Egy maréknyi tenger

Bakancslistához adom
Bir Avuç Deniz
török filmdráma, 2011

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Mert, a tanult, sikeres fiatal török férfi a New Yorkban és Londonban töltött évek után hazatér Isztambulba, hogy új életet kezdjen, közel a szüleihez. A barátai egy vitorláskirándulást szerveznek az Égei-tengerre, hogy megünnepeljék a visszatérését. Mert itt találkozik Denizzel, a vonzó, liberális szemléletű fiatal nővel, aki megpróbálja elcsábítani. Hat hónappal később Mert forró viszonyban találja magát Denizzel. Mert családja és a barátai azonban rossz szemmel nézik a kapcsolatukat.

Stáblista:

Szereplők

Deniz Demirci
Rana Akbay
Cengiz Akbay
Dilek Hanoglu

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
offtopic
Ferenc Geisz 2017 jan. 13. - 21:21:07 7/10
Vanita szépen megfogalmazta a film valódi tartalmát, ami a felszín alatt húzódik. Deniz Mert áldozata, Õ kereste meg, mert nem bírt magával, Õ dobta el a házasságát Deniz miatt, de amikor a felelõsséget fel kellett volna hátrálni, gyáván elmenekült (valószínûleg ez nevelési kérdés is, ahol is felvetõdik az anya felelõssége, aki gondolom mindig mindent megcsinált helyette). És hibás az anya is, aki bár tudomást szerez a lány szerencsétlen életérõl, teljesen szenvtelenül viszonyul hozzá, csak a kisfiacskája boldogulását tartja szem elõtt, sajnos minden áron, mindenki máson átgázolva (talán ez a mentalitás tette a fiát is hasonló természetûvé, aki tkp. ugyanezt csinálta az egész filmben a két lánnyal). Megdöbbentõ a végén a jelenet, amikor a haldokló lány orrát befogja, arra mutat, hogy az elõtte megtettek nem hirtelen felindulásból, hanem egy a felnõtt, élet által elkényeztetett fiát az abnormalitásig õrzõ anyától származnak.
boedina 2016 nov. 08. - 10:38:09
Én most láttam elõször és megnyerte a tetszésemet. Végre, hogy más országokból származó alkotásokat is láthatunk, és nem csak amerikai bárgyúságokat kapunk a csatornák kínálatában.
Valóban nem különös a téma, amit a film feldolgoz, ám nagyon életközeli. Mélyen egyet értek Vanitával: Mert legalább annyira tehetett a kialakult helyzetrõl, ami végül tragédiába torkollott. Deniz valóban hisztis, elviselhetetlen alak, ám alkalomadtán tündérien vonzó nõ, akinek cselekedeteit nagyban motiválja a Mert elvesztése miatti kétségbeesése.
Vanita di Vanita 2016 jan. 21. - 02:10:03
Ez a film látszólag nem szól semmirõl, csak egy sablonos, nem túl jól mûködõ szerelmi kapcsolatról, mégis minden alkalommal a képernyõ elé szegez, akárhányszor csak ráakadok.

SPOILER

Deniztõl a hideg ráz, igaz, a film pontosan ezt akarja. Elsõ, meg talán második nézésre is õ a "rossz", a hisztis, a kibírhatatlan gaz csábító, aki képtelen felfogni, hogy a kapcsolat már nem mûködik, és ne élõsködjön egy egész családon, miközben tönkreteszi azt a folyamatos cirkuszokkal. Mert az áldozat, aki próbálta finoman lezárni, de nem lehetett, az anya tette pedig érthetõ, hiszen csak óvni próbálta a szeretteit.

Sokadik nézésre meg valahogy átértékelõdik az egész. A viszonyban Mert éppoly vétkes, ha nem vétkesebb, hiszen õ volt foglalt, nem Deniz. Aztán mikor jelentkeznek a problémák, gyáván kihátrál belõlük, otthagyja a mentálisan instabil barátnõjét, aki éppen akkor jött ki a kórházból, mert így könnyebb, mert neki joga van boldognak lenni, a többiek meg le vannak ejtve, no meg anyuci úgyis elintézi.

Az, hogy Deniz ilyen "kibírhatatlan", magyarázatot kap a kórházi jelenetnél, ahol az apja mondja el, hogy nem foglalkoztak vele, nem szerették, és ez azóta sem változott: Most sem nagyon érdekelte a lánya állapota, csak kifizette a kórházi számlát, meg megköszönte Mert anyjának, hogy átvállalta a terheket. Ez így valóban baromi kényelmes.

Mert az "anyuci pici fia" mintapéldánya, aki elõször lecseszi a saját anyját, amiért az a SAJÁT házában nem tûri el a züllött életmódot, amikor azonban felnõttként kéne viselkedni, villámgyorsan bújik anyuci szoknyája mögé. A mami meg nem rest cselekedni, ha egy szem csemetéjérõl van szó, akár gyilkosságra is vetemedik, hiszen kinek hiányozna egy elmebeteg nõ, akire könnyedén rá lehet fogni, hogy öngyilkosságot követett el?

Beteg társaság, talán az elsõ barátnõ az, aki normális a történetben, Deniz pedig áldozat. Mennyi ilyen van a világban... Könnyen rásütjük emberekre, hogy kibírhatatlanok, csak azon nem gondolkodunk el, ki a hibás? Aki ilyenné tette, vagy aki tudta, de nem segített...?

SPOILER VÉGE