Elhallgatott történelem - Ha a kulák mozdulna

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm sorozat, 51 perc, 2014

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

1948. augusztus 20-án, Kecskeméten hirdette meg Rákosi Mátyás a családi és egyéni gazdaságok felszámolását jelentő kollektivizálást, s ezzel együtt a kuláküldözést. A szovjet osztályharcból honosított kulák kifejezéssel a paraszti társadalom módosabb rétegét bélyegezték meg. Ezeket népnyúzóknak nyilvánították, és hatalom a kisemmizésükre a vidéki népesség legaljával szövetkezett.
A hatalom egészen a rendszerváltásig igyekezett eltitkolni a kegyetlenkedéseket, csupán túlkapásoknak nevezte több mint hetvenezer család nincstelenné tételét, gyötrését. Természetessé vált a fizikai erőszak, a kínzások, amelyek időnként az áldozat halálával végződtek. A mai napig nem tudjuk, hogy hányan lettek öngyilkosok, haltak meg idő előtt stressz betegségekben, váltak alkoholistává. A kuláküldözések ideje 1949-től 1953-ig tartott hivatalosan, de a filmből kiderül, hogy még több mint tíz évig élt megkülönböztetés.
Az alkotók mintegy kéttucatnyi áldozatot kerestek meg az ország hat régiójában, hogy viszonylag hű keresztmetszetét adhassák a kulákprésnek. A megszólalók zöme csak gyermekként, fiatalként élte meg a szüleit, nagyszüleit ért megpróbáltatásokat, de néhányan közvetlenül megtapasztalhatták a népi demokrácia keménységét. A máig ható félelem miatt sokan elutasították a filmesek közeledését, a megszólalók azonban hálásak volt, hogy végre valaki foglakozik az elhallgatott történetükkel.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Beguz ápr. 26. 15:38:31 9/10
Sötét történelmünk. 😪
offtopic
ilali 2014 júl. 23. - 13:18:20
A Port is kérte és lényegében egyet értek velük, hogy mellõzzük a politizálást. Igaz, mint tudjuk a szó eredetileg az állampolgári jogok és kötelességek szabad gyakorlására alkalmas személyre utal feltételezve, hogy az ember nem rabszolga vagy helóta az antik demokráciában. Egyszer megkérdeztem egyik tanáromat, nem gond-e hogy keveredik az antik, az újkori és az, amit ma gondolunk a demokráciáról, ha az anyanyelv használatára nincs lehetõség, igény. Mint mondta, ennek értelmezése nem része a tananyagnak.
***SPOILER***
A filmben is elhangzott, én sem tartom jónak a rendszerhez, vezetõkhöz kötött gondolkodást, az ehhez való ragaszkodást (bûnbakkeresést). Név szerint tudom ki az, aki verette nagyapámat, de azt is tudom, hogy az egyik verõlegény gyermeke ment át nagymamához éjjel hogy: - Zs... néni küldje el B....t és J...t, mert apám azt mondta a vacsoránál: - Ha D... holnap se ír alá akkor elvitetem a gyerekeit.
Annak a gyermeknek sokkal nehezebb lehetett. Õ a példa hogy rossz háttérrel is lehet jó, emberi döntést hozni. (Nem tudom mi lett vele. Nem kételkedek a jó szándékban most se, de az egész témafelvetésrõl a Szegénylegények címû film utolsó jelenetei jutnak eszembe.)
***SPOILER VÉGE***
webulon 2014 júl. 15. - 09:47:59
Ökölbe szorult az ember keze ahogy hallgatta nézte ,hogy mit csináltak azok a mocsadék kommunisták ,- a legderekabb vidéki emberekkel ....

spoiler
Mikor elvitték õket Jászboldogháza mellé a romos tanyához ahol mesélték ,hogy ott megvertek 60- 80 kulákot -
megelevenedett a múlt ,- a nézõ elõtt.....
Valóban kár,hogy nincs ott egy mementó - szükség lenne ,-mindenki okulására.

spoiler vége


Jól összerakott igényes dokumentum film


10 pontos