Call Girl

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott svéd-norvég-finn-ír filmdráma, 140 perc, 2012

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

1976, Svédország. Egy nem kevés politikai befolyással bíró asszony call girl hálózatot működtet, amelyben számos kiskorút is foglalkoztat. Ügyfelei között számos magas rangú tisztségviselő, politikus, sőt miniszterek is szerepelnek. A beszervezett tinédzser lányok számára a nevelőintézetből való szabadulás reményét kínálja a gyors pénzszerzési lehetőség, imponál nekik az éjszakai élet, az új ruhák, az ital és a drogok. Ám a hatóságok kitartó nyomozással, lehallgatásokkal egyre több bizonyítékot gyűjtenek be a kiskorúakról, valamint ismert klienseikről. A választásokhoz közeledve az államhatalom számára is mind kínosabbá és titkolnivalóvá válik az ügy.
A Call girl megtörtént eseményeken alapul: az egész Svédországot megrengető hetvenes évekbeli prostitúciós botrányt dolgozza fel.
Bemutató dátuma: 2013. december 5. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Aspen Thorin
Dagmar Glans
Sören Laurin-Wall
Iris Dahl

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
4427 2013 dec. 15. - 23:29:26 8/10
Svédországban nagy botrány volt ez a film. Ugyanis a volt min.elnök, Palme családja beperelte a film készítõit.
Bõvebben itt:
http://cineuropa.org/nw.aspx?t=newsdetail&l=en&did=230188
http://www.thelocal.se/20130314/46720
http://www.thelocal.se/20130103/45408
8/10
4427 2013 dec. 10. - 18:36:20 8/10
Legutóbb a Mûvész mozi nagytermében egy kiváló török filmen (Az õrtorony) hárman voltunk.
Most, ezen a filmen (szintén nem csúcsidõben) legalább tízen.
Nem hinném, hogy bárki is csalódottan állt volna fel. Kiváló kórkép a 70-es évek képmutató nyugati demokráciájáról.
blindemouse 2013 dec. 09. - 09:45:40
Volvo, cigi, koko.

Furcsa mennyire felkapott lett ez a callgirl téma, alig pár hete néztük meg a francia kiadást, illetve a hétvégén az egyik ker adó is mûsorra tûzött egy hasonló téma köré felépített kémsztorit. De nem ez volt az indíttatás, egyszerûen csak nem volt jobbnak tûnõ film, így beültünk erre.
(Versenyben volt még az Üstökös a Mumin-völgy fölött, azon legalább jól szórakoztunk volna.)

Talán ha svédek lennénk, akkor érdekes lehetne, hogy hogy is volt ez úgy 40 éve, milyen huncut vagy disznóságokat is csináltak ezek a politikus nagyurak, ejnye-bejnye, és hogy még a

spoiler




nagyfõnök is, nahát, pedig róla még sétányunk is van elnevezve, még ilyet ...
Bár önkritikus a rendezõ is a filmbe beemelt törvényjavaslat idézéssel, mit is várhatunk, ha az a bizonyos szexuális bûncselekmény korhatára 14 évrõl csökken le 10 évre éppen.
Bár az is lehet, hogy az északi társadalmak általunk csak hallomásból ismert liberalizmusa miatt, lehet hogy ez arrafelé semmi megütközést nem kelt.

Ráadásul még csak svédül sem tudunk, úgy kell figyelni a képaláírást, mintha valami egyiptomi krimit néznénk, hogy na most akkor ki kivel is van végül. Ami azért két és fél órán keresztül dögunalom.

Thrillernek nem mondanám, szex csak ultra soft módon, a 70-es évek szín és divatvilágának kicsit erõltetett bemutatása sok, és legfeljebb is csak mosolygunk a férfi alsókon, semmint annak lenne bármilyen dramaturgiai szerepe.

Azt gondolnám, hogy a film bemutatását a Nemzeti Dohányboltok Érdekvédelmi Szervezete finanszírozta, a forgatás során elfüstölt mennyiség valószínûleg a teljes magyar nedo piac éves árbevételének jelentõs része.