Horvátország nemzeti parkjai

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ismeretterjesztő film, 52 perc, 2001

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Egyre kevesebben vannak olyanok, akik Horvátország nevének hallatán a közelmúlt háborúira, háborús pusztításaira gondolnak. Az utolsó romokat most takarítják el és egy minden tekintetben frissen kiglancolt, vendégváró, természeti értékekben nagyon gazdag ország várja a látogatót. Az adriai tengerpart és a szigetek szépségeiről már többeknek van tudomásuk, de az, hogy Horvátországban igen komoly természetvédelmi munka is folyik, eddig még valahogy nem jutott el a magyar köztudatba. Pedig déli szomszédunk hét nemzeti parkkal rendelkezik. A Plitvicei tavak neve közismert, de például ki tudja, hol húzódik a Risnjak ősvadona hiúzokkal, farkasokkal és medvékkel?

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
sürühaju 2009 júl. 23. - 18:17:36 3/10
Az irónikus hangvétel nekem sem tetszett. Nem egy ismeretterjesztõ filmbe való - fõleg nem egy olyan ország részérõl, ahol igen sok még a tennivaló a környezetvédelmért. Horvátországban ezt magas fokon mûvelik. Ezt kellett volna megmutatni. Nagyon szerencsés, és nagyon szép ország. Büszkék természeti értékeikre,vigyáznak rá. Egyetértek "niamano"-val, a film hagy kívánnivalót maga után.
A kísérõzene nekem is tetszik, én is szeretném megtudni címét/szerzõjét, és hogy hol lehet hozzájutni?
2/10
niamano 2009 júl. 23. - 17:37:14 2/10
Nagyon szeretem Horvátországot, és szerintem ez egy kifejezetten gyengére sikerült film a nemzeti parkokról.

"Kornati az egyik legnagyobb víz alatti nemzeti park..." erre mutatják a búvárt, amint nylon zacsiba tömködi az éppen kitépett vízinövényt...
Megnézhettük a hajón napozó "elfoglalt újságírókat", (több ideig, mint a Krka legnagyobb vízesését)és megtudjuk hogy bepálinkáztak az este, és hogy repi útra vitték õket. Nem mutatnak elég tájképet, alig látszik, hogy milyen fenséges a táj, milyen az összképe az egyes parkoknak -holott mindegyik külön "egyéniség", de nézhetünk fûszállal hadakozó bogarat, nagy totálban hajladozó levelet, virágot-ami, félreértés ne essék, nagyon szép- na de ez a lényeg egy ilyen filmben?
A madárvilágon kívül szinte semmit nem tudunk meg a parkokról. Talán Plitvice az egyetlen, amirõl többet mondanak. (kialakulás, történet, legendák stb.)
Ugyanígy nem tetszett az ironikus hangvétel ("nem értjük mitõl nemzeti park Briuni"), sem bezzegelés: ("nálunk ritka, itt az út mellett terem, és senki nem szedi le" -boldogasszony papucsa). Azt hiszem nem nagyon összehasonlítható a klímánk.

Ha tehetitek menjetek el a Krka vízeséseihez, és Plitvicére.. Életem meghatározó élményei voltak. Lehet, hogy ezért csalódtam a filmben?.. :(

2/10
ksasa 2008 jún. 15. - 15:38:06
Szeretném megérdeklõdni, hogy mi a mûsor kísérõzenéjének a címe/szerzõje, ami egyébként megegyezik a horvát utazási reklám zenéjével is.
Köszönöm