Elsőszülött

Bakancslistához adom
First Born
amerikai thriller, 95 perc, 2007

Értékelés:

62 szavazatból
Szerinted?

Laura (Elisabeth Shue) és szerető férje, Steven (Steven Mackintosh) tökéletes boldogságához már csak egy dolog hiányzik: a gyerek. Mikor az asszony végre várandós lesz, új, világtól elzárt otthonukban hamarosan magányosnak és elszigeteltnek érzi magát. A szülés után rádöbben, hogy az anyaság nagyobb kihívás, mint képzelte és lassan elhatalmasodik rajta a kétségbeesés: egyre kevésbé uralja anyai ösztöneit és a babára leselkedő veszélyekről már nem is tudja eldönteni, valódiak, vagy csak zavart elméjében léteznek. A gyanús jelek pedig egyre sokasodnak: egerek árasztják el a pincét, a falból titokzatos napló kerül elő, majd megjelenik egy rejtélyes új dajka.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
21Vick 2020 júl. 15. - 20:42:50 4/10
Vègig olyan "gagyi" érzésem volt, de végülis amikor kiderültek a dolgok, akkor èrtelmet nyert, hogy mi miért törtènt.

Spoiler
Szerintem a dajka is megölte a saját gyerekèt, úgy "szerezte vissza a lelkét", amit olyan sejtelmesen mondott a nőnek. Az viszont tényleg gáz, hogy nem volt a nőnek tàmasza, segítsège a történetben.
8/10
vveron 2018 szept. 24. - 20:07:02 8/10
Nálam azért kap a 10-ből mondjuk egy 8-ast ez a film, mert jó a női főszereplő, és mert szerintem ami végigfut a cselekményen S P O I L E R!!!!!!! hogy születése óta óvja, félti a kisbabáját, miközben persze elkövet egy-két hibát a gondozásában, szóval mindvégig óvja, félti, aztán mégis ő okozza a vesztét szegény gyereknek... ez az igazán megrázó a filmben.
1/10
Owl 2014 aug. 16. - 22:47:47 1/10
Sajnos megint egy film, ami egy elmebetegrõl szól, de még a tálalás is kiábrándító. A vége meg kiszámítható, semmi meglepetést nem okozott. Szerintem az átlag nézõ erre nem kíváncsi. Ha elmebetegséget akarsz nézni, ami érdekesen, izgalmasan van tálalva, akkor a te filmed az Amerikai pszicho. Itt tulajdonképp azt kapod, hogy egy megbolondult nõt bámulhatsz másfél órán keresztül és kapsz hozzá rengeteg ostoba terelést, ami ezt az elmebajt próbálja megkérdõjelezni. Lesznek suhanó árnyak, egerek, betörõ, misztikus átok, elfeledett napló, célozgatás a magányos ház elõzõ lakójára. Mindennek semmi értelme, mert ezen szálak egyike sincs kibontva, csupán annyi a szerepük, hogy elteljen az a másfél óra. Nem ajánlom!
10/10
d.rita 2012 febr. 20. - 12:44:31 10/10
Sajnos az elejét nem láttam, nem tudom milyen volt ez a nõ normálisan, milyen volt a kapcsolatuk a férjével.
Az anyja (mármint a nagyi)elég szívtelen embernek tûnt, a telefon alapján is, aztán amikor közölte, hogy tudta volna, hogy ilyen gyönyörû a baba, azonnal jött volna. Hogy mondhat ilyen egy nagymama, csak akkor jön, ha szép a baba...
Talán ennyire még nem hatott rám film, rengeteget gondolkodok azóta rajta. Megrázó volt. Ne úgy nézzétek a filmet, mint egy kívülálló (rendezés, szereplõk, rejtély, izgalom...) próbáljatok mögélátni. Milyen lehet az, amikor nem vagy ura önmagadnak? Szerintem félelmetes. És milyen rádöbbenni utólag. Soha senkit ne érjen ilyen el!
10/10
d.rita 2012 febr. 20. - 12:35:13 10/10
Olyan furcsa, hogy ilyeneket írtok: szánalmas, értelmetlen, kiszámítható...stb.
Senkinek nem tûnt fel, hogy ez nem feltétlenül egy borzongató thriller, hanem egy nagyonis szomorú, megdöbbentõ, elgondolkodtató dráma, amilyenrõl sajnos nap-mint-nap hallhat az ember a híradóban. Van ilyen a valóságban. Én ezen a filmen egy percig sem rettegtem, hanem a könnyeimet nyeltem. Három kisgyerekem van, nehéz terhességeim voltak, de szerencsére mellettem valóban ott állt egy szeretõ, figyelmes, segítõkész család, pedig én nem lettem depressziós. Van olyan ismerõsöm, aki igen...Amíg nem lettek gyerekeim ezt egyfajta hisztinek tekintettem. Szégyellem is, hogy tudatlanul ítélkeztem. A pici babám még csak 6 hónapos, szörnyû volt végignézni ezt filmet. Ez a szerencsétlen, tehetetlen, beteg anya, akinek senki nem segít...õ nem bûnös csak beteg, az igazi bûnösök: a férj, a nagymama, a dajka, az orvosok, a rendõrök, akik végig asszisztálták az eseményeket.
Az, hogy belekevertek boszorkányságot, elõzõ lakót, stb, szerintem csak a õrület bemutatása miatt volt, hiszen egy normális elme nem is gondol tovább egy egérinváziót...ez a nõ a betegsége véget minden apró jelet kapcsolni akart valamihez, összefüggéseket keresett,ott is, ahol nincs, mert szétesett a tudata.
Sajnos csak így lehetett befejezni, hogy hatásos legyen. Ez egy hasznos film....tudnunk kell ilyenekrõl, hogy felimerjük a bajt és segíthessünk, ha kell.
10/10
auroraveneziana 2012 febr. 16. - 15:32:29 10/10 Előzmény Sárga_rigó
Szülés utáni pszichozisról van szó végig a filmben,ami hallucinációkról,képzelõdésrõl,gyilkosságról,öngyilkosságról szól.
Sárga_rigó 2011 dec. 20. - 08:14:19 Előzmény csuporka1
Egyetértek, egész végig azt vártam, hogy történjen/derüljön ki valami. Tényleg elég értelmetlen, az a sok szál ami nem tudni miért ven benne.***SPOILER*** A nõ pl magától, a szüléstõl kattant be, vagy a ház zûrös múltjától, amit szintén nem lehet tudni, hogy mennyire a képzelete szüleménye, aztán tényleg a dajkának milyen szerepe volt, meg az elõzõ lakó, aki nem is volt ott ahol mondták hogy van jelenleg, meg a ház "dolgai" miért vettek boszorkányos irányt, de abból sem derült ki semmi. Egyáltalán se füle se farka ennek a filmnek, értelme meg aztán fõleg..... -2 óra az életembõl
fordjee 2011 aug. 16. - 09:09:09 Előzmény s.brigi
A hozzászólásom elõtti hozzászólásban elolvashatod, hogy mi lett a vége:)
s.brigi 2011 aug. 07. - 11:14:30 Előzmény fordjee
sziasztok! valaki elmondaná, hogy mi lett a vége?:) mert el kellett már mennem, de kiváncsi lennék rá, mert az egész ... eléggé fura..:) kösszi
3/10
csuporka1 2011 aug. 04. - 21:39:44 3/10 Előzmény csilisbab16
Hát én nem csak ezt nem értettem... Szerintem óvó szándékkal, de ki sem derült, hogy mi az, mint ahogy az sem hogy mi volt a dajka szerepe. Tudta hogy a nõ kattant, akkor miért nem segített? Mármint a gyereknek... És mi van a titokzatos elõzõ lakóval?
Ez a film egy összecsapott vacak, az elejétõl fogva kiszámítható, annak ellenére hogy próbálják a misztikummal bekavarni a nézõt. Mi értelme volt belekeverni a mágiát is? Rengeteg szál csak lóg a levegõben. Egyszer majdnem bealudtam, de összeszedtem magam. Hát kár volt, jobb lett volna aludni helyette...
7/10
csilisbab16 2011 febr. 21. - 19:18:45 7/10
Nekem kifejezetten tetszett a film, fõleg a vége. 10/7 Spoiler Bár azt mondjuk még mindig nem értem, hogy a dada miért rejtette el az a kis "csomagot" a gyerek ágya alá. Valaki tudja?
clonbaby 2011 febr. 21. - 17:39:52 Előzmény tyrichie
....és erre a filmre valaki pénzt adott... el sem hiszem :)
Csak a kíváncsiság vett rá, hogy végignézzem. Aki eddig nem látta, véletlenül se nézze meg....
fordjee 2010 nov. 26. - 12:25:23 Előzmény barbi_112
Hát, tényleg durva a vége, azért annyira nem bánom, hogy nem néztem végig.

Köszi:)
barbi_112 2010 nov. 25. - 18:31:24
Elmondom, bár én is elaludtam, és a youtubeon néztem meg.
De SPOILER...

Szóval az volt, hogy az anya éjjel valami belsõ késztetés miatt a kezébe vette azt a szakadt játékbabát, amit az udvaron talált az elején. Kiment vele az udvarra, és elásta. (kb oda ahova a kiskutyát ásták) Aztán reggel lett, és az apuka felébredt. Lement a konyhába, és gyanús volt neki, hogy miért van még csendben a baba, miért nincs még lent a felesége. Felment az emeletre, és pont akkor ébredt fel az anyuka. Kérdezte tõle, hogy hol van a baba. Erre a nõ nézett maga elé elég zavarosan, aztán felugrott a pasi az ágy szélérõl, és elkezdett kiabálni, hogy "Jessicaaaaa".

Tehát úgy mutatták végig, hogy az anyuka a játékbabát ásta el, és végén meg kb kiderült, hogy az igazi gyereküket, csak mivel kattant volt, nem tudta mit csinál... Tényleg idegesítõ a vége, ráadásul ugye így lett vége, nem derült ki, hogy az apa mit szólt...
fordjee 2010 nov. 25. - 01:00:17 Előzmény barbi_112
El tudnád mondani, mi a vége? Vagy valaki? Akár privátban is.
Odáig láttam kb. hogy megjött a dajka. Bealudtam rajta egy kicsit.
barbi_112 2010 nov. 23. - 21:03:58
Elég vontatott film. Mikor néztem, nem is nagyon érettem, hogy mirõl szól. Azt hittem félelmetes lesz (a zene miatt) vagy mikor a sötétben ment a fõszereplõ, esetleg megtámadják õt az egerek vagy valami :D
A vége meg...idegesítõ. Mégegyszer én sem tudnám megnézni.
Dr Hajdók Károlyné 2010 nov. 22. - 16:40:23 Előzmény tyrichie
Valóban igy van nem tudnám megnézni még egyszer ezt a filmet!
1/10
tyrichie 2010 okt. 04. - 02:44:19 1/10
Csak akkor nézze meg vki ezt a filmet ha már a világ összes filmjét látta és ez maradt utoljára, borzalmas.
Viktor H 2010 szept. 21. - 13:55:41
Nem mondom ,hogy ez volt életem legjobb filmje amit akár 10szer is megnéznék ,de annyira nem volt szar:D A vége kicsit morbid volt de tetszett:D
8/10
idõjós1010 2010 szept. 15. - 21:18:22 8/10
elmaradt
Összes hozzászólás