I. Ferenc pápa - út a Vatikánba

Bakancslistához adom
Vatican: Life Within (Pope Francis: Road to the Vatican)
dokumentumfilm

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A Róma szívében pompázó Vatikán a Föld legkisebb független állama - és egyúttal az egyik legbefolyásosabb, lévén világszerte több mint egymilliárd katolikus hívő égi eredetű, megkérdőjelezhetetlen igazságtartalmú útmutatásként tekint az itt születő tanításokra.

2013. március 13-án történelmi pillanatot élt meg ez a szakrális idegközpont: a bíborosok megválasztották az első dél-amerikai származású pápát, az I. Ferenc nevet felvevő Jorge Mario Bergogliót, akit - személyes életútja és első megnyilatkozásai alapján - már néhány nappal a trónra kerülése után a "szegények pápájaként" emlegettek.

A film nyomon kíséri I. Ferenc útját a szegény gyerekkortól a fényűző vatikáni palotákig, szemléletesen elénk tárva, hogy miként emelkedett egy egyszerű vasutascsalád gyermeke 1,2 milliárd katolikus hívő lelki és szellemi vezetőjévé; valamint néhány ritka - I. Ferenc elődje, XVI. Benedek pápa különleges engedélyével készült - felvétel segítségével bepillantunk a szentszéki kulisszák mögé, meglesve, hogy milyen környezet és milyen segítők várták a történelem első harmadik világbeli pápáját.

A Vatikán csillogó díszletei közt, a világ egyik legbefolyásosabb szervezete élén vajon miként tudja majd megvalósítani elképzeléseit egy végletekig szerény ember, aki - szavai szerint - a leggyengébbeket és legszegényebbeket szeretné szolgálni? A kérdést Angelo Comastri bíboros így válaszolta meg: "Ha az Urat szolgálod, hagynod kell, hogy a fénye keresztülragyogjon rajtad... Átlátszónak kell lenned, mint az üveg, hogy a reád tekintők ne a te fényedet, hanem a mögötted álló Jézus fényét lássák."

Hozzászólások

Szerinted?
Bigpapa 2014 ápr. 19. - 20:56:19
Ez se rossz azért :)
gaso 2013 máj. 20. - 21:10:22
Sajnos az egy órás film elsõ negyede szólt Ferenc pápáról, a hátralévõ rész korábbi, a Vatikánról szóló filmbõl lett egy az egyben átvéve.