Hol a barátom háza?

Bakancslistához adom
Khane-ye doust kodjast?
iráni filmdráma, 90 perc, 1987

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Egy kisiskolás, Ahmad a hőse Kiarostami e korai filmjének: véletlenül nála maradt padtársa, Mohammad iskolai füzete, s - mivel a tanító szigorúan megköveteli, hogy ugyanabba a füzetbe írják a házi feladatot - feltétlenül vissza akarja juttatni neki. Anyja engedélye nélkül indul el a szomszéd településre, ahol még soha nem járt, s próbálja megtalálni barátja házát. Útja során különböző kalandokat él meg, különféle arcok és sorsok villannak fel. S bár nem jár közvetlen sikerrel, a találkozásoknál megnyilvánuló szolidaritás és a barátság kiteljesedése mindenért kárpótolja.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
agyatlanzombi 2020 ápr. 03. - 22:05:00 5/10
Nyilván nem a történetmesélés itt a lényeg, hanem ami mögötte van, az akkori, ottani életviszonyok hiteles bemutatása, és az hogy kisgyerekek fejével mennyire más az élet, de a tempója valami ultra-brutálisan lassú. Ez kinyírja az egészet. Tíz teljes percig kérleli a srác az anyját, hogy engedje meg a leckét átvinni, ugyanazok a mondatok hangzanak el vagy hússzor, majd további 10 percig mászkál össze-vissza, és mire elindulna valami érdekesebb szál, addigra már örökkévalóságnak tűnik az egész. Kár érte.
10/10
ablak11 2011 aug. 29. - 15:59:53 10/10
nagyon jó volt
eddig csak a cseresznye ízét láttam Kiarostami-tól, de most biztos megnézem a Koker trilógia másik két részét is.
9/10
tündemamusz 2008 máj. 04. - 03:12:43 9/10
A történet egyszerû, a lélek nem. Aki szép filmet akar látni, aki meg tud állni, és elfelejteni a rohanást, az biztos el fog merülni ebben az alkotásban.