Hideg, mint a vér

Bakancslistához adom
Coldblooded
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akció-vígjáték, 92 perc, 1995

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A maffia utolsó kifutófiúját, Cosmo-t főnöke hirtelen halála után egyik napról a másikra előléptetik. Új munkájának sok előnye van a fiú számára, aki eddig egy öregek otthonának a pincéjében lakott: drága ruhák, jó kocsik, szép nők. Viszont van egy része, amihez még nem egészen sikerült hozzászoknia: maga a gyilkosság. Ő lett ugyanis a maffia legújabb bérgyilkosa. Hogy az ezzel járó stressztől megszabaduljon, beiratkozik egy jógatanfolyamra. A békeszerető jógatanárnő hamarosan a barátnője lesz, mit sem sejtve Cosmo foglalkozásáról, aki közben a várakozáson felül jól teljesít új munkakörében. És nemsokára választania kell hivatás és magánélet között.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Zimka 2021 máj. 30. - 21:20:14 10/10
Kicsit Off! Akkor, hogy a filmről is essék szó................nagyon régen nem láttam ennyire megdöbbentően jó kis filmet ..........ami teljesen váratlan volt, mert semmi előjele nem volt sem itt, sem az IMDb-n! A srác, tágranyílt élénk kék szemekkel, naív, egyszerű.......szinte bamba arccal hozza a figurát........rendkívül jól!! a rendezés kifogástalan............a sztory, remek...........nem lihegték túl, nem csináltak benne nagyon nagy csavarokat, nem lett hálivúdi szarság!! Nagyon ajánlom!!
offtopic
Slater86 2015 febr. 07. - 16:01:26
Ha már ilyen fontos dolgokkal offoljátok tele a topicot, legalább vehettétek volna a fáradtságot, hogy a filmrõl is írtok valamit!
offtopic
Cressida Beau Pre 2012 febr. 11. - 20:38:48 Előzmény eFeMeR8
Elõbb inkább olvasd végig, amit írtunk. Konkrétan elhangzottak az általad felsoroltak, s még több is.
eFeMeR8 2012 jan. 30. - 17:43:26 Előzmény Cressida Beau Pre
Jaj de okos emberek vannak itt! És fenn akadnak ilyen dolgokon mint a cím :)

Valószínûsítem, hogy még nem hallottátok azt a kifejezést "hidegvérû".
Mert erre vonatokozik a film címe kicsit asszociálva "hideg, mint a vér".
hidegvérû=nyugodt
melegvérû=lobbanékony
Amúgy lovakra használt kifejezés :)

A filmben szereplõ srácot nézve nagyon is találó :) Amúgy nagyon jó kis film 8/10
offtopic
twillight 2010 okt. 07. - 10:37:42
Minek szólalsz meg egyáltalán egy kérdésben amiben csak a saját álláspontodat vagy hajlandó elfogadni?
Zamek, igazán leszokhatnátok már az ilyesmirõl.
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 06. - 18:35:20
Ebben az esetben én szolipszista vagyok, te valójában nem is létezel, így saját magammal vitatkoztam eddig.
twillight 2010 okt. 06. - 18:11:48 Előzmény Cressida Beau Pre
A cím ismétlem: NEM hasonlít semmit semmihez, hanem egy kifejezést használ föl / tartalmaz. Ha ezt képtelen vagy felfogni, akkor nem a cím értelmetlen, hanem Te vagy értetlen.

Az istenekrõl szólva pedig:
minden eddig elképzelt isten nemlétét bizonyították már saját standardjai alapján tudományos alapossággal (kiemelve a ma létezõ nagy világvallásokéit).
Vannak emellett olyan "isten"-definíciók, amik ugyan nem cáfolhatók, de semmilyen módon nem is igazolhatók, miáltal megintcsak kimerítik a nemlétezés definícióját.
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 06. - 14:23:25 Előzmény twillight
"nincs és nem is volt semmiféle isten" Mit _tudunk_? : D Azt tudjuk, hogy nem tudjuk. Nem bizonyították sem a létét sem a nemlétét még tudtommal.
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 06. - 14:20:52 Előzmény twillight
Nem a kifejezést kritizáltam, hanem a címet. A kifejezés hidegvér, a cím Hideg, mint a vér. A hideget hasonlítja a vérhez, a címnek jelentésileg semmi köze a kifejezéshez, esetleg távoli asszociáció lehet ebbõl a hidegvér, mivel ugyanaz a két szó szerepel bennük. Ha azonban lecsupaszítod, és csak a címre asszociálsz, értelmetlen. Vér van ott, nincs más jelentéstartalma a szónak önmagában. Te is említetted a kék vért és a hidegvért. Az egyik szókapcsolatban, a másik összetett szóként bír más jelentéssel. A vér egyedül nem. Erre próbálok rávilágítani. _Önmagában_ a szónak nincs más jelentése. Márpedig a címben önmagában áll, és így a vér simán vért jelent, ebben a formában pedig nem lehet a hõmérsékletét hideghez hasonlítani. Bah. Komolyan nem vitatkoznék, ha csak véleményeltérés lenne, de vagy én vagyok érthetetlen, vagy te nem olvastál el figyelmesen, mivel a reakcióid nem arra jönnek, amit én kritizálok.
offtopic
twillight 2010 okt. 04. - 23:20:18
Pusztán ostoba az alap amirõl kindulsz, minden személyeskedés nélkül. A kifejezés valószínûleg több mint 1000 éves, egy olyan kor maradványa amikor még teljesen más alapokon gondolkodtak. Nincs értelme számonkérni rajta ezt. Az épp olyan lenne mint azt kritizálni mikor valaki felsóhajt "jaj istenem, hát még mindíg nem érti?", holott ugye ma már tudjuk hogy nincs és nem is volt semmiféle isten...
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 04. - 22:02:45
"Nem állja meg a helyét, csak akkor lenne igaz a hasonlat, ha a vér valójában hideg lenne." Hideg, mint a hidegvér legfeljebb.
Még elmondom - hátha így érthetõbb leszek -, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a hidegvérû mit jelent afféle szimbólumként, de itt magának a vérnek kéne ugyanazt jelentenie, mint a hidegvérûnek, vagy legalább a szónak kapcsolatban állnia a hideggel, ridegséggel, higgadtsággal, de önmagában a vér az vér. 36 fokos, áramló, vörös.
Visszolvas! : D
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 04. - 21:57:52 Előzmény twillight
Tudom, hogy a hüllõk sem hidegvérûek, de ha már közhelyekre asszociálunk, ez mégis helyesebb. Tisztában vagyok vele, hogy nem csak a hüllõk hidegvérûek, pl. a lovak közt is vannak ezzel a megnevezéssel illetett fajták. A nyelvórát pedig nem köszönném meg, ugyanis nem szeretem, ha kioktatnak olyasmirõl, amivel nagyon is tisztában vagyok. Kissé degradálónak érzem, hogy úgy gondolod, azért nem értek egyet a címmel, mert a nyelvi intelligenciám a béka segge alatt van. Hidd el, a véleménykülönbség nem a tájékozatlanságomból adódik.
Tökéletesen fel tudtam fogni, hogy mire akar utalni a cím, de mindaddig ellentmond önmagának, amíg hasonlatként él. A vér nem hideg, tehát nem lehet egy higgadt embert a vérhez hasonlítani, ami meleg. Nem állja meg a helyét, csak akkor lenne igaz a hasonlat, ha a vér valójában hideg lenne. Nyilván ha egy ilyen ember vérére gondolunk, rendben van, de a hasonlat (vagyis az a része, hogy x dolog olyan higgadt/rideg, mint a vér - így talán jobban érzékelhetõ a bibi) általánosításon nyugszik, nem egy konkrét személy vérére utal. Ezért mondtam, hogy az eredeti cím normális lefordítása találóbb lett volna, mint ez a paradox hasonlat.
Mindenesetre lezárom, valószínûleg én nem tudom olyan érzéktelesen kifejezni magam, hogy abból ne legyen félreértés.
twillight 2010 okt. 04. - 11:38:23
Csakhogy a "hüllõvér" sem hideg.

Ezen kívül nem csaka hüllõk tartoznak a hidegvérûek közé, valamint maga a kifejezés is régebbi mint a biológiai fogalom.

Az eredeti kifejezés valahol onnan jött, hogy a vér mint az élet, életerõ és alapvetõ magatartási meghatározó élt a köztudatban még az orvostudomány jelen foka elõtt. Így pl. az arisztokraték "kékvérûek" lettek.
A "hideg" pedig a számító, érzelemmentes gondolkodást/lelkiállapotot szimbolizálja.

Így tehát a cím nagyon is helyes és érthetõ.
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 03. - 22:57:31 Előzmény twillight
Értem én, hogy a hidegvérûre apellál, de ebben a formában egészen más, szinte értelmetlen a cím jelentése. Legfeljebb a "Hideg, mint a hüllõvér" állná meg a helyét.
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 03. - 22:55:20 Előzmény twillight
Értem. Szóval a 36 fokos testedben keringõ vér nem meleg? : D
twillight 2010 okt. 01. - 23:37:53
Mert nem meleg :D
offtopic
Cressida Beau Pre 2010 okt. 01. - 22:27:37
A hasonlatok általában a dolgok normális állapotában nyernek értelmet. Szóval miért is hideg a vér?