Egyet ide, egyet oda

Bakancslistához adom
Kopytem sem, kopytem tam
csehszlovák vígjáték, 131 perc, 1988

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Barátok, jóképűek, harmincasok. Élvezik az életet. De a nyolcvanas évek vége felé, az AIDS megjelenésével már nem lehet olyan felelőtlenül élni, mint korábban.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
meszag 2008 dec. 29. - 21:13:08
Ajánlom azoknak, akik kicsit tartalmasabb "szórakozás"-t keresnek ma estére.
10/10
Vinogradov 2008 okt. 25. - 12:18:24 10/10
Gondolom, tegnap sem sikerült senkinek sem abszolválni ezt a remek csehszlovák filmalkotást!
10/10
Vinogradov 2008 okt. 15. - 13:06:39 10/10
Kezdetnek mondjuk ezt:

http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=6234
http://www.imdb.com/title/tt0121976/

És még tudnám ajánlani ezt a "kellemesen ráhangoló" videót:

http://www.youtube.com/watch?v=pGdVLCINAQQ


Maradjunk abban, hogy az Álombrigád az egyik leginkább meg nem értett és legmostohább sorsú magyar film. '83-tól '89-ig például dobozban pihent, és sem akkor, sem azóta nem merték megnézni túl sokan.

A "Kis Valentínó" rendezõjének filmje lényegében posztmodern, narrációja szétesõ, jóformán nem is létezõ, a képernyõn látható képek nem túl vidámak, kellemesek, néhol meglehetõsen, szélsõségesen perverzek.

De beszéljen helyettem a remek tanulmány (a filmrõl egy kicsit lejjebb esik szó, Bódy "Kutya éji dala" után, s képekkel is illusztrálják az elbeszélést, amelyek még jobban elriasztanak majd az emlegetett filmalkotástól):

http://apertura.hu/2008/tel/pieldner

Sok szerencsét!
issti1 2008 okt. 14. - 21:49:36 Előzmény Vinogradov
Nincs meg: idézõjelben irva, tehát átvitt értekólemben értettem - mindezeket egyszerre értettem, azaz nem láttam, nem ismerem, nincs róla kópiám, sõt lövésem sincs felõle..
Tényleg olyan jó film? Mit kell tudni róla?
10/10
Vinogradov 2008 okt. 13. - 10:50:26 10/10
Stollbuci az egyik nyomós oka, ami miatt képtelen voltam végignézni a filmet...

Hogy érted azt, hogy "nincs meg" az Álombrigád?

Nem ismered, nem rémlik, hogy láttad volna, vagy nem rendelkezel a film vmilyen kópiájával?
issti1 2008 okt. 13. - 10:11:29 Előzmény Vinogradov
..amúgy az álombrigád nagyon "nincs meg" nekem.
issti1 2008 okt. 13. - 10:09:41 Előzmény Vinogradov
Oké, várom a kritikát, de a szörnyûségesen tehetségtelenül borzalmas és agyonsztárolt Stollbucit se hagyd ki belõle -mert az tényleg "harmatgyenge" volt..

Addig gondolkodom valami zseniális Cserhalmi alakitáson -csak neked! ;o)
10/10
Vinogradov 2008 okt. 09. - 13:19:36 10/10
Úgy, hogy ezeket a filmeket kb. 17 éves korom óta folyamatosan nézem, és a róluk szóló irodalomban is elmélyedtem némiképp - ezért is mentem erre a szakra (meg törire is, de ez most nem fontos)...

Az elsõ nagyon komoly élményem az idõszakból Jeles András Álombrigádja volt (ld. hamarosan megírandó nagykritikámat a film topicjában)...
Az a film egyszerûen - bármily furcsán és betegnek is hangzik - lenyûgözött.

Ezután már nagyon gyorsan haladtam.
Mostanra ez lett - mondhatni - a kedvenc magyar filmtörténeti idõszakom, mert hogy olyan alkotók fémjelzik tele mint Böszörményi Géza, Bácskai Lauró István, Sós Mária vagy Enyedi Ildikó.
Többet és sokkal jobban kéne foglalkoznunk velük...
10/10
Vinogradov 2008 okt. 09. - 13:13:22 10/10
Legyen...
Újra megnézem a Perlascát, és majd egy részletesebb kritikát is közlök róla.
Végül is a "harmatgyenge" nem szakmai vélemény - mert ugyanis én azt is tudok, merthogy filmszakos vagyok (ez egyébként válasz volt a másik kérdésedre is)...
issti1 2008 okt. 09. - 11:48:42 Előzmény Vinogradov
Jut eszembe: csak felmerült bennem- 21 éves létedre honnan a csudából lehetnek birtokodban ilyen komoly infók a '80-as 90-es évek magyar filmszinészetérõl?
..ad abszurdum, ezt "kompliment"-ként is felfoghatod..
issti1 2008 okt. 09. - 11:45:39 Előzmény Vinogradov
Attól függetlenül, hogy nagy vonalakban egyetértünk, fenntartom, h. Cserhalminak igenis vannak nagyon jó dobásai is -ezt nem lenne fer eltagadni.


Perlascát illetõ véleményed szubjektivnek minõsitem: neked nem tetszett, tehát harmatgyengének minõsited; nekem tetszett, tehát jónak - ennyi! ..hacsak konkrét, objektiv filmszakmai hiányosságokkal nem tudsz szolgálni a filmmel kapcsolatban (de, hogy elkeseritselek, nekem egyszerû nézõnek még ez esetben is tetszhet a film..;o).
10/10
Vinogradov 2008 okt. 04. - 22:03:27 10/10
"Kontra példa: Az igazi Mikulás, Vademberek, A temetetlen halott, Gyilkos kedv, Szörnyek évadja, Megint Tanú (mindenekfelett Cserhalmi legesleggyengébb filmes alakítása) stb. "
Sajna ezek közül csak a Megint tanú cimû sz*rt láttam -mondjuk ilyen kakiban nem nagy kunszt rossznak lenni(másszóval jó kifogás lehet..). Az Igazi mikulást óvakodtam megtekinteni -ezek sz. bölcsen!"

Bölcsen bizony!



"Mondjuk nekem az az elvem, hogy sz*rnak lenni nem kunszt, azt mindenki tudja: tehát vki nem attól jó, hogy sosem sz*r, hanem hogy tud JÓ lenni(csak példaként: Beethovennek, Mozartnak is vannak harmatgyenge felnõttkori mûvei -de ettõl még zseniálisak/bár én spec. Mócártért nem vagyok oda../)"

No de még mielõtt azzal vádolnál, hogy elõbbi dalszerzõkhöz hasonlitanám Cserhalmit: sz'tem 1 jó szinész és nagyon birom, de vannak vállalhatatlanul pocsék dolgai is - pl. a '90-es évek CIB reklámja, vagy az RTL beli "Életveszélyben" vagy mi a halál cimû sorozat tenyérbemászó narrátora; v. Apropó-beli alkoholos agressziv makogása..stb."

Nem csak ilyenek vannak. Azért írtam azt róla, amit írtam, mert rengeteg középszerû dobása is van.



"Szóval vannak gyenge dolgai, de néhány klasszikus alakitás is tapad kezéhez: pl. Dögkeselyû fsz., 7. pecsét halálrakinzottja(bár itt te nyilván inkább emelnéd ki Latinovits/vagy akár Márkus, Õze, Bencze F. játékát/)- és még sorolhatnék jópár nagy Cserhalmi alakitást, de most ennyi jutott eszembe."

Ja, a Dögkeselyû pl. nagyon jó film - viszont kb. olyan szerepet játszik a magyar filmtörténetben is az ilyen formátumú színészek mellett, mint az ÖTÖDIK pecsétben az Õzék, Márkusok, Benczék és egyebek mellett...



"Nekem egyébként a Perlasca filmben teccett, sõt, továbbmegyek: maga a film is -bár lehet hogy elsõsorban sztorija okán."

Az a film ultragyenge. Amit így az elmúlt tíz évben olaszok magyar történelmi dolgokkal összefüggésben alkottak, sajnos mindig az volt (ld. Pál utcai fiúk :DDD...)



"Ja, és hogy vmiben maradéktalan 1etértsünk: Filmmuzi beli "Életrekelt könyvek" c. alakitását én sem tudnám hova tenni -de most asszem megvilágosodtam: valszinûleg tajtrészegen adta elõ!! -most ezen röhögjek, vagy sirjak??! ..mindenesetre ez is egy sajnálatos adalék az összképhez.."

:)
issti1 2008 okt. 04. - 21:41:16 Előzmény Vinogradov
"Kontra példa: Az igazi Mikulás, Vademberek, A temetetlen halott, Gyilkos kedv, Szörnyek évadja, Megint Tanú (mindenekfelett Cserhalmi legesleggyengébb filmes alakítása) stb. "
Sajna ezek közül csak a Megint tanú cimû sz*rt láttam -mondjuk ilyen kakiban nem nagy kunszt rossznak lenni(másszóval jó kifogás lehet..). Az Igazi mikulást óvakodtam megtekinteni -ezek sz. bölcsen!

Mondjuk nekem az az elvem, hogy sz*rnak lenni nem kunszt, azt mindenki tudja: tehát vki nem attól jó, hogy sosem sz*r, hanem hogy tud JÓ lenni(csak példaként: Beethovennek, Mozartnak is vannak harmatgyenge felnõttkori mûvei -de ettõl még zseniálisak/bár én spec. Mócártért nem vagyok oda../)

No de még mielõtt azzal vádolnál, hogy elõbbi dalszerzõkhöz hasonlitanám Cserhalmit: sz'tem 1 jó szinész és nagyon birom, de vannak vállalhatatlanul pocsék dolgai is- pl. a '90-es évek CIB reklámja, vagy az RTL beli "Életveszélyben" vagy mi a halál cimû sorozat tenyérbemászó narrátora; v. Apropó-beli alkoholos agressziv makogása..stb.
Szóval vannak gyenge dolgai, de néhány klasszikus alakitás is tapad kezéhez: pl. Dögkeselyû fsz., 7. pecsét halálrakinzottja(bár itt te nyilván inkább emelnéd ki Latinovits/vagy akár Márkus, Õze, Bencze F. játékát/)- és még sorolhatnék jópár nagy Cserhalmi alakitást, de most ennyi jutott eszembe.
Nekem egyébként a Perlasca filmben teccett, sõt, továbbmegyek: maga a film is -bár lehet hogy elsõsorban sztorija okán.

Ja, és hogy vmiben maradéktalan 1etértsünk: Filmmuzi beli "Életrekelt könyvek" c. alakitását én sem tudnám hova tenni -de most asszem megvilágosodtam: valszinûleg tajtrészegen adta elõ!! -most ezen röhögjek, vagy sirjak??! ..mindenesetre ez is egy sajnálatos adalék az összképhez..
10/10
Vinogradov 2008 okt. 04. - 12:00:04 10/10
"Természetesen nem.. csak irogatok a film fórumába.
Nem is tudom mirõl szól! ;o)"

Nem gond, csak kíváncsi voltam...



"By de véj, azért Cserhalmit változatlan egy nagyon jó szinésznek tartom- az utóbbi idõben szinházben nem láttam, viszont a Kontroll belsõ ellenõrzés fõnöke epizódfiguráját zseniálisan hozta, csakúgy mint a Perlasca náci tiszt epizódszerepét -ha nem hiszed, nézd meg!"

Ja, nem rossz színész a mai magyar viszonyok közt, de egy Latinovitshoz képest továbbra is tartom, gyenge...

A Kontrollban meglepõen jó volt, a Perlasca c. film viszont egy óriási melléfogás. Valahogy nem mûködik az egész - egyébként Cserhalmi sem. Érdekes módon - és ez magyar filmnél marha ritka - kifejezetten steril volt az alakítása.

Viszont Cserhalmi nagyon jó volt a közelmúltban még az Eszter hagyatékában és a Vadászat angolokra c. filmben, és kifejezetten jól teljesített a "Fény ösvényei"-ben...

Ezt csak azért mondom, mert úgy tûnik, hogy most már kezd kimászni a gödörbõl...



"..mellesleg Csehországban az utóbbi 10 évben ódákat zengnek filmszinészi kvalitásairól -talán ez sem lehet véletlen.."

Sok mindenrõl zengtek ódákat az elmúlt hat-nyolcezer évben, de általában azért még is csak kisebb részük érdemelte meg...

Persze ki tudja?



"Ellenben te semmi konkrét kontra példát nem hoztál fel -elõ vele!"

Kontra példa: Az igazi Mikulás, Vademberek, A temetetlen halott, Gyilkos kedv, Szörnyek évadja, Megint Tanú (mindenekfelett Cserhalmi legesleggyengébb filmes alakítása) stb.

Általam megtekintett színházi alakításait én sem nagyon tudnám visszaidézni, de ami még elképesztõ volt számomra, amit a Filmmúzeum "Életre kelt könyvek" c. mûsorában mûvelt. Artikulálatlanul, minden bizonnyal jelentõs mennyiségû alkoholos ital elfogyasztása után, iszonyatos ripacskodásokat mûvelt (nem elõször színészi pályafutása során)...
issti1 2008 okt. 03. - 23:40:10 Előzmény Vinogradov
Természetesen nem.. csak irogatok a film fórumába.
Nem is tudom mirõl szól! ;o)

By de véj, azért Cserhalmit változatlan egy nagyon jó szinésznek tartom- az utóbbi idõben szinházben nem láttam, viszont a Kontroll belsõ ellenõrzés fõnöke epizódfiguráját zseniálisan hozta, csakúgy mint a Perlasca náci tiszt epizódszerepét -ha nem hiszed, nézd meg!
..mellesleg Csehországban az utóbbi 10 évben ódákat zengnek filmszinészi kvalitásairól -talán ez sem lehet véletlen..

Ellenben te semmi konkrét kontra példát nem hoztál fel -elõ vele!
10/10
Vinogradov 2008 okt. 01. - 11:29:22 10/10 Előzmény issti1
De amúgy örülök, hogy van, aki még szembe megy az árral...
A szóban forgó (a csehszlovák) filmalkotást esetleg láttad?
10/10
Vinogradov 2008 okt. 01. - 11:13:55 10/10 Előzmény issti1
"Ja-ja, hát teljesen nem egyezik véleményünk, de talán még abban is kiegyezhetünk, hogy azért e Halivúdi sztároknál talán még Cserhalmi is többet tud.
Legalábbis szerintem.. ;o)"

Hát, a kilencvenkilenc százalékuknál Cserhalmi biztos, hogy többet tud - Tom Hanksnél pl. biztos, hogy NEM. Pl. azért elõadómûvésznek több, mint kitûnõ!
Viszont a színészi játéka - az elmúlt cirka tizenöt-húsz évben nyújtott produkciójára gondolok, nem a régebbi filmjeire - szerintem nem a legjobb.
Kielégítõ végül is (néhány botrányosan rossz szerepléstõl eltekintve), de azért tud ennél egy kicsit többet is, Latinovitshoz képest meg tényleg O.



"-abban lehet igazság, hogy a "H" átlagnál általad emlitettek még jobbak..ezt én nem tudom."

Háát...
Enyhénszólva az említettek közül legalább kettõ biztos, hogy magasan az átlag felett vagyon!
issti1 2008 szept. 30. - 14:44:08 Előzmény Vinogradov
Ja-ja, hát teljesen nem egyezik véleményünk, de talán még abban is kiegyezhetünk, hogy azért e Halivúdi sztároknál talán még Cserhalmi is többet tud.
Legalábbis szerintem.. ;o)

-abban lehet igazság, hogy a "H" átlagnál általad emlitettek még jobbak..ezt én nem tudom.
10/10
Vinogradov 2008 szept. 24. - 11:43:25 10/10 Előzmény issti1
"Bocsánat, de dacára az egyébként igényes és kimeritõ elemzésnek -vagy talán épp ennek okán, nem átallok belekötni egy kijelentésbe. Miszerint: "Tom hatalmas színész, Banderas is, Denzel Washington..."
Ezek csak felpumpált hallivúdi kirakatsztárok!"

No ez azért így, ebben a formában egyáltalán nem igaz!
Túl sok felpumpált hallivúdi kirakatsztár van, de szerintem pont ezt a három embert nem illetném ezzel a jelzõvel. Különösen a zseniális Tom Hanks és Denzel Washington esetében nem erõltetném ezt, de Banderas-t "nem taposnám oly nagyon" - habár neki elég sok melléfogása és rossz, gyenge filmje is volt.



"A szinészet szerintem egy Cserhalminál, Latinovitsnál kezdõdik - de legalábbis ez lehet mérce, nem az általad emlitett "sztárok"!!
Ugye nem kell tovább magyarázni mirõl beszélek? ;o)"

Latinovts-sal egyetértek, Cserhalmival már kevésbé. Jó színész, de egy Latinovitshoz képest elbújhatna... Latinovits az egyik legnagyobb színészünk, milliárdszor jobban meg kéne becsülnünk azt az örökséget, amit ránk hagyott...
offtopic
issti1 2008 aug. 17. - 21:38:15 Előzmény Vinogradov
Bocsánat, de dacára az egyébként igényes és kimeritõ elemzésnek -vagy talán épp ennek okán, nem átallok belekötni egy kijelentésbe. Miszerint: "Tom hatalmas színész, Banderas is, Denzel Washington..."

Ezek csak felpumpált hallivúdi kirakatsztárok!
A szinészet szerintem egy Cserhalminál, Latinovitsnál kezdõdik - de legalábbis ez lehet mérce, nem az általad emlitett "sztárok"!!
Ugye nem kell tovább magyarázni mirõl beszélek? ;o)
Összes hozzászólás