Columbo: Vihar egy pohár borban

Bakancslistához adom
Columbo: Any Old Port in a Storm
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai krimi, 91 perc, 1973

Értékelés:

79 szavazatból
Szerinted?

A Carsini fivérek közül Adrian, a szenvedélyes borgyűjtő örökölte a családi borospincét, míg könnyelmű féltestvére, Rick a földet. Amikor Rick bejelenti, hogy a területet el akarja adni egy olcsó, de jövedelmező borokat forgalmazó vállalkozásnak, Adrian megöli, majd alibiként New Yorkba utazik egy díjátadásra. Hazatérve megpróbálja búvárbalesetnek beállítani Rick halálát.

Stáblista:

Szereplők

Columbo hadnagy
Adrian Carsini
Joan Stacey
Enrico Guiseppe Carsini
Karen Fielding

Hozzászólások

Szerinted?
csabaga 2015 szept. 19. - 16:22:17
Az az elsõ Columbo széria utolsó epizódja."Eddig és ne tovább!"
gladiolus 2015 szept. 19. - 15:09:00
És akkor a jó öreg C. a munkaügyi központban kötne ki. :-)
gladiolus 2015 szept. 19. - 15:06:48
Ahha..igazad van, valami most rémlik,erre már nem emlékeztem, hogy Columbo küldte az üzenetet, régebben láttam ezt a részt. De azt bírom, hogy ezek a dolgok félre is sikerülhetnének, de Columbonak mindig bejönnek.Meg persze a forgatókönyv is rásegít erre, hogy ugye ne fordulhasson elõ az, hogy a nõ éppen nem viseli a karperecet a kellõ idõben. :-)

Igen, a kis öreg sakkozót én is nagyon sajnáltam, mert csupa jóindulat volt, és szerintem õt már nem a nyerés érdekelte, hanem pont a tudást akarta átadni ennek a szerencsétlen Claytonnak, mert látott benne fantáziát, de Clayton nem vette a lapot.Pedig azzal, hogy talált volna magának egy vérbeli jóbarátot a kis öreg személyében, boldogabb lehetett volna, mint azzal, hogy elsöpörte a színrõl.Dehát ehhez fejlõdõképes lelkivilág kell, és ez Claytonnak nem volt meg.

Egyébként ezekben a filmekben pont mindenki úgy jó, ahogy van, mert a krimi alapvetõ mozgatásához elengedhetetlenül szükségesek a romlott karakterek, nélkülük ugyanis nem történnének bûntények. :-)
Caffe 2015 szept. 19. - 12:58:10
Azert az a csipogo nem veletlenul szolalt meg, Columbo kuldte az uzenetet, mert tudta, hogy a nonek is volt ilyen karperece. Az a ffi hibaja volt, hogy a non hagyta a mukodo csipogot.

A sakkozo tortenetben hallokeszulekes sakkozo szamomra taszito volt, ellentetben jokedvu eletet elvezo oreggel, akit kegyetlenul meggyilkolt. Plusz, nem fejtettek ki reszletesen, de a volt baratnojevel is szemet modon viselkedhetett
gladiolus 2015 szept. 19. - 06:33:20 Előzmény K. Judit
Köszi az ír terrorístás részt, azt még meg kell tekintenem. Mintha kimaradt volna az eddigi repertoáromból. Úgy látom, hogy a hozzászólások alapján a bortermelõ inkább a nõknek unszimpatikus, mi értjük miért. A férfiak ezeket a tényezõket nem érzékelik annyira, és õk más szemszögbõl ítélik meg.

Ez a befalazós nagyon jó rész, ha jól emlékszem, ez a Columbo farkast kiált címû. Az ebben szereplõ negatív hõs-akit Ian Buchanan alakít-is elviselhetetlenül gennyes alak számomra, de a sztori hihetetlenül jól sül el. Columbo-nak még szerencséje is van általában, mert ehhez az kellett, hogy a falban éppen megszólaljon a halott nõ karperecén a csipogó.Kiváló.

A Matt két lépésben az egyik legjobb sztori. Emmett Clayton alapvetõen szerintem a fogyatékossága miatt kompenzál, és ezért nem tudja elviselni a vereséget. Megtaláltam ezt a részt a neten, tegnap félig meg is néztem, aztán elaludtam. Ez persze nem minõsítés, mert ez remek epizód, és tudom, hogy a hallókészülékkel bukik le, de ezt még meg kell néznem. Kifejezetten emlékezetesek benne azok a hangulatfestõ betétek, amikor Clayton álmodik, és a sakkfiguráknak Tomlin Dudek fejük van, ez egy kiváló rendezõi húzás. Sajnáltam szegény kis öreget, hiszen tele volt jóindulattal, olyan jóízûen ette a csigát, (nem tudom elképzelni, hogy valaha is ilyen ételt tömködjek magamba), nameg amikor az asztalon a konyhai eszközökkel sakkoztak-szóval ez egy remekmû.
csabaga 2015 szept. 18. - 18:07:14
A sakkozó nekem nem volt szimpatikus,a másik lottónyereményét ellopó,ezért ölõ az egyik legellenszenvesebb.
És van egy Columbo epizód,ahol a végén meg akarják ölni...
Caffe 2015 szept. 18. - 14:39:31
Az RTL+ on megy minden nap 23 oratol a Columbo valamelyik epizodja.
LexH 2015 szept. 18. - 12:50:09
Azt hiszem, a legjobb Columbo-filmek gyilkosai kétarcúak: szimpatikusak és ellenszenvesek, amivel gyakran zavarba is hozzák a nézõt. Ilyen például Johnny Cash a Hattyúdalban, Celeste Holm a Régimódi gyilkosságban vagy John Cassavetes a Fekete etûdben.
Egyértelmûen ellenszenves viszont Roddy McDowall a Rövid szivarban és Hector Elizondo a Diplomáciai mentességben. Utóbbi akár közép-európai politikusnak benevezhetne a kétarcúságával, az értékrendek közötti hintázásával taktikázásával, s végsõ kétségbeesésével; attól rettegve, hogy tetteiért hazájában kell majd meglakolnia.
K. Judit 2015 szept. 18. - 09:47:41
7/5. Összeesküvõk
(Ír terroristás rész)
Megnéztem a listát, amit küldtél :)

A hollywoodi filmrendezõs epizódban vagy házastársak voltak a nõvel akit megölt, vagy üzlettársak, vagy mindkettõ. És a nõ (vagy feleség) válni, szakítani akart, a pénzét is vitte volna, nem akarta a továbbiakban finanszírozni a férj kicsapongó életét. A filmrendezõt váratlanul érte, hiszen azonnal el is akart utazni, sietni kellett. Az utódja már megvolt, a manöken, aki eljátszotta a szerepét. Ha jól emlékszem, a holttest nem volt meg, ezért ásatta fel Columbo az egész birtokot. Végül befalazva találták meg.

Az, hogy C. melyik gyilkost érti meg jobban, a rendezõtõl is függ. (Például nekem a boros gazda nagyon ellenszenves volt.)

A sakkozós rész (2/7. Matt két lépésben) elõzetesét mostanában láttam valahol, biztos leadta valamelyik csatorna.
gladiolus 2015 szept. 18. - 06:38:18
Az énekes nekem sem volt ellenszenves, mert a felesége tudatosan lehetetlenné akarta tenni és annyira undorítóan végletes pszichikai terrort alkalmazott, hogy nem csodálom, hogy a pasi megölte. A nõ magának köszönhette, nem hagyott más választást a viselkedésével.
Johnny Cash dalai külön emelték a színvonalat.

Egyébként az egyik kedvenc negatív szereplõm William Shatner a Pillangó a sötétség árnyékában c. epizódban. Shatner és Falk hatalmasat alakítanak együtt az elsõ perctõl az utolsóig, és Shatner tökéletes a gyilkos szerepében.

A sakkozós epizódot már jó lenne újra nézni, de meg kell keresnem, mert legutóbb azt hiszem, nem volt elérhetõ a neten.
Sonny Crockett 2015 szept. 17. - 21:31:21
Az a country énekes Johnny Cash,minden idõk legnagyobbja. :)
Egyébként egyetértek,a Hattyúdal pont olyan epizód,ahol a gyilkosnak szurkol az ember.Bár nekem ez a Carsini sem volt ellenszenves,ahogy Emmett Clayton,a sakkozó sem.
csabaga 2015 szept. 17. - 20:35:30
Nekem az a country énekes sem volt ellenszenves az ejtõernyõvel.A hozzátartozói annál inkább.
gladiolus 2015 szept. 17. - 18:22:11
Megpróbáltam az általad leírt szemszögbõl újranézni Adrian Carsini személyiségét. Némileg lehet finomítani valóban, mert nem született gyilkosról van szó, viszont ennek ellenére elég drasztikussá fejlõdött..Én azt gondolom, hogy még édestestvérek között is elõfordulhat, de féltestvérek esetén sok esetben törvényszerû, hogy a közös szülõ halála után az örökösödés kapcsán eldurvul a helyzet.Itt Apuci cseszte el a dolgokat. Nem szerencsés, hogy az egyik testvérnek csak pénzt ad, azaz Carsininek, az Öccsének meg csak a birtokot hagyja. Mindkettõt fele fele arányban kellett volna elosztani, mert akkor mindkét félnek esélye lehetett volna az elõrejutásra. Ugyanis ha megnézzük, egy birtok nehezebben mozgatható, mint a pénz. Így eltolódtak az arányok. Azt hiszem, mindkét fivér jellemében voltak hibák, az viszont közös, hogy mindketten elherdálták a pénzt haszontalan dolgokra. Mert a kocsikra vagy a nõkre való költés éppolyan értelmetlen lehet, ha aránytalan, mint az, ha valaki irdatlan összegeket durrant el olyan borokra, amiket tényleg soha nem iszik meg senki. Ennek mi értelme van?
A hibát Carsini jellemében ott látom, hogy szakmailag hihetetlenül önelégült volt, és ez olyan fokra jutott nála, ami nem tekinti problémának, erkölcsi gátnak egy élet kioltását. Én úgy gondolom, hogy semmiféle bor, zenemû, könyv, autó vagy bármi más, amit önelégült gõggel imádnak egyesek, nem lehet elég indok és feloldozás egy emberélet kioltásáért, pláne, ha az a testvérünk élete. A felindulás valóban hirtelen volt, és az ütés is, de Rick még utána hosszú ideig élt, és ha a bátty jó ember lett volna, és ahogy Te írod, nem lett volna vele semmi baj, akkor egy ponton meg kellett volna állnia, és kórházba kellett volna vinnie az öccsét. De nem. Hagyta, 60 fokba bezárva, lassan megfulladni. Én ezt továbbra is jellemhibának tartom.
A bort az étteremben, ha nem jó, valóban joga van visszaküldeni egy vendégnek, és joga van kérni egy másikat. De õk elég jelentõs mennyiségû kaját megettek, és vannak fokozatok. Nem az a helyes fokozat, hogy ilyen esetben az egész számlát nem fizetjük ki.
Tehát a lényeg, hogy Carsini túlzásait, végleteit és a mérhetetlen gõgöt, amivel a bortermelését minden fölé helyezi, ez nem engedi elfogadhatónak éreznem azt, hogy ezzel az emberrel nem volt semmi baj.

Igen, a Gyilkosság, füst és árnyak epizódban a filmrendezõ Alex Brady egy végtelenül tenyérbemászó alak. De ha jól emlékszem, a nõ, akit megölt, nyilvánosságra akart hozni valamit-már nem emlékszem, meg kell nézni újra.

Ami még nekem nagyon tetszett, a Columbo a rendõrakadémián. Ahol is a két begõzölt egyetemista szakadatlanul azon fáradozott, hogy Columbo-t megszégyenítse. Na, ott nagyon kellemes volt a vég, amikor is végre rajtavesztettek, és Columbo lezárta a dolgot azzal, hogy : "Végeztem, le vannak tartóztatva". Igen, Columbo sokszor lojális az éppen aktuális gyilkossal szemben, de néha azért neki is vannak személyes érzései, ami érthetõ is. Pl. Abigail Mitchell-t még õ is megszerette és ezt ki is emelte. Az ír terrorista melyik epizódban van? Ez most nem ugrik be.
csabaga 2015 szept. 16. - 17:15:16
Ennek az embernek volt egy hobbija,hírnevet,megbecsülést szerzett vele és ezt akarta a playboy testvére lerombolni.
Szerintem nem agresszív természet,a légynek sem tudna alapvetõen ártani.Ezt Columbo is látja,beleérez,mit is gondolhatott.
Mikor megzsarolják,más gyilkosokkal ellentétben eszébe sem jut megölni a nõt.A végén még mondja is,jobb,hogy lebukott,már úgysem bírta volna sokáig.
Hogy kikel az ihatatlan bor ellen?Ez teljesen normális.Én is visszaküldöm a kozmás ételt.

Ez a történet könyv alakban is megjelent.

Összehasonlítva a sok-sok körmönfont,tettét gondosan elõre kitervelõ és aljas gyilkossal,akik igen gyakran léha,esetleg még háborús bûnös alakok,ez az ember a normálisak közé tartozik.

Érdekes megnézni Columbo mennyire máshogy viszonyul a tettesekhez.Még az ír terroristára sem haragszik,a aranyifjú filmproducert viszont szinte megalázza a végén.
gladiolus 2015 szept. 16. - 06:57:25
Igen, szerintem sem érdemelt különösebb részvétet. Ennek a pasasnak nem voltak emberi érzései. Elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen a világban nagyon sokat nyom a latban, hogy az ember mennyire magabiztos. Ahogyan az étteremben felcsattant, és az agresszív viselkedésével elérte, hogy ne kelljen kifizetni a számlát. Én nem lennék ennyire bátor. Azt hiszem, ezt csak olyan ember meri megtenni, akinek van egy olyan háttere, hogy már nem mernek neki visszadumálni. Egyébként jó fejek voltak a pincérek, hogy így asszisztáltak a csõbe húzáshoz, az a rész nagyon tetszett. Persze el tudom képzelni, hogy ha nem a lebuktatás lett volna a cél, akkor igenis ki kellett volna fizetnie a számlát.

A titkárnõ céljait nem értem egészen. Valóban képes lehetett szeretni ezt az embert, vagy csak anyagilag szerette volna bebiztosítani magát? Nem tudom eldönteni.

De egy biztos. Carsini nem szeretett senkit magán és a csodálatos borain kívül, és ez esetben nagyon örültem, hogy belebukott.
Caffe 2015 szept. 15. - 22:13:18
Igen, s talan a hirnev, de inkabb az eszelosse fokozott hobbija, hivatasa. De valamiert megis csak megkapta az ev bortermeloje cimet.
Az is taszito volt, amikor kimondat, az 5 ezres.bort elsosorban azert vette meg, hogy ne legyen mase, tipikus emberi gyarlosag.
Legjobban azonban az zavart, hogy valojaban egyaltalan nem banta ezt a gyilkossagot, mar szinte debilnek tunt a bor iranti rajongasa, lelkesedese miatt, mas tenyleg nem is erdekelte, igy engem picit zavart Columbo fene nagy egyutterzese, szimpatiaja.
gladiolus 2015 szept. 15. - 19:47:40
Lehet, hogy a bortermelõ nem kitervelten ölt, de aztán elég rendesen belendült és igencsak a kegyetlenségig fokozta a tennivalókat. Ha szimplán megölte volna, akkor azt mondom, hogy legalább gyors lefolyású volt. De õ otthagyta a tesót napokig a 60 fokban megfulladni, ami egy lassú kínhalál és szerfelett kegyetlen.Fõként a testvérével szemben.

Abigail Mitchell kitervelte, igen. Ott is fulladásos halálról volt szó. De egy olyan emberrel szemben tette, aki gyakorlatilag vízbe ölte a saját feleségét, Abigail Mitchell egyetlen unokahúgát, akit gyermekeként szeretett és a rendõrök hanyag munkája miatt sosem kapta meg a büntetését. Valamelyest meg lehet érteni az idõs hölgy indokait.

Robert Culp zseniális volt Brimmer magándetektív szerepében a Besegít a halálban, amit említesz, az az egyik legjobb sztori, szeretem. Fõként az tetszett, mennyire szerette volna Columbo-t egy állásajánlattal félretenni az útból. :-)
gladiolus 2015 szept. 15. - 19:37:07
Valahogy nekem úgy jött le ez az egész, hogy a bortermelõ elég sok pénzt elköltött az örökségbõl, tehát nem a saját maga által termelt pénzbõl arra, hogy olyan borokat vegyen, amiket feltesz a gyûjteményébe, és még csak meg sem issza. Az ingatlant az öccse örökölte, neki is szüksége lett volna pénzre, de gyakorlatilag a kopasz testvér nem adott neki teret az érvényesülésre semmilyen szinten, mert a bortermelés is azon a telken folyt, ami az öccs tulajdona volt.

Nem igazán a termelés érdekelte kopasz bátyót elsõsorban, mint inkább ez az értelmetlen gyûjtögetés.
Caffe 2015 szept. 15. - 18:05:22
Háát, azért azt nem mondhatnám, hogy nem kitervelten ölt, uis elõször leütötte a féltestvérét, utána szépen megkötözte, otthagyta a pincében meghalni, aztán bedobta a buvárruhában a tengerbe, mi ez ha nem hidegvérü gyilkosság?
A két testvér a két végletet képviselte, a hedonista öccs és a bortermelõ õrült báty, de volt bennük közös: mindketten csak költeni szerettek, miközben a bortermelõ legalább értéket is teremtett, ha egyáltalán, nem volt egyértelmü, hogy a borgyüjteményét termelte vagy vásárolta innen - onnan.
csabaga 2015 szept. 15. - 17:42:12 Előzmény gladiolus
Én azt a bortermelõt sajnáltam a legjobban,hiszen õ még csak nem is kitervelten ölt.Az az idõs asszony viszont igen,és nagy kegyetlenséggel.
Sajnáltam még a magándetektív iroda vezetõjét egy másik epizódban,hiszen ott baleset történt,nem akarta megölni a nõt.Voltaképpen egy halált okozó könnyû testi sértéssel lehetett volna megvádolni nálunk.
Összes hozzászólás