Halld Izrael!

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A zsidóság vallási, kulturális, művészeti, társadalmi és szociális életéről számol be az anyaországi és a világban szétszórtan élő zsidóközösségeknek, a keresztény-zsidó párbeszéd időszerű kérdéseit állítva középpontba.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
BicskaMaxi 2011 nov. 27. - 06:57:00
"Halljátok, egek és te, föld, figyelj, mert az Úr beszél: "Fiakat neveltem és naggyá tettem õket, õk mégis hûtlenné váltak. AZ ÖKÖR MEGISMERI GAZDÁJÁT, ÉS A SZAMÁR URÁNAK JÁSZOLÁT, CSAK IZRAEL NEM ISMER MEG, NÉPEM NEM TUD SEMMIT MEGÉRTENI!"

Lám, a bûnös nemzet, a gonoszsággal terhelt nép! Gonosztevõk nemzedéke, elvetemült fiak! Elhagyták az Urat, s megvetették Izrael Szentjét, hátat fordítottak neki. Még hol verjelek meg benneteket, amiért hûtlenségre hûtlenséget halmoztok? Beteg az egész fej és a szív teljesen erõtlen. Tetõtõl talpig sehol sem ép, csupa sebhely, zúzódás és nyílt seb. Mégsem nyomták ki, nem kötözték be, és olajjal sem puhították. Országotok pusztává lett, városaitokat elnyelték a lángok. Földeteket szemetek láttára idegenek élik fel: pusztasággá lett, mint Szodoma földje a pusztulás után. Sion leánya magára maradt, mint a kunyhó a szõlõben; mint a csõszkunyhó az uborkaföldön, mint az ostromlott város. Ha a Seregek Ura nem hagyott volna meg némi maradékot, olyanok volnánk, mint Szodoma, és hasonlítanánk Gomorrához.

Halljátok az Úr szavát, Szodoma fejedelmei! Figyelj Isten parancsára, Gomorra népe! "Minek nekem megannyi véres áldozatotok?" - mondja az Úr. "Jóllaktam már kosokból készült égõáldozataitokkal, és a hizlalt borjak hájával. A bikák és bakok vérében nem lelem kedvemet. Ha elém járultok színem látására, ki kér rá benneteket, hogy udvaraimat tapodjátok? Ne hozzatok nekem többé értéktelen ételáldozatot, mert a füstjük utálattal tölt el. Újhold, szombat és ünnepi összejöveteleitek... Hogy tûrjem tovább együtt a vétket és ünnepeteiket? Újholdjaitokat és zarándoklataitokat egész szívembõl gyûlölöm, terhemre lettek. Már belefáradtam, hogy elviseljem õket. Ha kiterjesztitek imára kezeteket, elfordítom szememet. Akármennyit imádkoztok is, nem hallgatok oda, mert a kezetek csupa vér. Mosdjatok meg, s tisztuljatok meg. El gonosz tetteitekkel színem elõl, ne tegyetek többé rosszat! Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot, segítsétek az elnyomottakat, szolgáltassatok igazságot az árvának, s védelmezzétek az özvegyet. Aztán gyertek, s szálljatok velem perbe!" - mondja az Úr. "Ha olyanok volnának is bûneitek, mint a skarlát, fehérek lesznek, mint a hó; és ha olyan vörösek is, mint a bíbor, olyanok lesznek, mint a gyapjú. Ha készséggel engedelmeskedtek, majd a föld legjavából esztek. De ha tovább is lázongtok ellenem, kard pusztít el benneteket." Igen, az Úr szája mondja ezt." (Iz 1, 2-20)
BicskaMaxi 2011 nov. 04. - 06:58:53
Köszönöm. :)
BicskaMaxi 2011 szept. 26. - 15:01:17
Köszönöm, már értem.
Ennek az egésznek sem sok köze van sem Istenhez, sem pedig a Jézus Krisztus által alapított kereszténységhez.

„A túlvilág kiárusításával lehet most is a legnagyobbat szakítani.” – Ha meg lehet vásárolni, az tényleg csak a pokol lehet.
offtopic
ernesztin 2011 szept. 26. - 13:11:02
http://hu.wikipedia.org/wiki/Izrael-lobbi_az_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamokban
"Keresztény cionista szervezetek már a 19. századtól kezdve támogatták egy zsidó állam létrehozását Palesztinában. Az utóbbi évtizedekben a mintegy 40 milliósra becsült evangéliumi keresztény mozgalmak politikai aktivizálódásával külpolitikai befolyásuk is nõtt. A mozgalmak több kritikusa szerint mostanra nem a zsidó, hanem a keresztény szervezetek váltak az Izrael-lobbi legbefolyásosabb és legradikálisabb, az izraeli politikát legaktívabban támogató részévé." "A közhiedelemmel ellentétben Izraelt […] nem annyira a (keleti parti) baloldali, liberális, zsidó értelmiségi elit támogatja a legvehemensebben, hanem a (déli) keresztény vallási jobboldal."
http://www.youtube.com/watch?v=bY1TT4I2ohI

Ahhoz képest, hogy a felvilágosodás óta folyik a küzdelem az állam és a vallás szétválasztására, és állítólag pont az USA-ban sikerült a leginkább, nagyon úgy tûnik, hogy ez egyáltalán nem igaz, a gyakorlatban totálisan összefonódik a kettõ, és a túlvilág kiárusításával lehet most is a legnagyobbat szakítani.
BicskaMaxi 2011 szept. 26. - 11:59:23
Nagyon egyetértek Veled, hogy a politikából jó kihagyni a vallást és fordítva.

Írod, hogy „a vakbuzgóság tartja fönn (leginkább keresztény részrõl)”. Mit értesz ez alatt? (Azért kérdezem, mert nem értek hozzá.)
BicskaMaxi 2011 szept. 25. - 14:59:26
Szorítsunk nekik is!
vénasszonyoknyara 2011 szept. 25. - 14:56:16
Most vizsgázni fog ez a kormány.
BicskaMaxi 2011 szept. 25. - 14:54:04
"Csak" imádkozni tudok érte, hogy sikerüljön!
offtopic
ernesztin 2011 szept. 25. - 13:02:43
Tisztában kell lenni e politikai körök ügyleteivel

Egy palesztin keresztény üzenete a világnak

A keresztények besározzák a világ felé tett bizonyságukat azzal, hogy támogatják a Palesztinában zajló igazságtalanságokat, vagy csak passzív érdektelenséggel szemlélik.
Már csak órák kérdése, hogy az ENSZ döntést hozzon a palesztin államiságot érintõ kérdésben, ám még mindig nem késõ egy kis önvizsgálatot tartani, hogy mi magunk miként is állunk ehhez a valóban bonyolult problémához. Véleménye mindenkinek van, legyen akár politikai elemzõ, más közszereplõ, egyházi személyiség, vagy csak „egyszerû szemlélõdõ", ám ezek hangzavarában érdemes volna odafigyelni azokra, akik a helyszínen, közvetlen testközelbõl élik át azt, hogy mit jelent kereszténynek és palesztinnak lenni a Szentföldön.


A kiegyezés jelenthetné a szenvedés végét

Néhány napja Alex Awad, a Kelet-Jeruzsálemi Baptista Gyülekezet lelkésze, a Betlehemi Bibliai Fõiskola professzora és dékánja, az amerikai Egyesült Metodista Egyház Globális Szolgálatok Közgyûlésének tagja a következõket üzente a keresztény világnak:

„Az elkövetkezõ napokban Mahmúd Abbász palesztin elnök Palesztina független államként való elismerését és teljes jogú tagságát készül kérvényezni az ENSZ-nél. A keresztény hívõk és egyházi vezetõk többsége Ciszjordániában és Gázában támogatja a kezdeményezést. Ezt az álláspontot nem valamiféle Izrael-, vagy Amerika-ellenes érzület táplálja, hanem az a meggyõzõdés, hogy az arab-izraeli konfliktus megoldása nélkül nincs jövõjük a Közel-Keleten, s a palesztin államiság nélkül az ellentétnek sosem lesz vége. A Palesztinában és a szomszédos országokban tapasztalható politikai felfordulás miatt sok keresztény fontolóra vette hazájának elhagyását, hogy nyugati országokban keressen menedéket. Ez a folyamat addig fog folytatódni, amíg az arab-izraeli konfliktusban gyökerezõ politikai káosz véget nem ér.

Következésképpen a nyugati keresztényeknek, akik szívükön viselik a palesztin térségben és a Közel-Keleten élõ egyház sorsát, támogatniuk kell a palesztin államiság törekvéseit. A palesztinok, mint megannyi más nemzet, egy szabad, független, békés államot szeretnének a történelmi Palesztina 22%-án, s elismerték Izrael szuverenitását a terület 78%-án. A palesztinok hajlandóságot mutattak földcserékre Izrael Állammal, hogy teret adjanak annak, amit az izraeliek "új tényállásnak" neveznek. Továbbá a palesztinok hajlandóak megfontolni Izrael azon követelését, mely a palesztin állam teljes demilitarizálását, valamint Izrael Állam biztonságos határainak létrehozását igényli. Ráadásként, amint a Közel-Kelet és Észak-Afrika nagyszabású politikai ébredéseket él át, a palesztinokkal kötött béke Izrael Állam biztonságának és békéjének legfõbb garanciája. Egy valódi békemegállapodás ugyanazt a békét hozná meg úgy az izraelieknek, mint a palesztinoknak, s a világ más országainak, köztük az Egyesült Államoknak is. Azoknak, akik "Jeruzsálem békéjéért" imádkoznak, egyúttal a palesztin állam azonnali létrehozását is támogatniuk kell.



Alex Awad függgetlen palesztin államot és valódi békét szorgalmaz
A keresztények besározzák a világ felé tett bizonyságukat azzal, hogy támogatják a Palesztinában zajló igazságtalanságokat, vagy csak passzív érdektelenséggel szemlélik. Az izraeli kormány megtagadta a ciszjordániai telepek építésének leállítását, mely a párbeszéd újraindításának feltétele volt. Amikor az amerikai adminisztráció követelte az építkezések két hónapos befagyasztását, az izraeli kormány nem mûködött együtt. Most pedig az izraeliek a palesztinokat vádolják azzal, hogy nem tértek vissza a tárgyalóasztalhoz. Hogyan tárgyalhatna valaki a barátjával egy torta megosztásáról, ha a másik közben megeszi a süteményt? Nem az a gond, hogy a palesztinok egyszerûen nem akarják a párbeszédet, hanem az, hogy már kimerültek az izraeli vezetõkkel vívott két évtizednyi huzavonában. Keresztényi kötelességünk, hogy tisztában legyünk a politikai körök ügyleteivel, és a helyszíni tényekkel, s ezek ismeretében foglaljunk állást az igazság mellett. A keresztények nem erkölcsi passzivitásra és politikai érdektelenségre lettek elhívva, hanem arra, hogy aktívan terjesszék azon megoldásokat, melyek kiegyezéshez és mind az izraeliek, mind a palesztinok szenvedéseinek végéhez vezetnek.

Egyes keresztények vonakodnak attól, hogy a palesztin államisági kezdeményezést támogassák, mert attól tartanak, hogy az egy militarista, iszlamista országot szülne. Szerencsére a jelenlegi folyamatot a PSZF leginkább szekuláris, progresszív, erõszakmentes szárnya irányítja. Emiatt a Hamász, Palesztina iszlamista mozgalma, nem ért egyet a kezdeményezéssel. A dolog veszélye is ebben rejlik: amennyiben a Palesztin Hatóság, köszönhetõen az USA és Izrael politikai manõvereinek következtében, kudarcot vall az államiság elérésében, a közeljövõben a világias palesztin kormány el fog bukni, s csak a Hamász marad, mely átveheti a palesztin függetlenséghez vezetõ küzdelem vezetését. Egy ilyen forgatókönyv semmi jóval nem kecsegtet sem az Izraelnek, sem a palesztinoknak, sem a jövõbeni béketárgyalásoknak, sem a Közel-Kelet keresztény közösségeinek.

Az Egyház el fogja veszteni a világban érvényesülõ hatását, ha elhagyja a küldetését, hogy "a föld sója", s a "népek világossága" legyen. A bennünk élõ Krisztus világossága segítse a palesztinokat az államiságukhoz vezetõ kockázatos úton.”


A Szentföld történelmi egyházai az államiságért

A napokban Palesztina és Izrael történelmi keresztény egyházai találkozón vitatták meg az ENSZ kérvény kérdését, melynek záró akkordjaként a katolikus, az ortodox, az evangélikus és az anglikán közösségek jelenlegi és egykori vezetõi és képviselõi, köztük Michel Sabbah, Jeruzsálem elõzõ Latin Pátriárkája közös nyilatkozatban álltak ki az 1967-es határok alapján létrejövõ, független Palesztina teljes jogú ENSZ tagsága mellett.

„A palesztinoknak és az izraelieknek önuralmat kell gyakorolniuk, bármi is legyen az ENSZ-szavazás eredménye" - nyilatkozták a térség püspökei. A döntéshozókat és a jó lelkiismeretû embereket arra szólították fel, hogy "minden tõlük telhetõt tegyenek meg annak érdekében, hogy az oly régóta várt igazságosság, békesség és kiegyezés végre megvalósuljon izraeliek és palesztinok között".

http://www.mindennapi.hu/cikk/vilaghir/egy-palesztin-kereszteny-uzenete-a-vilagnak/2011-09-24/7774
1/10
fenrir 2011 szept. 15. - 16:36:52 1/10
offtopic
ernesztin 2011 aug. 30. - 01:20:38
offtopic
kata3 2011 aug. 30. - 01:12:34
Ford Mustang 2011 aug. 30. - 00:49:19
De nem írtam semmi olyat, amiért ki kellett törölni..
offtopic
ernesztin 2011 aug. 30. - 00:32:37
mert nem akarják tömjénezni magukat http://www.youtube.com/watch?v=AVZ-BOfC5fI
Ford Mustang 2011 aug. 30. - 00:19:15
Ja... de hogy miért...???
offtopic
ernesztin 2011 aug. 30. - 00:16:19
bruhaha
látom, még a témaindító is ki lett törölve :D