In memoriam Makovecz Imre

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 54 perc, 2015

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Makovecz Imre 2015 november 20-án lenne 80 éves. E filmben tisztelői, munkatársai, tanítványai beszélnek a mesterről. Hatalmas életműről van szó, egy olyan építészről, aki "zseni volt, kőkemény ember és megosztó". A film felvillantja a legfontosabb közösségi épületeit, mint például a paksi katolikus templomot, a Sevilla Expo '92 magyar nemzeti pavilonját, a visegrádi Erdei Művelődési Házat vagy a makói Hagymaházat. Ezeken és családi házain keresztül könnyebben értelmezhető, hogy mi is az organikus építészet, amelynek Makovecz Imre volt a legfontosabb, nemzetközileg is elismert magyar képviselője. Az építész maga azt vallotta, az épületnek illeszkednie kell a tájba, s hogy az épület emberközpontú kell, hogy legyen. A filmben megszólal - többek között - Melocco Miklós, Csernyus Lőrinc, Mezei Gábor, Fekete György is.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2015 nov. 21. - 11:20:16
Sajnos meg se kísérelt árnyalni a képen, igaz az tiszteletreméltó, hogy pl felvillantotta a katolikus egyház ellenállását.
Inkább Makovecz határozott alapállását mutatatta be, kár hogy egy csomó elég ellentmondásos politikai szereplõ nehezítette el helyenként a filmet.
Amit Makovecz a lopásról mond, ma már finoman szólva is elgondolkodtató, továbbgondolandó.
Valamint magát a panelépítkezéssel szemben állítja, csakhogy minden kizárólagos(sá vált) stílus, kurzus gyanús, legyen az bármilyen is esztétikailag.
adamnagysweetmovie 2015 nov. 19. - 09:12:39
Nekem inkább hivalkodónak tûnik, mint tájba illõnek, és nem annyira emberközpontú, mint építészközpontú. De megnézem a mûsort, mert szeretem az alkotókat és biztos árnyalni tudják a véleményem. Hisz ez is egy stílus, mint a többi is.