Dankó Pista és utódai

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 40 perc, 2003

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az ismeretterjesztő film Dankó Pista és utódainak pályafutásán keresztül mutatja be az egykor fénykorát élő cigányzene útjait. A legszebb dallamok csendülnek föl híres prímások, neves előadók tolmácsolásában, miközben fölelevenedik a magyar nóta egy évszázados útja Dankó Pistától napjainkig.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 aug. 01. - 15:06:57 Előzmény ehajno
Valóban ellentmondás, de (sajnos) akárki akárhogy magyarkodik mostanában, valójában amerikai popkulturális-fogyasztói társadalmi szinten, felszínességen mozog mindkettõ.
Nem véletlen az amerikai tanácsadók jelenléte itt vagy ott...
Jelszavak és tömegtársadalom - kéz a kézben járnak...
adamnagysweetmovie 2013 márc. 13. - 22:08:58 Előzmény feketevipera
Cigányzene, magyar nóta - ez (amennyire tudom, sajnos nem eléggé) szervesen összetartozik, elválaszthatatlan. Lásd Jávor Pál filmes és civil duhajkodásait.
feketevipera 2011 aug. 05. - 22:19:21 Előzmény ehajno
Végül is valóban akadnak olyanok, akik nem tudnak se nótát, se népdalt, mert beszippantotta õket a külföldi "kultúra", de gyakran a felnõttek sem tudják, hogy amit éppen hallanak, az micsoda. Sokan azt mondják: "én bizony egyetlen nótát, népdalt se tudok, nem is szoktam énekelni", aztán ha meghallanak valami közismert dallamot, akkor csodálkoznak, hogy "jé, hát én ezt ismerem". A fiatalok meg legfeljebb a "Matyi és a hegedûs" szinten tinglitanglizó bandák révén ismerkednek meg ezekkel a zenékkel, amelyeket az elõadóik eltorzítva, tuc-tuc förmedvényekké átoperálva szólaltatnak meg, és ezek a fiatalok hiába mondják, hogy "népdal, meg nóta, ugyan már, azokat csak a vénemberek hallgatják", fogalmuk sincs arról, hogy amit hallanak, az lényegében véve gyakran "modernizált" magyar nóta. Szóval szerintem ott a baj, hogy nem tudatosodik az emberekben, mit hallgatnak. Az iskolákban tanítanak ugyan népdalokat (még esetleg egy-egy nóta is akad), de a gyerekek 99%-át nem érdekli, és otthon sem tanulnak semmi ilyesmit a szülõktõl. Pedig ez az örökség valahol ott él bennünk, én is sokszor tapasztaltam, hogy ha valamilyen kötetlenebb összejövetel van, elõbb-utóbb úgyis a nótaéneklésnél kötnek ki az emberek.
ehajno 2011 aug. 04. - 23:02:37
Nem láttam a filmet, a Déryné Színház elõadását láttam valamikor régen, de valóban akkor volt az aranykor. Nekem Dankó Pistáról csakis a "magyar nóta" szó jut eszembe. Sokan kiteszik a magyar zászlót a házukra, de mi hallatszik ki az ablakon, nem magyar nóta, vagy valamilyen magyar zene, hanem rap, hip-hop zene. Nekem nagyon visszás ez a kettõsség. Az iskolai énekórákon fogalmam sincs, hogy mit tanítanak az ífjúságnak, de egy 12 éves gyerek ne tudjon egyetlen egy magyar nótát, vagy népdalt?! Elkeserítõ.
feketevipera 2011 aug. 04. - 14:43:06
Nekem volt némi hiányérzetem, miután annak idején megnéztem a filmet. Talán többet is foglalkozhattak volna a híresebb prímások életével, még ha az valószínûleg a játékidõ rovására is ment volna, de azt hiszem, maga a mûfaj is szinte kivesézhetetlenül gazdag, és rengeteg dolgot lehetett volna elmondani akár a nótáról, akár az elõadókról vagy a nótaszerzõkrõl. Egyébként egyetértek azzal, hogy még az az ember is ismer egy-két nótát, aki azt hiszi, hogy egyet sem tud. Lehet vitatkozni azon, hogy a nóta mennyire kommersz mûfaj, de azért tagadhatatlan, hogy akarva-akaratlan bennünk él. Már nem emlékszem, kinek a szájából hangzott el a mûsorban az a megállapítás, hogy Dankó Pista korában élte a nóta az aranykorát, és utána jött az ezüstkor. Manapság már nem igazán születnek nagy "slágerek", kiemelkedõ nótaszerzõ is kevés akad, az elõadók közül pedig lassan kihalnak a nagy öregek. A filmbõl mindenesetre valamelyest képet kaphatunk sok dologról, és az elhangzó nóták miatt is érdemes megnézni.