalon :)
-pandy- 2015 jan. 13. - 17:52:47
Azt vágjátok,hogy Denzel Washington elsõ szerepe ebben volt?
haferi 2014 júl. 09. - 13:12:08
Az a gond, hogy a filmbõl kivágták azt a részt, amiért a bosszúvágy kialakult. Így lehet 12 éven felüli. Ha ezt nem tették volna, akkor a hülye rendeletek miatt csak 22 óra után vetíthetnék.
olahmiki1959 2014 márc. 03. - 20:45:52
Jézusom!
Most néztem bele, a film is 12-es karikával megy, meg az ismertetõt is azzal jelzik.
Akkor el lehet képzelni...
Hogy ennek így mi értelme?...
Tibag05 2014 márc. 03. - 15:36:26 Előzmény dzoltanl
"nem kíméli sem a piti zsebtolvajt, sem a kõkemény bûnbandák tagjait,.."


"Azért még sem lenne jó,ha az állampolgárok kezükbe vennék így az igazságszolgáltatást,"
DE!! jÓ LENNE!!
NE MONDD ha sors ne adja párod, pláne gyereked ölnék meg, ha tehetnéd - nem akarnád kinyírni a tetves rohadékot!
HÁT ÉN IGEN! és SOKAN VAGYUNK ÍGY!!! Szemet szemért! Nincs kegyelem!
10/10
5i 2014 márc. 03. - 14:10:46 10/10
Nagyon jó film!
A zene is odavág!:-)
Igazi alapfilm ez is a VHS-kórból.
DE sajna gondolom új szinkronnal és nagyon megvágva(19h 12-es karika) adják le...:-(
vargasándorgyõr1979 2014 febr. 20. - 21:38:49
Mai napig aktuális témát feszegetõ alapfilm.
James Uram Benson Madame 2013 szept. 10. - 21:34:54 Előzmény Csonger
Nem gagyi a szinkron, már csak a nagy nevek miatt se, hanem az is kordokumentum. Pont az ilyen dolgok miatt, mint a "vagány" használata (gondolom, a "huligán" már elavult volt, a "csöves" meg talán még nem annyira volt elterjedt) - ez olyan, mint a Pokoli toronyban a "cheeseburger=sajtos szendvics". De vágatlanul amúgy még mai szemmel is elég durva az elején a kulcsjelenet, gondolom ez a film csak néhány moziban ment annó este 10-kor nálunk.

A zenét érdekes módon senki nem említi, nagyban hozzájárul a film nyomasztó atmoszférájához. És ami vicces volt: talán kicsit az akkor még nem annyira elharapózott PC-t is kifigurázza a film az értelmiségi party jelenetben ("miért szinte csak fekeéték"). A kalaptûs nagymama meg ezer pont :)))
Csonger 2013 márc. 21. - 15:48:17
'74-es film! Amerikában már akkor nyomatták a tévében a reklámokat, hogy milyen banktól lesz boldog az életed! Úristen! Ezért szeretem ezeket a régi amerikai filmeket nézni. Érdekes látni, hogy ott már milyen régóta megvannak azok a dolgok, amik bennünket csak az utóbbi években kezdtek körbevenni.

Viszont erre a filmre már nagyon ráférne egy remake. Amúgy nem vagyok híve a remake-eknek, de a Bosszúvágy túl jó sztori ahhoz, hogy egy ilyen, a mai közönség számára ingerszegény film maradjon. A rosszfiúk mind idiótán öltözködõ hülyegyerekekként vannak ábrázolva; az erõszakos jelenetekben ordít a rikítóan piros mûvér és az eltúlzott mozdulatok. Ha a film elején levõ megerõszakolást úgy viszik vászonra, mint pl. a Visszafordíthatatlan esetében, akkor már érthetõ, hogy miért hal meg az anyuka, és miért kap akkora sokkot a lány. Így azonban egy nagyon vérszegény jelenetet látunk csupán (szó szerint), ami ma már sajnos gagyinak tûnik.

A gagyi érzetet növeli a magyar szinkron lagymatagsága. Beleélés nélkül, színpadiasan beszél mindenki. Arról nem is szólva, hogy nem egyszer látszik, hogy a színész szája mozog, hangot viszont nem ad ki.

Érdekessége viszont a szinkronnak, hogy a "vagány" szót egész más értelemben használja, mint amit én megszoktam. Itt a vagány nem azt jelenti, hogy laza, vagy menõ, hanem hogy bûnözõ, zsivány, gazfickó.

Azt viszont nagyon furcsállom, hogy a fiatalember az apósát konzekvensen apának szólítja. Én nem tudnám apának hívni az apósomat...
olahmiki1959 2013 jan. 09. - 01:18:15
Ma direkt belenéztem a Film+-ba, "természetesen" az ominózus rész teljesen, gyalázatosan, és nagyon amatõr módon, az élvezhetetlenség határát súrolva lett kivágva a filmbõl.
Az egésznek a drámaisága veszett el, egy értelmetlen, kapkodó mozdulatokból álló, összefüggés nélküli képsort láttam.
Így semmi értelme nincs leadni a filmet, ráadásul ma már a legnaturálisabb trancsírozásokat is premier plánban mutatják, mint például a Fûrész sorozat, a Texasi láncfûrészes gyilkos, vagy akár a Végsõ állomás sorozat filmjeit, ha példának vesszük.
Egyáltalán, ez a filmekbõl való kivágási mánia nagyon jó lenne, ha megszûnne, és nem lennénk kiszolgáltatva ostoba, szemellenzõs emberek, begyepesedett világnézetû cenzorok kényének-kedvének.
És az is jó lenne, ha végre felnõtteknek tekintenének bennünket, nézõket.
Tibag05 2013 jan. 08. - 15:44:24 Előzmény vizipok56
EZ AZ vizipok56 !!!!
Végre valaki egyetért!
Repes az igazságérzetem mikor irtják a férgesét!!!
Összes hozzászólás