Csernobil emberei

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 28 perc, 2005

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

1986. április 26-a, a nap, amely megváltoztatta a világot. Az akkori szovjet-ukrán területen lévő Csernobil városában, a Leninről elnevezett atomerőműben bekövetkezett robbanás ugyan közvetlenül "csak" mintegy félszáz emberéletet oltott ki. A sugárzó anyag levegőbe, talajba jutása viszont legalább másfélmilliónyi áldozatot követelt a katasztrófát követő években világszerte. Összességében pedig - hozzávetőleges becslések szerint - a csernobili baleset legalább ötmillió ember életét változtatta meg gyökeresen. Nem szólva a néma szenvedőkről, a környéken élő állatokról és növényekről. Az erőmű területén, valamint Csernobil városában ma is több százan élnek és dolgoznak, a külföldi vendég pedig akár utazási iroda segítségével is eljuthat a Halál-Zónába.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
wrexx 2012 dec. 02. - 14:45:27 Előzmény Ford Mustang
Úti társ kerestetik Csernobili túrára!

Jövõ márciusi túránkhoz keresünk emberkéket!A túra költsége ~120E huf,melybõl most kellene meg venni a repülõjegyet,ill 50dollár foglalót küldeni az utazási irodának,ill a foglaláshoz útlevél szükséges.A többi összeg a helyszínen fizetendõ.

A túra 2103 március 22-25.(hétvége) között lesz,lenne.Jelenleg Salgótarjánból és Miskolcról vagyunk résztvevõk.Jelentkezni a picidriver@totalcar.hu email címen lehet.
Ford Mustang 2011 szept. 24. - 19:12:46
A csernobili atomkatasztrófa '86 április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerõmûben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki után a legsúlyosabb katasztrófa. A védõépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyezõdtek, kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék kb. 60%-a Fehéroroszországban hullott le.
<---- a jelenlegi szarkofág a reaktor tetején