Drezda - A pokol napjai

Bakancslistához adom
Dresden
német háborús filmdráma, 180 perc, 2006

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

1945 januárja. A háború legreménytelenebb időszaka köszönt a barokk Drezda városára is. Anna Mauth (Felicitas Woll) Drezda egyik külvárosi kórházában dologozik ápolónőként, és éppen eljegyzésére készül az intézet egyik vezető orvosával. Apja, aki szintén orvos, morfiummal üzletel, hogy családját Svájcba tudja menekíteni. A kórház közelében egy angol felségjelű Lancester bombázó zuhan le, az egyetlen túlélő a súlyos sérüléseket szerzett pilóta Robert Newman (John Light), aki a kórház pincéjében rejtőzik el a németek elől. Amikor Anna rátalál, német katonaszökevénynek hiszi, és mindent megtesz a gyógyulása érdekében. Hamarosan egymásba szeretnek, de közeledik az eljegyzés időpontja, ami éppen egybeesik Drezda bombázásával. Az eljegyzést követően a család rögtön elutazna Svájcba, de semmi sem alakul a terv szerint: megjelenik az angol pilóta német egyenruhában, de ekkor már az angol bombázók Drezda fölött repülnek és megkezdődik a történelem egyik legrémesebb háborús akciója. Az angolszász szövetségesek több hullámban szórják bombáikat a városra és a tűztengerben ezrek vesznek oda.
Minden idők legdrágább egyik német produkcióját milliók nézték meg Németországban, majd Európában folytatta sikertörténetét.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
csicso82 2018 nov. 17. - 22:20:21
Furcsa egy világ az hogy agresszorként bombázták London-t lerohanták Lengyelországot megsemmisítettek több millió embert táborokban, de sajnáljuk őket azért mert egy városukat lebombázták.
cellasto 2017 febr. 10. - 21:50:08
és ismét elértünk eme szörnyû dátumhoz...
offtopic
cellasto 2016 jan. 26. - 20:33:51
lassan itt van a szomorú évforuló megint..
persze a sok agyhalottnak február 13 valami idétlen valentin nap
alien1976 2016 jan. 26. - 20:27:43
Egy elfogadható film volt, amely teljesen jól mutatta be a város szomorú pusztulását. Lehetet érezni, látni, hogy nagyon nem sajnálták belõle a pénzt. A szrelmi szálról nem szeretnék sokat írni, az valahogy nem tetszett, de elfogadom, hogy kellett valami amivel felvezetik a bombázást. Ami kimondottan tetszett, azok a régi felvételek bevágása volt.
Persicoe 2015 aug. 08. - 00:55:22
Hát tényleg egy nagy csalódás a film. Egy semmitmondó love story, de a lényegrõl, a drezdai katasztrófa és tragédia nagyságáról, mibenlétérõl semmit nem nyújt. Egyszer nézhetõ, felejthetõ!
annefrank 2013 aug. 22. - 07:47:09 Előzmény pro55
Kedves Pro55!
Egyrészben egyetértek veled abban, hogy a film tökéletesen bemutatja Drezda városának halálát. Másrészt viszont szerintem az erõs túlzás, hogy ez a film limonádé. Maximum nem annyira megrázó, mint a Zongorista, vagy a Perlasca - na persze ezek más szemszögbõl mutatják be a háborút - .
Ami meg a "szelektív" némettudását illeti. Azért mer csak gyerekekhez beszélni, mert náluk kisebb az esélye, hogy felismerik az angol akcentusát. Egyébként a nyelvtudása nem annyira rossz, mint ahogy mondtad, tekintve, hogy egész jól elbeszélgetett a kisfiúval, márpedig egy gyerekkel nehéz úgy kommunikálni, ha csak pár szót tudsz az adott nyelven.
Nekem mondjuk egyébként tettszik, hogy bevágnak régi filmfelvételeket is a városról.
Felicitas Voll úgy jó, ahogy van... Nem volt se sok, se kevés. Tökéletes választás volt erre e filmre.
pro55 2011 márc. 15. - 00:38:08
Azért a sztori elég limonádé, angol pilóta - német lány, olyan számomra kissé zavaros részletekkel, mint a pilóta szelektív német tudása (csak nõkkel és gyerekekkel állt szóba, velük viszont tökéletes nyelvtudással), vagy egyik pillanatban még úgy látszik vége a lábának, következõ képben már megmássza a Frauen kirchét. Valahogy úgy tûnik nekem, hogy ez a sztori csak arra kellett, hogy a Drezda valós poklát bemutassák. És ez jogos is, ez és Hirosima mutatja, hogy a túloldal se volt semmivel tisztességesebb hadviselõ.
Persze Felicitas Voll és Marie Baumer csak jó lehet, miattuk is érdemes megnézni.
7/10
kobax 2010 ápr. 08. - 13:48:26 7/10
Nem rossz film. Egyszer nézhetõ, semmi extra.
Tényleg sok a 3 óra kicsit...
A képi világ viszont lenyûgözõ, látszik, hogy egy rakás pénzt öltek bele, és minden részletre odafigyeltek.
7/10
offtopic
fredi60 2010 febr. 03. - 11:34:29
According to official German report Tagesbefehl (Order of the Day) no. 47 ("TB47") issued on 22 March the number of dead recovered by that date was 20,204, including 6,865 who were cremated on the Altmarkt square, and the total number of deaths was expected to be about 25,000.
Another report on 3 April put the number of corpses recovered at 22,096.
7/10
Spooner 2010 febr. 03. - 08:48:31 7/10
Nemrossz film, csak baromi hosszú szerintem.. Meglehetett volna ezt csinálni mondjuk 2 órás filmben is.. 10/7
kari22 2009 dec. 28. - 13:02:18
Egy háború alapjában véve mindig igazságtalan. A gyõztesek igazát a fegyverek támasztják alá. Sajnos mi mindig a vesztesek oldalán voltunk. . .
hecsedli 2009 okt. 06. - 23:35:06
így, valahogy.
még egy kiegészítés a Churchill-féle brit legfelsõbb hadvezetés mentalitásához: "Nagy-Britannia mérgesgáz támadást tervezett Tokyo ellen": http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,25693556-2703,00.html
magyar linket nem tudok adni, de biztos van már olyan is.
ajánlom elolvasni, ha valaki még nem látta volna (2009-es hír, 65 év titkosítás után csak most kerülhetett a nagyközönség elé, tehát hozzám is csak most jutott el - 'fredi60' már biztos olvasta :)
hecsedli 2009 okt. 06. - 23:14:05
London mellett Coventry, Hull, Bristol és még több angol nagyváros valóban sokat szenvedett a háború alatt. Érdemes ezt az oldalt is megnézni, pl. az áldozatok és az elpusztult épületek számát illetõen: http://www.cwn.org.uk/heritage/blitz/

Végül, hadd gratuláljak magas szintû angol tudásodhoz. Ahhoz viszont nem gratulálok, hogy Drezda kapcsán többen is Coventry-t hozzák fel ellenpéldaként: "egy lakott terület légibombázás általi teljes megsemmisítése, fogalommá vált, az angliai Coventry városának szinte totális megsemmisítése nyomán." Lehetséges, hogy Drezdát ill. Coventry-t totálisan szerették volna a szövetségesek ill. a németek megsemmisíteni, azonban ennek kivitelezését csak az egyik esetben támasztják alá tények.
Sztem nagyon kilóg a lóláb amikor valaki(k), Drezda kb. 3/4-ének elpusztulását, a menekülõ lakosság (NEM katonaság!) alacsonyan szálló repülõkrõl történõ tervszerû és folyamatos lövetését próbálják elmaszatolni. (Ez utóbbi gaztettet a Drezdából kivezetõ utakon menekülõ német civilek ellen fõként az a haderõ hajtotta végre, amely késõbb atombombákat szórt Japánra.)
fredi60 2009 okt. 06. - 14:37:13 Előzmény hecsedli
The raid destroyed or damaged about 60,000 buildings over hundreds of hectares in the centre of Coventry, and is known to have killed 568 civilians. The raid reached such a new level of destruction that Joseph Goebbels later used the term Coventriert ("Coventrated") when describing similar levels of destruction of other enemy towns. During the raid, the Germans dropped about 500 tonnes of high explosives, including 50 parachute air-mines, of which 20 were incendiary petroleum mines, and 36,000 incendiary bombs.

The raid of 14 November combined several innovations which were to influence all future strategic bomber raids during the war.

http://en.wikipedia.org/wiki/Coventry_Blitz
hecsedli 2009 okt. 05. - 17:00:19 Előzmény ghalleck
'egy lakott terület légibombázás általi teljes megsemmisítése' - igen ez volt Drezda. terrorbombázás, ahogy ez a fogalom és az ilyen katonai akciók már több évtizede voltak alkalmazásban a brit haderõknél.
Coventry bombázásával kapcsolatban nagyon tájékozatlan vagy. nézz utána, ha igazán érdekel.
ghalleck 2009 szept. 30. - 02:58:33
A 2. világháborúban is - akárcsak az elsõben, és tulajdonképpen, melyik háborúban nem - egyik felet se lehet túlzottan etikus fellépéssel "illetni". A németek Angliát szórták meg nem kicsit, nagyon. A "coventrizálás", mint egy lakott terület légibombázás általi teljes megsemmisítése, fogalommá vált, az angliai Coventry városának szinte totális megsemmisítése nyomán.
Azért a háború elõtti Kondor-légió spanyolországi ténykedése is megérne egy misét - lásd: Guernica lerombolása. Csodálkozom, hogy arról még egy spanyol rendezõ sem akart filmet forgatni - vagy lehet, csak én nem tudok róla.
Hellernek "A 22-es csapdája" címû regénye is tele van olyan momentumokkal, amelyek nagyban hozzájárultak az amerikai háborús etosz lerombolásához.
10/10
Banán 2009 ápr. 21. - 19:40:35 10/10 Előzmény Brambilla
Egyetértek. Végre egy világháborús film, ami nemcsak a németek bûneirõl szól, hanem arról is, hogy a mûvelt angolok miket követtek el ellenük.
Alberto Moravia: Katonák, legyenek azok németek, angolok, amerikaiak, oroszok, az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. (Egy asszony meg a lánya.)
Brambilla 2007 nov. 23. - 22:16:30
Azt hiszem ez az elsõ olyan film, amit láttam és a német hátországról szól.
Persze a történet romantikus része elég valószerûtlen, de pont mielõtt nagy túlzásokba esnének kezdõdik a sokkoló, megrázó és "látványos" rész, maga a bombázás, és az addigi már majdnem boldognak nevezhetõ epizódnak vége.
Hosszú film, de cseppet sem vontatott és ahhoz képest, hogy csak tv-be szánták kifejezetten jó. Érdemes megnézni.