Halálos küldetés

Bakancslistához adom
Bravo Two Zero
16 éven aluliak számára nem ajánlott dél-afrikai-angol akciófilm, 115 perc, 1999

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Megtörtént katonai akciót dolgoz fel a film, az egyik túlélő, Andy McNab könyve alapján. 1991 januárjában szupertitkos küldetéssel nyolc különlegesen kiképzett katonát dobnak az iraki hadszíntérre, hogy megsemmisítsék az iraki rakétaütegek kommunikációs rendszerét. Az akciót leleplezik, négy katona meghal visszavonulás közben. A többiek fogságba esnek és iszonyú kínvallatásokkal próbálja az iraki titkosszolgálat kihúzni belőlük céljaikat. Mire a Vöröskereszt ki tudja őket menekíteni, egészségi állapotuk kétségbeejtő. A katonai helytállás és bajtársiasság értékes példája a rendhagyó háborús film.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Csonger 2014 dec. 31. - 00:07:15
Negatív elõítéletem volt a film kapcsán, mert hát Sean Bean nem szokott fõszereplõ lenni. Szóval gondoltam, valami gyenge akciófilm lesz ez, de azért elkezdtem nézni..

A feléig sem bírtam. Minden várakozásomat alulmúlóan silány film ez. A történet jó lehetne, de mint film nagyon béna. Pocsék zenei aláfestés, semmilyen történetvezetés. Az idõnkénti narráció ellenére nem világos, hogy mi miért történik. A szereplõk bemutatása nagyon gyengére sikeredett. Az elején a helikopteres jelenet meg egyenesen nevetséges. Magát a helikoptert mindig csak közelrõl mutatják, ugyanabból a szögbõl. Ha felszáll, ha leszáll, ha gyorsul, ha kitér, ha manõverezik, mindig ugyanazt mutatják: a helikopter orra kicsit alulról-oldalról nézve, betölti az egész képet. Nem látni a környezetét, nem látni ahogy repül, csak néha bevágják, hogy a legénység össze-vissza bukdácsol, de jól láthatóan a színészek saját maguk dobálják magukat, nem valami külsõ erõ hatására hánykolódnak....
Annyira béna volt ez a jelenet, hogy rendesen megerõsítette a kezdeti negatív elõítéletemet. Állítom, az a helikopter a forgatás során egy métert nem tett meg a levegõben, és megkockáztatom, hogy végig egy zárt stúdióban filmezték, nem az éjszakai égbolt alatt.

A továbbiakban azt látjuk, hogy míg az egyik katona felderít, addig a másik katona épp kakál.
Fantasztikus dramaturgia...
Aztán jön az elsõ összecsapás. Tök sík terepen, fedezék nélkül ölik az arabokat, kilövik a harckocsijaikat, s még támadásba is lendülnek.

Nem tudom, mi volt a csata kimenetele, mert itt állítottam le a filmet. Ez egy gyenge alkotás, nagyon.

Épp a napokban néztem meg a Lone Survivort. Érdekes, hogy mindkét film állítólag valós eseményeken alapul, s mindkettõben a helyi kecskepásztor gyerek árulja be a rejtõzködõ kommandósokat. És mindkét sztoriban a hiperszuper katonák ultramodern felszereléssel jönnek, de azonnal becsõdöl a rádiójuk, amint baj van. Gyanús, nem?
Én már kezdek attól tartani, hogy ezek a valós eseményen alapuló katonás filmek annyira valósak, mint a Trópusi viharban. A hõs túlélõ katona csak kitalálta az egész sztorit, amirõl elõbb könyvet ír, aztán megfilmesítik.. :)
gladiolus 2013 febr. 17. - 20:01:43
Ja, voltak benne jó poénok itt ott, pl. a "mindenki vigye a saját *arát." De hogy mennyi brutalitás megtörténhet egy szegény harcossal, azért az megdöbbentõ. Mert hát ugye igaz történetrõl van szó. Kemény.
VadonSzava 2011 jan. 23. - 13:34:15
Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani két cikket is a Halálos küldetéshez kapcsolódóan.
Az egyik a film által is bemutatott történet részletes háttere és tanulságai:
http://vadonszava.blog.hu/2011/01/22/akinek_sikerult_es_akinek_nem

A másik meg egy elemzés a filmrõl és az alapját képezõ eredeti könyvváltozatról:
http://monty.blog.hu/2011/01/22/film_amp_konyv_a_bravo_ketto_nulla_jaror_tortenete
10/10
Petirock 2010 ápr. 07. - 20:23:15 10/10 Előzmény kaloz14
Az egyik kedvenc filmem, könyvben is nagyon jó de a McNab éllettörténetérõl szóló könyvet is érdemes elolvasni. Egyébként ez a leírás, hibás ugyanis, 3-an haltak meg: Bob, Lane, és Vince Phillips. Igazából a filmhez annyit hozzáfûznék, hogy egy kicsit, sûrítették a dolgokat például a valóságban amikor elsõre elindultak a helikopterrel akkor lefújták a küldetést, és csak mádszorra tudtak elindulni. Azt is hiányoltam hogy nem folytatódik onnantól, hogy kiszabadulnak ugyanis még voltak történések utána is. mindezekkel együtt ajánlom mindenkinek.
kaloz14 2009 jan. 11. - 17:45:06
Nagyon jó film, valós esemény alapján. Könyvben is nagyon élvezetes, bátran ajánlom a történelmet szeretõ, háborús történetek kedvelõinek.

Andy McNab-rõl bõvebben:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Andy_McNab
popper p köb 2008 márc. 01. - 13:03:52
Ez a film az egyik legjobb háborús film, de sajnos sehol nem találom dvd formában. Ha valaki tud segíteni kérem szóljon, eredeti nyelven is megfelel.