Eszmélet után - Elégia József Attiláról

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 2004

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A film a Curriculum vitaet követve, de nem iskolásan dolgozza fel az életművet. A megszólaló szakértők egyetértenek abban, hogy egy "világrengető géniusz" vívta eleve elrendeltetett harcát a magyar ugarral. A riportok és a versek jó arányérzékkel váltakoznak és a megteremtett valóságmezőben fokozott erővel hatnak a költemények, Latinovits Zoltán és a hozzá fölérő Simon Péter kongeniális előadásában.

"A filmre készülve tíz évig tanulmányoztam a költői hagyatékot. Fokozatosan nyílt ki előttem az a viszonyrendszer, amelyben a Költő értelmezte önmagát, viszonyát a Kozmoszhoz, az Istenhez. A költői géniuszhoz kapcsolódó kliséket, sztereotípiákat át kell gondolni, újra kell értékelni. Filmem szándéka az, hogy ne csak az eddig ismeretlen József Attilához kerüljön közelebb a néző, hanem önmagához is. Ez a film a hagyományos dokumentumfilm eszközeit ötvözi a versekre megkomponált költői látomásokkal - műfaját tekintve filmvers." (Jelenczki István)
A verseket elmondja: Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Simon Péter
A film 2001-től 2004-ig készült.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Bolond Pierrot 2011 jan. 17. - 12:46:46 10/10 Előzmény hodigy
Megjelent DVD-n, kapható.
hodigy 2006 dec. 21. - 12:26:11 Előzmény Peti Györgyi
Keresek valakit aki rögzítette a sorozat 4. részét, én sajnos lemaradtam az elejérõl. Elõre is köszönöm!
Peti Györgyi 2006 dec. 06. - 15:48:49
Végre láttam egy korrekt és élvezetes munkát József Attiláról - gondoltam a múlt héten miután megnéztem a dokumentum-összeállítás elsõ részét. Várom a mai folytatást, és sejtem, hogy nem fogok csalódni a folyatatásban sem. Tetszik, Jelencki István filmes gondolkodása, vizuális kifejezõereje. Alapos, igényes és elkötelezett alkotót kezdek megismerni ezzel a filmjével és érdeklõdve keresem egyéb munkáit is.