Csonger 2014 dec. 31. - 00:07:15
(6/6)
Negatív elõítéletem volt a film kapcsán, mert hát Sean Bean nem szokott fõszereplõ lenni. Szóval gondoltam, valami gyenge akciófilm lesz ez, de azért elkezdtem nézni..

A feléig sem bírtam. Minden várakozásomat alulmúlóan silány film ez. A történet jó lehetne, de mint film nagyon béna. Pocsék zenei aláfestés, semmilyen történetvezetés. Az idõnkénti narráció ellenére nem világos, hogy mi miért történik. A szereplõk bemutatása nagyon gyengére sikeredett. Az elején a helikopteres jelenet meg egyenesen nevetséges. Magát a helikoptert mindig csak közelrõl mutatják, ugyanabból a szögbõl. Ha felszáll, ha leszáll, ha gyorsul, ha kitér, ha manõverezik, mindig ugyanazt mutatják: a helikopter orra kicsit alulról-oldalról nézve, betölti az egész képet. Nem látni a környezetét, nem látni ahogy repül, csak néha bevágják, hogy a legénység össze-vissza bukdácsol, de jól láthatóan a színészek saját maguk dobálják magukat, nem valami külsõ erõ hatására hánykolódnak....
Annyira béna volt ez a jelenet, hogy rendesen megerõsítette a kezdeti negatív elõítéletemet. Állítom, az a helikopter a forgatás során egy métert nem tett meg a levegõben, és megkockáztatom, hogy végig egy zárt stúdióban filmezték, nem az éjszakai égbolt alatt.

A továbbiakban azt látjuk, hogy míg az egyik katona felderít, addig a másik katona épp kakál.
Fantasztikus dramaturgia...
Aztán jön az elsõ összecsapás. Tök sík terepen, fedezék nélkül ölik az arabokat, kilövik a harckocsijaikat, s még támadásba is lendülnek.

Nem tudom, mi volt a csata kimenetele, mert itt állítottam le a filmet. Ez egy gyenge alkotás, nagyon.

Épp a napokban néztem meg a Lone Survivort. Érdekes, hogy mindkét film állítólag valós eseményeken alapul, s mindkettõben a helyi kecskepásztor gyerek árulja be a rejtõzködõ kommandósokat. És mindkét sztoriban a hiperszuper katonák ultramodern felszereléssel jönnek, de azonnal becsõdöl a rádiójuk, amint baj van. Gyanús, nem?
Én már kezdek attól tartani, hogy ezek a valós eseményen alapuló katonás filmek annyira valósak, mint a Trópusi viharban. A hõs túlélõ katona csak kitalálta az egész sztorit, amirõl elõbb könyvet ír, aztán megfilmesítik.. :)
gladiolus 2013 febr. 17. - 20:01:43
(5/6)
Ja, voltak benne jó poénok itt ott, pl. a "mindenki vigye a saját *arát." De hogy mennyi brutalitás megtörténhet egy szegény harcossal, azért az megdöbbentõ. Mert hát ugye igaz történetrõl van szó. Kemény.
VadonSzava 2011 jan. 23. - 13:34:15
(4/6)
Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani két cikket is a Halálos küldetéshez kapcsolódóan.
Az egyik a film által is bemutatott történet részletes háttere és tanulságai:
http://vadonszava.blog.hu/2011/01/22/akinek_sikerult_es_akinek_nem

A másik meg egy elemzés a filmrõl és az alapját képezõ eredeti könyvváltozatról:
http://monty.blog.hu/2011/01/22/film_amp_konyv_a_bravo_ketto_nulla_jaror_tortenete
10/10
Petirock 2010 ápr. 07. - 20:23:15 10/10 Előzmény kaloz14
(3/6)
Az egyik kedvenc filmem, könyvben is nagyon jó de a McNab éllettörténetérõl szóló könyvet is érdemes elolvasni. Egyébként ez a leírás, hibás ugyanis, 3-an haltak meg: Bob, Lane, és Vince Phillips. Igazából a filmhez annyit hozzáfûznék, hogy egy kicsit, sûrítették a dolgokat például a valóságban amikor elsõre elindultak a helikopterrel akkor lefújták a küldetést, és csak mádszorra tudtak elindulni. Azt is hiányoltam hogy nem folytatódik onnantól, hogy kiszabadulnak ugyanis még voltak történések utána is. mindezekkel együtt ajánlom mindenkinek.
kaloz14 2009 jan. 11. - 17:45:06
(2/6)
Nagyon jó film, valós esemény alapján. Könyvben is nagyon élvezetes, bátran ajánlom a történelmet szeretõ, háborús történetek kedvelõinek.

Andy McNab-rõl bõvebben:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Andy_McNab
popper p köb 2008 márc. 01. - 13:03:52
(1/6)
Ez a film az egyik legjobb háborús film, de sajnos sehol nem találom dvd formában. Ha valaki tud segíteni kérem szóljon, eredeti nyelven is megfelel.